En kort introduktion Göran Brante

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Pedagogisk planering Åk 7 - 9
Advertisements

Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Gemenskap Vi har lyckats när: Eleverna tar spontana kontakter över klass/åldersgräns Detta uppnår vi genom att: Har regelbundna aktiviteter tillsammans.
Gymnasieelevers tal om kroppsligt erfarande vid löpning Heléne Bergentoft.
Learning Study / Stöd för genomförande och dokumentation
Föräldramöte 12 september 2011
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Musik & kommunikation 50p.
Vi vill att varje 5 – åring som lämnar våra förskolor i Avesta kommun…
En reviderad läroplan för förskolan
Centrala innehåll och kunskapskrav
Centrala innehåll och kunskapskrav
Centrala innehåll och kunskapskrav
Struktur och ledning Rektor Styrelse samt ansvar: Tony Roth, rektor
Människan – x:et i skapelsens ekvation Människan är genetiskt relativt oprogrammerad i jämförelse med andra arter. Människan är genetiskt relativt oprogrammerad.
Några av antropologins karaktärsdrag
Läroplansarbete Träff med Ö-team Mål med dagen Öka förståelsen för det arbete vi gör med rektorer/förskolechefer och läroplanspiloter Öka.
Det kognitiva perspektivet (Kapitel 4)
I variationsteorins kölvatten
FRAMTIDSBARN IV Detta är... En fortbildning av pedagoger mot ett forskande arbetssätt med IT-stöd.
Växjö kommun,  Kommunala högstadieskolor, Växjö kommun  Administratörer, kulturaktörer, koordinatorer och elever  Delaktighet som värde och praktik.
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
Elevens Val § SKOLLAGEN SÄGER:
A-nivå - Valbara moment Krav: grundläggande A-nivå - Valbara moment Krav: grundläggande B-nivå - Valbara moment Krav: 30 hp på A-nivå 1. Språk och kultur.
Vår tolkning av Förskolans Läroplanenfastställd december 2010
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
TYSKA STEG 3 Fem arbetsområden: 1. Reisen und Schule in Deutschland
Barnehagen som læringsarena
Språkbron - metodutveckling för arbetsplatsförlagt lärande
Läroplansnätverk förskola
- Introduktion av införande av Lgr 11
Centrala innehåll och kunskapskrav
NIVÅ: GRUNDLÄGGANDE MÅLGRUPP: ÄMNESLÄRARE FART: ¼- DÅ EN MER LÅNGSIKTIG LÄROPROCESS ÄR AV VIKT Högskolan i Gävle 1 Uppdragsutbildning 7,5 hp – kurs för.
Sociala och kulturella fenomen Livsstilar och kroppsideal
Samhällskunskap 1a1 Kursens: mål innehåll kunskapskrav samhällsfrågor
Logoped Lena Nilsson Logoped Elin Berglund
Läroplansträff fritidshem
Reseproduktion och försäljning
Personliga färdigheter. Definition av personliga f ä rdigheter F ö rm å gan att reflektera ö ver interna begrepp s å som k ä nsla, kognition och den egna.
Specialister på IT-arbetssätt.
Religionskunskap 1, 50 p. Religionskunskap 1, 50 p.
Välkommen till Verksamhetstyrelsen i Sävast!
Kognitivt perspektiv.
Pedagogisk planering Brönjaskolan
Demokratibegreppet Det offentliga skolväsendet vilar på demokratins grund. Skolans uppgift är att låta varje elev finna sin unika egenart och därigenom.
Marknadsföring och försäljning
Uppdragsbeskrivning Ateljéristans roll innefattar:
Genus Manligt & kvinnligt.
Teknik och lärande samt Lärande och teknik. Interaktion Teknik och lärande Användarmöjligheter Pedagogiken bygger på tekniken Lärande och teknik Vad händer.
Lgr 11 - fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner.
Anpassning av Europarådets språkliga referensnivåer för omsorgsarbete En lärande arbetsplats.
ATT LÄRA SIG SKAPA GODA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ATT MÖJLIGGÖRA LÄRANDE Ann-Charlotte Mårdsjö Olsson
VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE Funktionell kvalitet.
Sege parks förskola våren 2016 Utvecklingsområde Miljö Material Alla barns rätt till stöd 1.
Rekommendationer - Hur handlar vi utifrån resultaten? Bibehåll förbättringsidén eller utveckla/avveckla, ny PGSA? Förbättringsområde: Patientförening för.
Lars Madej  Talmönster och talföljder  Funktioner.
LAVI solution. Utgångspunkter Hur skapar vi förutsättningar att utveckla entreprenöriella förmågor? Läroplanen: Forma eleverna till kritiskt självständigt.
Elever läser. Luke och Freebody Kodknäckande praktiken – förstå samband mellan talade ljud och skrivna symboler. Textdeltagande – semantisk förståelse,
NIVÅ: GRUNDLÄGGANDE MÅLGRUPP: ÄMNESLÄRARE FART: ¼- DÅ EN MER LÅNGSIKTIG LÄROPROCESS ÄR AV VIKT Högskolan i Gävle 1 Uppdragsutbildning 7,5 hp – kurs för.
Språkinlärning, HT2016 Lotta Plejert Kurshemsida:
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar Modul 02: Aktörer och deras roller och ansvar #grundSoL.
Målens betydelse i formativt ledarskap. Upplägg Formativt ledarskap Förskolans uppdrag Styrdokument Analysera mål.
Lärmöte IT-stöd för Processer Resultatredovisning.

