Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Idrottsskador. Att förebygga motionsskador Värm upp ordentligt. Töj korta och strama muskler före och efter motionspasset. Använd bra skor och rätt motionsutrustning.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Idrottsskador. Att förebygga motionsskador Värm upp ordentligt. Töj korta och strama muskler före och efter motionspasset. Använd bra skor och rätt motionsutrustning."— Presentationens avskrift:

1 Idrottsskador

2 Att förebygga motionsskador Värm upp ordentligt. Töj korta och strama muskler före och efter motionspasset. Använd bra skor och rätt motionsutrustning. Börja träningen lugnt och öka intensiteten efterhand när kroppen är uppvärmd. Drick rikligt med vatten vid långvarig träning. Man ska inte träna för hårt om man är nybörjare. Om man skadar sig kan man göra andra motionsövningar, som inte belastar den skadade kroppsdelen. Ofta läker skadorna på några veckor, annars ska man söka läkare.

3 Att förebygga motionsskador Värm upp ordentligt. Töj korta och strama muskler före och efter motionspasset. Använd bra skor och rätt motionsutrustning. Börja träningen lugnt och öka intensiteten efterhand när kroppen är uppvärmd. Drick rikligt vid långvarig träning. Man ska inte träna för hårt om man är nybörjare. Om man skadar sig kan man göra andra motionsövningar, som inte belastar den skadade kroppsdelen. Ofta läker skadorna på några veckor, annars ska man söka läkare.

4 Uppvärmningen betydelse! Otillräcklig uppvärmning är tyvärr en vanlig bidragande orsak till skador som tex, muskelbristning. Uppvärmningen borde vara anpassad till dagens aktivitet. Om aktiviteten ställer krav på max.prestationer bör uppvärmningen göras i lugn och ro och noggrant! Viktigt att man känner sig varm och inte stel!

5 Motionera inte vid infektioner! En grundregel när man tränar är att man ska känna sig frisk och att man orkar med träningen. Om man har en infektion i kroppen bör man helt avstå från att träna, eftersom man kan drabbas av hjärtmuskelinflammation och rubbningar i hjärtrytmen.

6 Extrem hård träning = överträning Om man tränar för hårt och inte låter kroppen vila tillräckligt mellan träningspassen kan man bli övertränad. Symtomen är ofta långvarig trötthet och brist på energi, samtidigt som man inte utvecklas lika bra av träningen som tidigare. Även om man äter för dåligt och inte anpassar maten till sin träning kan man bli övertränad.

7 Vanliga småskador, ajaj! Träningsvärk = små brisningar i muskelfibern med vätskesamling. Träningsvärk uppkommer då man gör något intensivt i förhållande till ditt träningstillstånd. Excentriskt arbete ger ofta härlig träningsvärk. För att påskynda läkningen är det bra med lugn träning. Blodgenomströmning är bara bra! Kramp innebär att muskeln är intensivt sammandragen. Kramp uppstår vid långvarigt arbete. Tänkbara orsaker: dåligt träningstillstånd, försämrad cirkulation, vätskeförlust, kyla, kalcium-eller järnbrist. Töj lite några sekunder itaget då kramp uppstår.

8 Skavsår, aj! Skavsår : Använder du nya, hårda eller för trånga skor riskerar du att få skavsår. Sätt på häftplåster, leukoplast eller speciell skavsårsplåster.

9 Större skador Ledbandskada/stukning Muskelbristning Muskelinflammation

10 Stukad fot En stukning eller vrickning betyder att man skadat vävnaderna runt leden. Ibland kan man också få en blödning i ett närliggande muskelfäste. Blödningen kan göra att det stukade stället blir svullet.

11 Linda Skadan läker fortare om man kan minska blödningen. Det kan man försöka göra genom att linda den skadade kroppsdelen med en elastisk binda. Det är bra att linda hårt till att börja med för att minska svullnaden. Spänn den elastiska bindan maximalt mellan varje varv. Lossa på bindan när det har gått femton minuter. Om den elastiska bindan ska fungera som ett stödförband får den inte sitta för hårt.

12 Rehab för en stukad fot! När man känner att man kan stödja på foten utan att det gör ont är det bra att börja träna upp styrkan i fotleden igen. Det gör man ofta automatiskt eftersom man börjar använda foten som vanligt. Om man har en tendens att ofta stuka fotleden kan det vara bra att lägga lite extra energi på att bygga upp musklerna runt leden.

13 Muskelbristning En muskel är uppbyggd av många muskelfibrer. När muskeln blir överbelastad kan dessa fibrer slitas av. Då uppstår en blödning i muskeln med svullnad och stark smärta som följd. Den kan behandlas med förband, nedkylning, receptfria läkemedel och vila. Kontakta din vårdcentral om du har mycket ont och misstänker en stor muskelbristning.

14 Symtom på muskelbristning! Vid en muskelbristning känner du omedelbart en skarp smärta. Muskeln svullnar ofta upp och känns öm på grund av blödningen inuti muskeln. Ofta kan du känna med fingrarna var i muskeln bristningen är lokaliserad.

15 Behandling I det akuta skedet när skadan precis har inträffat kan du vira ett tryckförband runt det skadade området. Du kan även använda ett kylförband för att lindra smärtan. Låt den skadade muskeln vila i några dagar. Vänta tills du fått tillbaka full styrka i muskeln och kom ihåg att värma upp och stretcha ordentligt.

16 Muskelinflammation Vävnadsskada Uppkommer av upprepad belastning, tryck eller våld. Kan även orsakas av en bakterie. Inflammationen ger nedsatt rörelseförmåga. Exempel på muskelinflammationer, hälseneinflammation och benhinneinflammation.

17 Muskelinflammationens förlopp

18 Uppgift, idrottsskador!


Ladda ner ppt "Idrottsskador. Att förebygga motionsskador Värm upp ordentligt. Töj korta och strama muskler före och efter motionspasset. Använd bra skor och rätt motionsutrustning."

Liknande presentationer


Google-annonser