Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Artiklar Bestämd artikel.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Artiklar Bestämd artikel."— Presentationens avskrift:

1 Artiklar Bestämd artikel

2 Allmänt om artiklar Tyskan har liksom svenskan och engelskan en bestämd artikel och en obestämd artikel. Här ska vi bara tala om den bestämda artikeln. Den obestämda artikeln tar vi upp i en separat miniföreläsning.

3 Bestämd artikel Precis som engelskan har tyskan en bestämd artikel som står framför substantivet när man vill tala om ett visst, bestämt substantiv. Jfr: eng. the man ty: der Mann sv: mannen eng. the glass ty: das Glas sv: glaset eng. the woman ty: die Frau sv: kvinnan Som du ser sätter svenskan sin bestämda artikel bakom substantivet istället för framför. I engelska finns bara en bestämd artikel ”the”, medan tyskan i singular har tre olika artiklar att välja mellan: der, das eller die. Men det blir ”värre” än så. Artiklarna der, das och die ändrar sig beroende på vilken satsdel substantivet är. Om man räknar ihop alla former av den bestämda artikeln i singular och plural hos tyska substantiv så blir det inte mindre än 16 stycken att hålla reda på.

4 Böjningsschema bestämd artikel
Mask. Neutr. Fem. Pl. Nominativ der das die Ackusativ den Dativ dem den+n Genitiv des+s På nästa sida ska vi se hur man kan använda det här schemat för att bilda korrekta tyska meningar. Du kommer att behöva de här formerna varenda dag på den här kursen, så gör dig redan nu besväret att lära dig schemat utantill – även om det är tråkigt!

5 Vad markerar artikeln? Den bestämda artikeln markerar
1. vilket genus (kön) substantivet har maskulinum: der neutrum: das femininum: die 2. om substantivet står i singular eller plural (numerus) 3. vilken satsdel substantivet är, dvs. i vilket kasus (nominativ, ackusativ, dativ eller genitiv) substantivet står

6 Några viktiga strategier
Vi vill översätta följande meningar från svenska till tyska. 1. Mannen är gammal. 2. Jag ser mannen. 3. Männen är gamla. 4. Jag ser männen. Hur ska man då bära sig åt för att välja rätt form av den bestämda artikeln? 1. Ta reda på vilket genus (der, das eller die) substantivet har. 2. Ta reda på om substantivet står i singular eller plural. 3. Ta reda på vilken satsdel substantivet är. Om du hoppar över något av de tre stegen ovan kommer du antagligen inte att lyckas översätta meningarna korrekt! Var noggrann från början och fuska inte!

7 Mannen är gammal 1. Ta reda på vilket genus (der, das eller die) substantivet har. Det heter ”der Mann” i grundform (nominativ) 2. Ta reda på om substantivet står i singular eller plural. Här står ”mannen” i singular 3. Ta reda på vilken satsdel substantivet är. Här är det ”mannen” som är gammal. Alltså är ”mannen” subjekt i meningen och ska stå i nominativ. Leta nu reda på den form i schemat som motsvarar den information du har samlat. Du ska ha den form som motsvarar maskulinum, singular, nominativ. Försök gissa vad formen heter, innan du tittar på nästa sida där du får rätt svar.

8 Mannen är gammal, fortsättning
Mask. Neutr. Fem. Pl. Nominativ DER das die Ackusativ den Dativ dem der den+n Genitiv des+s Den enda formen som motsvarar kravet: maskulinum, singular, nominativ är der. Därför måste det heta: Der Mann ist alt.

9 Jag ser mannen Mask. Neutr. Fem. Pl. Nominativ der das die Ackusativ DEN Dativ dem den+n Genitiv des+s Den enda formen som motsvarar kravet: maskulinum, singular, ackusativ är den. Därför måste det heta: Ich sehe den Mann.

10 Männen är gamla. Mask. Neutr. Fem. Pl. Nominativ der das die DIE Ackusativ den Dativ dem den+n Genitiv des+s Den enda formen som motsvarar kravet: plural, nominativ är die. Därför måste det heta: Die Männer sind alt. När ett substantiv står i plural spelar det alltså ingen roll vilket genus det har. Det viktiga är att välja form ur kolumnen för plural.

