Argumentationsanalys

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Retorik Konsten att tala Hur håller man ett bra argumenterande tal?
Advertisements

Att presentera med PowerPoint
COPYWRITING Det berättas att en amerikansk copywriter på väg hem från sitt arbete brukade passera en blind tiggare i parken. Tiggaren hade en kartonglåda.
Att argumentera.
Vi vill att varje 5 – åring som lämnar våra förskolor i Avesta kommun…
Artikel – reportage - debattartikel
Debattartiklar.
Insändare Struktur och respons.
Svenska p Svenska p.
Reklam.
En övning i att analysera ett tal
Hur är ett argumenterande tal uppbyggt?
ArgumentationsanalysI 1. Semantiken erbjuder oss verktyg med vars hjälp vi kan: (i) uttrycka oss tydligare (när situationen så kräver), (ii) undvika missförstånd.
Vår tolkning av Förskolans Läroplanenfastställd december 2010
Retorik Konsten att tala Hur håller man ett bra argumenterande tal?
Att övertyga ! Disposition och mall.
Hur man skriver en argumenterande text.
- Är den här talaren kompetent och trovärdig i sin sak
Att skriva filosofisk text
Debattera.
Kunskap 2 Egna upplevelser
Tes och argument Tes: det påstående argumentationen gäller
Retorik – introduktion Argumentation – repetition(?)
Frågor kring häftet Vad finns det för olika typer av teser?
Retorik & Argumentation
Argumenterande text Ett argument liknar skottet från ett armborst – det är lika verksamt vare sig det är en dvärg eller jätte som skjuter (Francis Bacon)
Ordkunskap Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
Bygg ett argumenterande tal
Så bygger du ett argumenterande tal
Argumenterande text.
Hur gör man en debattartikel?
Den retoriska arbetsprocessen
När du gör som jag vill: Argumentationsteknik
Källkritik ID1A 25/ Svenska.
Yttrandefrihet.
Att skriva en debattartikel
Petra Andersson MORIA: Introduktion Petra Andersson
Att argumentera.
VAD KÄNNETECKNAR EN INSÄNDARE?
Debattartikel.
Argumentation Tes – den ståndpunkt man argumenterar för eller mot kallas tes. De skäl man anför för och mot kallas för argument. För att ett argument ska.
Men vad är ’fri vilja’ för något?
Moral och Etik Moraliska frågor berör frågor om vad som är rätt och fel/orätt, ont och gott. Andra vanliga begrepp som använd är bör, plikt och rättvisa.
Bergvretenskolan 4A Klasslärare Helena Saari Elevcoach Philip Edman
Den viktiga konsten att tala
Argumenterande tal.
Olika texter du behöver känna till
Så bygger du ett argumenterande tal
Så bygger du ett argumenterande tal
Den värderande analysen 1. En premiss är ett implicit eller explicit påstående i argumentationen som tillsammans med argumentet är avsett att utgöra skäl.
Argumentera. Vad är argumentation? När är det viktigt att kunna argumentera? Vilka ämnen är lätta/svåra att argumentera om? Introduktion Att ange skäl.
Engelbrektskolans fritidshem Blå, Gul, Grön, Grå & Röd avdelning Årskurs F- 6.
© Författarna och Gleerups Utbildning AB. Detta material ingår som en del i lärarmaterialet till Språket och berättelsen. Att skriva för att påverka.
Argumenterande text Ett argument liknar skottet från ett armborst – det är lika verksamt vare sig det är en dvärg eller jätte som skjuter (Francis Bacon)
Argumentations- analys Mo 06. Argumentera = att leda i bevis, d.v.s. bevisa att det man påstår är rätt.
Filosofi A Har du nånsin funderat över…
Källkritik 101.
Konsten att skriva en debattartikel
Och hur ska man göra rätt?
Seminarium i relation till Cösters bok Silwa Ckaesson
Konsten att skriva en debattartikel
Att skriva essä.
Genomgång - påminnelse Eget arbete
Retorik Konsten att tala Hur håller man ett bra argumenterande tal?
Att diskutera och argumentera!
Idag: Vi övar vidare på: att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.
Argumenterande text.
Att skriva uppsats Metodfrågor.
Kursplan för svenskundervisning för invandrare
Presentationens avskrift:

Argumentationsanalys Ett sätt att få struktur på filosofisk argumentation

Argumentationsanalys – en översikt Teser Argument Tolkning/precisering Hållbarhet/relevans Pathos/logos Felslut

Teser Vad vill debattören med sin text? Vad finns för: Huvudtes: dvs. den viktigaste tesen. Underteser: dvs. teser som stöder huvudtesen. Ex. är huvudtesen i en artikel om upprustning av skolor troligen att skolan behöver mer resurser.

Argument Vad är huvudargumentet för huvudtesen? Vad finns det för mer argument än huvudargumentet? Ex. så kanske huvudargumentet i en artikel om skolupprustning kan vara att elever lär sig bättre i fina miljöer Vad finns det för pro- och contraargument? Dvs. för- och motargument.

Pro- och contraargument – ett analysförslag Huvudtes: Skolor bör rustas upp. Proargument (argument för en viss tes) rangordnas såhär: P1: För att eleverna ska lära sig bättre. P2: För att lärarna ska få en bättre arbetsmiljö. osv. Contrargument (argument mot en viss tes) rangordnas såhär: C1: Det skulle kosta för mycket pengar. C2: Elever och lärare blir starka av damm och smuts.

Tolkning/precisering Finns det något som behöver tolkas eller preciseras i texten? Exempelvis: Vagheter: är det oklart vad något begrepp betyder eller vad någon mening försöker säga? Mångtydigheter: kan något begrepp betyda flera olika saker – och gör det saken oklar? Finns det något som behöver göras tydligare i texten? Ex: skolor är bra för där finns alltid fina klätterställningar. (vilka skolor menas egentligen då?)

Hållbarhet/relevans Håller argumenten vid en närmare granskning? Är det en bra koppling mellan argument, exempel och slutsatser? Är argumenten relevanta för huvudtesen? Följer slutsatsen logiskt av argumenten och tesen? Ex. vi behöver rusta upp skolan för att majs är gott! (ingen koppling mellan tes och slutsats)

Pathos/logos – känsla och förnuft

Ge några exempel på pathos- respektive logosargument.

Argumentationsfeslut – exempel Cirkelargument: exempel; Bibeln är sann för att det står så i Bibeln. Humes lag: det går inte att härleda något från hur något är till hur det bör vara. Exempel: det är inte naturligt att ha apor som husdjur, därför är det fel. Slippery slope: exempel; om man tillåter nedladdning av upphovsrättskyddat material för privat bruk så måste man också tillåta nedladdning för försäljning. Straw man: argumenterar debattören mot en ”riktig” åsikt eller argumenterar han mot en misstolkning av någons åsikt?

Argumentationsanalys – en översikt Teser Argument Tolkning/precisering Hållbarhet/relevans Pathos/logos Felslut

Argumentationsanalys – debattartikel Välj en valfri debattartikel tagen från en vanlig svensk dagstidning och gör en argumentationsanalys av den. Utgå från punkterna ovan och gör en ordentlig analys av texten och argumentationen. Glöm inte att bifoga själva debattartikeln också. Lycka till!