Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Idrottsskador & Orientering Viaskolan Ht-14 Åk 6.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Idrottsskador & Orientering Viaskolan Ht-14 Åk 6."— Presentationens avskrift:

1 Idrottsskador & Orientering Viaskolan Ht-14 Åk 6

2 Allemansrätten Allemansrätten är ingen rättighet utan en skyldighet. Vilket innebär att alla får vara i naturen, även i områden som andra äger. Det betyder att vi måste vara försiktiga och inte störa andra människor eller djur. Allemansrätten kan sammanfattas med att: inte störa, inte förstöra.

3 Orientering Kartans färger: Vit = skog Gul = Öppen mark Grön = Tät skog Olivgrön = Tomtmark Brun = Höjdskillnader(te x höjder, berg, gropar) Blå = Vatten Svart = Byggda saker + stenar och branter

4 Karttecken

5 Höjdkurvor Höjder markeras med bruna ringar på kartan, ju fler ringar höjden har, desto högre är den. Ringarna visar hur mycket det går uppåt i verkligheten och ligger ringarna tätt så är höjden brant. Är det långt mellan ringar är höjden flack. (Se bild) När man pratar om höjder talar man om ekvidistans vilket mäter hur mycket det går upp eller ner. Står det att ekvidistansen är 2,5 m innebär det att går 2,5 m uppåt mellan ringarna.

6 Hur högt är berget Räkna varje höjdkurva, ekvidistans 5m Vänstra bilden 7 kurvor. 7x5m =

7 Skala Skala 1:10000 1cm på kartan = 100 m i verkligheten. Är det möjligt, är en bra fråga att ställa när du räknar om skala till verklighet

8 Passa kartan och tumgreppet Passa kartan. Kartan är en bild av verkligheten sedd ovanifrån. För att kartan ska stämma så måste den vridas(passas) åt rätt håll. Saknas kompass, så går det ändå att passa kartan, men det är lite svårare. Man får du börja med att lägga kartan så att alla föremål runtomkring i verkligheten stämmer överens med kartan på den punkt man befinner sig. Försök använda tydliga riktmärken för att passa kartan. När man passar kartan utan kompass så måste kartan läsas mer noggrant hela tiden. Passningen av kartan handlar om att vrida kartan så att den stämmer med verkligheten.

9 Idrottskador

10 Behandling av stukad fotled Högläge Ev. Kyla Lindning av fotled Ev. Avlastning av foten Vila

11 Åtgärder vid stukning

12 Kompressionsförband Avsikten är att ge ett mottryck mot den blödning som utvecklar sig inom skadeområdet. Kompressionsförband bör vara elastiskt. Bör anläggas snarast. En kylförpackning kan lämpligen fixeras samtidigt. Förbandet bör behållas i ett par dagar, under dagtid.

13 Kylbehandling Begränsar blödningen. En lokal smärtstillande effekt uppnås, vilket medför att den skadade idrottaren känner sig bättre och kanske vill återgå till sitt idrottande. Blodkärlen drar ihop sig, så att det skadade området tillförs mindre mängd blod.

14 Kylbehandling Behandlingens effekt är begränsad och inträder först efter cirka 15 minuter. Kylbehandlingen får inte vara direkt på huden, risk för köldskador

15 Högläge Då den skadade kroppsdelen placeras i högläge minskar blodtillförseln till det skadade området. Vilket gör att skadan läker snabbare och inte sprids i ett större område i muskeln. Ett skadat ben bör befinna sig i mer än 45 graders vinkel mot underlaget.

16 Symtom vid muskelbristning Huggsmärta i muskeln Vid större muskelbristning omöjligt att dra samman muskeln på grund av smärta. Ömhet. Blåaktig missfärgning. Kramp.

17 Åtgärder vid muskelbristning Tryckförband för att stoppa blödningen. Nedkylning. Högläge. Avlastning. Vila

18 Åtgärder vid muskelbristning Kroppens egen försvarsmekanism mot blödning, koagulationsmekanismen startar omedelbart och är i funktion i flera timmar. Läkningstiden 2-8 veckor. Man kan i regel återuppta träningen efter 1-2 veckor.

19 Olika typer av muskelblödningar Muskelbristning Slag eller yttre våld mot muskeln Ömhet, smärta och rörelseinskränkning ”Lårkaka” är en form av muskelbristning

20 Muskelkramp Idrottare kan få muskelkramp under eller efter hårda ansträngningar t.ex. en fotbollsmatch eller ett långdistanslopp. Vid extremt långvarig ansträngning då vädret är varmt kan man få kraftiga vätskeförluster, som kan leda till kramp. Det exakta sambandet är inte känt men det kan bero på saltbrist och tömda glukogenförråd. Andra orsaker som försämrar cirkulationen kan spela in: åtsittande utrustning, mjölksyreanhopningar, kyla och infektioner.

21 Idrottaren kan förebygga kramp genom att Ha bra grundtränig och uppvärmning. Ha en god näringsbalans med välfyllda vätske- och saltdepåer samt ett stort glukogenförråd. Avbryta sitt idrottande och aktivera den muskel som har motsatt verkan på den muskeln som har drabbats av kramp, stretcha.

22 Träningsvärk Du får ofta träningsvärk då du tränar hårdare än vanligt eller börjar träna en ny muskelgrupp du inte tränat på länge Träningsvärk är inte farligt för kroppen Ett bra sätt att lindra träningsvärken är att träna lätt dagen efter


Ladda ner ppt "Idrottsskador & Orientering Viaskolan Ht-14 Åk 6."

Liknande presentationer


Google-annonser