11 Jag ser männen. Mask. Neutr. Fem. Pl. Nominativ der das die Ackusativ den DIE Dativ dem den+n Genitiv des+s Den enda formen som motsvarar kravet: plural, ackuastiv är die. Därför måste det heta: Ich sehe die Männer. Här ser vi att formen ”die” i plural kan beteckna både nominativ och ackusativ. Men också verbformen ”sehe” hjälper oss. Den passar bara med ”ich”, vilket betyder att ”ich” måste vara subjekt. Det ”ich” ser (männen) är ackusativobjekt.

12 Artiklar och prepositioner
I tyska finns det prepositioner som styr ett visst kasus. Här ska vi bara titta på de prepositioner som styr antingen ackusativ eller dativ och syftet är bara att visa vilken form av den bestämda artikeln vi ska välja när vi stöter på någon av de här prepositionerna. Prepositioner som styr ackusativ Prepositioner som styr dativ durch = genom aus = från, ur ur für = för bei = vid gegen = mot mit = med ohne = utan nach = efter, till um = om, runt omkring seit = sedan von = av, från zu = till Många blir livrädda när de hör ordet ”preposition”, men faktum är att prepositionerna är dina allra bästa vänner i den tyska grammatiken. Så fort du ser en preposition kan du nämligen sluta att ta ut satsdelar och bara försöka komma ihåg vilket kasus den styr.

13 Några enkla exempel Anta att vi vill översätta följande meningar från svenska till tyska: 1. Jag går genom skogen. 2. Jag leker med barnet. 3. Jag leker med barnen. Om du tittar på listan på det föregående bladet, så ser du att genom på tyska heter ”durch” och att ”durch” är en preposition som styr ackusativ. ”Med” heter ”mit” och är en preposition som styr dativ. Det betyder att ”skogen” ska stå i ackusativ och att ”barn” resp. ”barnen” ska stå i dativ.

14 Jag går genom skogen. Här behöver du inte bry dig om att ta ut satsdelar, men du måste fortfarande veta vilket genus (der, das, die) ”skogen” har. På tyska heter det ”der Wald” i nominativ. Du ska nu leta reda på den bestämda artikeln i schemat. Leta under ”maskulinum” (”der Wald” i nominativ) ”singular” (det är ju bara en skog) och sedan ”ackusativ” eftersom ”durch” styr ackusativ. Den rätta formen är ”den” och resultatet blir: Ich gehe durch den Wald.

15 Jag leker med barnet. Här behöver du inte bry dig om att ta ut satsdelar, men du måste fortfarande veta vilket genus (der, das, die) ”barnet” har. På tyska heter det ”das Kind” i nominativ. Du ska nu leta reda på den bestämda artikeln i schemat. Leta under ”neutrum” (”das Kind” i nominativ) ”singular” (det är ju bara ett barn) och sedan ”dativ” eftersom ”mit” styr dativ. Den rätta formen är ”dem” och resultatet blir: Ich spiele mit dem Kind.

16 Jag leker med barnen. Här behöver du inte bry dig om att ta ut satsdelar. Eftersom det är plural behöver du inte heller veta vilket genus ”barn” har på tyska. På tyska heter det ”die Kinder” i nominativ plural. Du ska nu leta reda på den bestämda artikeln i schemat. Leta under ”plural” och sedan ”dativ” eftersom ”mit” styr dativ. Den rätta formen är ”den+n” och resultatet blir: Ich spiele mit den Kindern. Som du ser i schemat står det ”den + n” i dativ plural. Det betyder att du måste lägga till ett extra -n på pluralformen Kinder -> Kindern. Vid maskulina och neutrala substantiv som står i genitiv måste man lägga till ett extra -s, men vi ska inte gå igenom det i den här föreläsningen.


Ladda ner ppt "Artiklar Bestämd artikel."

Liknande presentationer


Google-annonser