Lektionsuppgift Under dagens lektion kommer ni att delas in i 4 olika grupper där det kommer att lottas ut vilken grupp som får ansvar för vilken av de.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Religionskunskap 1, 50 p. Religionskunskap 1, 50 p.
Advertisements

Generell bedömningsmatris i SVENSKA (fortsättning på baksidan)
SOCIAL MILJÖ I FÖRSKOLAN! En utmaning?!. SOCIAL MILJÖ 8. Delaktighet- Att känna o uppleva sig delaktig hela dagen! 9. Jämställdhet- Rätten att ha inflytande.
Skrivkompetens i styrdokument och undervisning
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
Opinionsbildning och påverkan i stort och smått. Varför beslutsfattarna ska lyssna på Företagarna?
{ Historiska källor. Källa: ur LGR 11 Förmåga: kritiskt granska, tolka och värdera källor som grund för att skapa historisk kunskap, Kunskapskrav: Eleven.
Slöjd Så här blir du bättre och får ett högt betyg: Lär dig dessa fyra förmågor: Förmåga 1: Formge och Framställa föremål med hjälp av verktyg och tekniker!
Åk 4 LPP. LÄSFÖRSTÅELSESTRATEGIER Vi ska lära oss hur vi använder läsförståelsestrategier för att bli bättre läsare och få mer glädje av de texter vi.
Analysera litteratur BERÄTTELSENS INGREDIENSER. Berättelsens ingredienser Intrig (intricare – ”trassla in”) – själva handlingen Inledningen (första raderna),
ETIK OCH MORAL. MORAL Moral = en persons egna tankar om vad som är ____ och ____ att göra.  Rätt – fel  Bra – dåligt  Gott – ont  Önskvärt – ej önskvärt.
NÄRINGSBERÄKNINGAR Syftet Öka er kunskap kring måltiden och näringen vi tillför är tillräcklig och rätt! Målet Elever ska ha kännedom och kunna redogöra.
Etik Vad är rätt och vad är fel?. Vad är etik? Etiken, eller moralfilosofin som den också kallas, försöker svara på frågor om vad som är rätt och vad.
Kommande moment Idag: Gruppövning 1 Historiesyn
Uppdragsutbildning 45 hp – behörighet SVA för år 9
Uppsats – ”Etik och livsfrågor”
Svenska som andraspråk 1
Religion - vad är det?.
Religionens namn Kristendomen.
Religion Vi ska jobba med två av de tre syskonreligionerna de kommande veckorna, Judendomen och Islam. Vi kommer ha föreläsningar, diskutera, läsa, se.
Vardagens komplexitet - Samhällets tankeförenkling
HINDUISM.
Kommunikativ förmåga MATEMATIK = SANT!.
Varför läser ni religionskunskap?
Hur viktigt är det här för dig på en skala 0-10?
Konsten att läsa skönlitteratur
Diskutera! När vi diskuterar så är vi två eller fler som pratar tillsammans. När man diskuterar tycker man något! Om jag tycker något så kan man säga att.
Religion.
Samordnad Individuell Plan - Hur enkelt kan det bli?
Historia- Drömmar - Identitet
Religion och identitet
Lektionspass 3 Säsong, miljömärken?
ur Centralt innehåll för religion 1
Etik och moral.
Vad är religion och vad är livsåskådningar?
Argumenterande text.