-kan visa kunskap om vikten av goda relationer till elev och personal
Presentation Vård och omsorgscollege
Studieverkstan.
Sociologi Introduktion.
Samlingar – kulturella minnen och kommunikativa minnen
Kognitivt perspektiv.
Presentationens avskrift:

En kort introduktion Göran Brante VARIATIONSTEORIN En kort introduktion Göran Brante

Konstruktivism Förvärvandemetaforen Det är den lärande själv som konstruerar sin kunskap Det som skapas är inte en ny värld, utan en re-presentation. Anledningen är att man aldrig har tillgång till den direkta världen, utan bara till den egna erfarenheten

Konstruktivism Människan genomgår en anpassningsprocess till världen, det är det som är utveckling (Piaget) Inlärning kan alltså tolkas som en produkt av vad man gör med kunskapen. Lärandet är en individuell angelägenhet och lärarens roll i undervisningen blir delvis ifrågasatt.

Konstruktivism Barn drivs av inre vilja, nyfikenhet och vill upptäcka. Lärarens roll blir att ordna så att kreativa och experimenterande aktiviteter erbjuds barnen.  

Sociokulturellt perspektiv Deltagarmetaforen (sociokulturellt perspektiv) En kommunikativ praktik med deltagande interaktion, där social och gemensam kunskap förmedlas till den lärande. Det som skapas är en kollektiv, diskursiv (språkligt gemensam) värld, som finns bredvid (?) den verkliga världen.  

Sociokulturellt perspektiv Människan blir socialiserad genom sin interaktion med andra, det är det som är utveckling. Inlärning kan alltså tolkas som en produkt av en social och kulturell gemenskap. Barn drivs inte, utan blir till genom social gemenskap. Läraren blir en handledare till eleven.

Perspektiv på inlärning Konstruktivism inlärning kan tolkas som en produkt av vad individen gör till sin tolkning av något Sociokulturellt perspektiv inlärning kan tolkas som en produkt av social och kulturell gemenskap Variationsteorin inlärning är en ökad förmåga att urskilja likheter och skillnader hos ett lärandeobjekt, det vill säga inlärning är kopplad till ett innehåll och vad individen har för erfarelser av det innehållet.

Begrepp inom VT Metod – det är inte vad VT handlar om, även om det till vardags är det vi oftast tänker på när vi hör ordet variation. Innehåll – är vad VT koncentrerar sig på. Aspekt – är vad man lär i förhållande till ett innehåll. Det som behövs för att lära är olika aspekter av det som ska läras.

Variationsteorins tre grundläggande delar urskiljning (discernment) Att se något variation Att se detta något i förhållande till något annat. samtidighet (simultaneity) Att det måste ske i samtidighet och i helhet. Ta Clas exempel om elefanten, ser vi bara delen så missar vi helheten.

Problem vid undervisning Vad ska eleverna lära, och vad kan vara svårt med det?

Problem vid undervisning Vad ska eleverna lära, och vad kan vara svårt med det? Vad är det som de/den lärande inte kan urskilja?

Perspektiv på inlärning Konstruktivism inlärning kan tolkas som en produkt av vad individen gör till sin tolkning av något Sociokulturellt perspektiv inlärning kan tolkas som en produkt av social och kulturell gemenskap Variationsteorin inlärning är en ökad förmåga att urskilja likheter och skillnader hos ett lärandeobjekt, det vill säga inlärning är kopplad till ett innehåll och vad individen har för erfarelser av det innehållet.

VAD inte hur! Hur ni lär er bestämmer inte vad ni lär er!