Språkets makt.
Gymnasiearbete 100 p.
Granska läromedel.
Samhällets ojämlikhet
Nyreligiositet OCH FRIKYRKKOR
Vad är sociologi? – en repetition Momentöversikt Vad är en analys?
Religion och vetenskap
Iris Rosengren Larsson
Kan man förutsäga vem som blir brottsling?
Etik- planering.
LÄSSTRATEGIER på högstadiet.
Atlas Vi lär oss hur vi använder atlasen för att hitta information och tolka olika kartor.
FÖRMÅGOR OCH KUNSKAPSKRAV
Religion.
- Geografi - Att studera helheten.
Samhällskunskap år 6 Catha Glaas Thomas Smith
Din lön och din utveckling
Den sociologiska blicken
Vad är regeletik, konsekvensetik och sinneslagsetik
RELATIONELL PEDAGOGIK ”utbildningens brännpunkt”
Betyg i moderna språk nu redan i år 6
Grupper, förtydliga uppgiften, kunskapskrav, sonetter, eget arbete
2. genomföra systematiska undersökningar i kemi, och
Tobak - Lektion 2 Åk 4-6.
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
Mänskliga rättigheter -
Livsåskådningar - hur människor beskriver och tolkar livet
Gymnasiearbete 100 p.
Djuren möter ungdomskulturen
Catha Glaas Herrängens skola
Maria Eidenskog Föreståndare CMTS
Identitet Vad formar oss till oss?.
Digitalisering handlar inte om IT utan om ett sätt att tänka: öppenhet och samarbete eller göra allt själv bakom lyckta dörrar? Bättre och effektivare:
Presentationens avskrift:

Skapa Power Point om kristendom, islam, hinduism eller buddhism i grupp

Lektionsuppgift Under dagens lektion kommer ni att delas in i 4 olika grupper där det kommer att lottas ut vilken grupp som får ansvar för vilken av de fyra världsreligionerna kristendom, islam, hinduism eller buddhism. I gruppen ska ni tillsammans använda följande sidor i denna Power Point som mall för att ni med säkerhet ska kunna få med just den information om religionen som är viktig enligt kunskapskraven. Samarbete är mycket viktigt så innan ni börjar bör ni dela upp ansvaret, men också se till att dubbelkolla hela er Power Point innan inlämning och se till att fylla på med information där det är möjligt. Att använda läroboken är ett krav, men om ni vill använda er av fler källor behöver ni vara mycket noga med er källhänvisning.

Kunskapskrav för E som testas i denna uppgift E1: Eleven kan översiktligt redogöra för och analysera världsreligionerna och några livsåskådningar samt översiktligt redogöra för deras kännetecken och uttryck historiskt, i samtiden, i Sverige och i omvärlden. E2: I sin analys förklarar eleven enkla samband och drar enkla slutsatser om världsreligioner och livsåskådningar i relation till individer, grupper och samhällen utifrån olika tolkningar och perspektiv. E4: Eleven ger några exempel på hur identitet kan formas i relation till religion och livsåskådning samt gör en enkel analys av denna relation i vilken eleven beskriver enkla samband och drar enkla slutsatser. E5: Eleven kan översiktligt redogöra för hur religion kan förhålla sig till etnicitet, kön, sexualitet och socioekonomisk bakgrund. E8: Eleven kan översiktligt beskriva vad som utmärker några normativa etiska teorier och modeller, genomföra en enkel analys av modellerna och använda dem för att ge enkla argument i någon fråga. E9: Eleven för enkla resonemang om vad ett gott liv och ett gott samhälle kan vara utifrån dygdetiska och andra moraliska föreställningar.

Religionens namn

Religionens gudssyn

Religionens människosyn

Religionens kännetecken, symboler, riter m.m.

Religionens historiska uttryck

Religionens uttryck idag

Religionens uttryck i Sverige

Religionens uttryck i världen

Hur påverkar religionen olika individer inom religionen Hur påverkar religionen olika individer inom religionen? Hur kan det se ut på olika sätt för olika individer (kvinna, man, homosexuell, rik, fattig eller av olika etnisk härkomst)?

Hur kan religionen hänga ihop med identiteten man får som troende inom den religionen? På vilka olika sätt kan man handla för att förstärka sin identitet inom religionen?

Hur tror och fungerar olika grupper inom religionen Hur tror och fungerar olika grupper inom religionen? Hur kan det se ut på olika sätt i olika grupper?

Hur kan det fungera i samhällen där denna religion är dominerande Hur kan det fungera i samhällen där denna religion är dominerande? Hur kan det se ut där på olika sätt?

Vilka etiska begrepp kan passa in i religionens grundtankar och förklara varför?

Använd dygdetiken och några fler etiska begrepp när ni tillsammans resonerar kring vad det perfekta samhället skulle vara enligt religionen.