Kraftsamling för ökat bostadsbyggande

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vägen till det goda livet Kommunvis förberedelse inför skapandet av delregional genomförandeplan.
Advertisements

Kompetensplattform Västra Götaland Westum
Uppdrag om myndighetssamverkan inom kompetensförsörjningsområdet
En tydligare lag om kommunernas bostadsförsörjningsansvar
Staten och det civila samhällets organisationer
Enhetschef Fastighetsutveckling
Kompetensutveckling för att ge rätt stöd till arbete och studier Projekt.
Regionalt kompetensforum Utmaningen. Regionalt Kompetensforum Syfte Regionalt kompetensforum ska verka för att säkerställa kompetensförsörjningen i regionen.
Kortversion av BOSTADSPOLITISK STRATEGI
IQ Samhällsbyggnad – Föreningen för innovation och kvalitet inom samhällsbyggandet. Inspel till Forsknings- och Innovationspropositionen Samhällsbyggnad.
Anna-Karin Abrahamsson Bostadsforum 22 november 2012 Plan-, bygg- och bostadsdagarna 2012 Björn Adolfson och Anna-Karin Abrahamsson Plan- och.
Regional mineralstrategi för Norrbotten och Västerbotten Skellefteå 23 oktober 2012.
Dialogdag 23/ Lagen om regionalt utvecklingsansvar i vissa län Regionalt tillväxtarbete (regionalt tillväxtsansvar) -Regional utvecklingsstrategi.
Medfinansiering av transportinfrastruktur Utredningens förslag i korthet: Planeringssystemet: Stark koppling till den statliga budgetprocessen och de statliga.
Välkommen till ESF:s seminarium
ESS MAX IV i regionen - TITA Syftet är att stärka Tillväxten, Innovationsstrukturen, Tillgängligheten och Attraktiviteten i regionen som ett led i etableringen.
Västra Götaland.
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
VISIONEN – så här vi vill att Grums ska vara år 2020.
Tankar från kompetensförsörjningsprojektet
Utvecklingsprogram Södertörn. Vision 2020 Kommunerna på Södertörn är en attraktiv del av Stockholm - Mälarregionen, med en halv miljon invånare, som med.
Framtidens Yrkeshögskola inom teknik och tillverkning Anders Axelsson (Region Skåne) Johan Ståhl (Teknikcollege Skåne ) Teknikcollege rikskonferens Uppsala.
OECD Territorial Review of Sweden
Norrstyrelsens styrgrupp för infrastruktur 2009 BILD 1 Infrastruktur i Region Norrland – vision, mål och verksamhetsidé.
Det öppna Skåne 2030 Skånes regionala utvecklingsstrategi
Samverkan för nyanländas etablering och introduktion
Program Tillväxtverket och Boverket Projekt: ”Strukturer för tillväxtarbete med rumsligt perspektiv” Lunch Attraktiva Storuman Strukturbild Skaraborg.
Regional utvecklingsstrategi för Skåne
Förslag till verksamhetsplan med ekonomisk plan för 2014 RF-stämman 2011 beslutade attuppdra till RS att, efter samråd med DF, klargöra och fastställa.
Regional utvecklingsstrategi – RUS – antogs 2010 Mobilisering och kraftsamling Regionala prioriteringar En riktningsgivare med vision, mål och strategier.
Enheten för regional tillväxt, Näringsdepartementet
D e t r e g i o n a l a u t v e c k l i n g s a n s v a r e t VÄGVALEN ! ”Makten över framtiden” C 01 I Okt 2002.
Länsträff Miljö och hälsoskyddshandläggare Västerås den 27 maj 2008 Klimat- och energistrategi för Västmanlands län -ett regeringsuppdrag.
LH inleder: Välkomna! Syfte med dagen Lst´s roll
Långsiktighet samverkan dialog process relation insyn mångfald respekt medverkan utveckling ansvarsfördelning partnerskap tydlighet självständighet oberoende.
Västra Götalandsregionens nya handlingsprogram
Fokus i fördjupad utvärdering av miljömålen 2015 Ann Wahlström Naturvårdsverket Miljömålsdagarna Stockholm 7 maj 2014.
1. 2 Smart TillväxtHållbar TillväxtTillväxt för alla Innovation « Innovationsunionen » Koldioxidsnål ekonomi « Ett resurseffektiv Europa » Nya jobb «
Länsstyrelsen roll och uppdrag
D e t r e g i o n a l a u t v e c k l i n g s a n s v a r e t VÄGVALEN ! ”Makten över framtiden” C 01 I Okt 2002.
Systemanalys för Sydsveriges infrastruktur
Kraftsamling/nätverk – regionalt och nationellt Konkreta förslag och behovsanalyser Internationella jämförelser Innovation för tillväxt
ESS MAX IV i regionen - TITA Syftet är att stärka Tillväxten, Innovationsstrukturen, Tillgängligheten och Attraktiviteten i regionen som ett led i etableringen.
VÄLKOMNA Klimatsamverkan Skånes Fossilfrihet på väg – i Skåne! Johannes Elamzon Social hållbarhet
Intern kommunikation och externa påverkansstrategier Hässleholm 18 november 2010 Mats Holmquist.
Regionsamverkan Sydsverige 2,5 miljoner invånare 26% av Sveriges befolkning.
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016 Överenskommelse mellan staten och SKL.
Länsstyrelsens uppdrag om integration Med fokus på mottagande och bosättning av ensamkommande barn och nyanlända. Utmaningar, möjligheter och samverkan!
Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design Gestaltad livsmiljö – en ny politik för arkitektur, form och design SOU 2015:88 Överlämnande.
Tre nya län 2019 Studieförbunden 10 oktober 2016.
KTH ROYAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY Strategisk kapacitet i den attraktiva regionen 31 maj 2016 Jacob Witzell Doktorand, avd. för Urbana och regionala studier.
Bostadspolitiska alternativ
Kompetensförsörjning i Skåne
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Modell för bättre matchning mellan utbud och efterfrågan
Nobelmötet 2016 Ingela Valeur, Miljöstrateg
Fokus i fördjupad utvärdering av miljömålen 2015
En stärkt Skånebana binder samman Skåne
Risk- och sårbarhetsanalyser
Dagens tema Samverkan i arbetet med att förebygga och bekämpa användandet av Alkohol, Narkotika, Droger och Tobak – och kopplingen till folkhälsa och hållbar.

Tisdag – “Nya” aspekter som dyker upp med anledning av Agendan.
Begäran om nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen
Regionalt cancercentrum Sydöst - platsbesök 30 september 2014
Varför ska vi utveckla de regionala järnvägarna - våra budskap
”Främja långsiktig samverkan mellan olika samhällsaktörer”.
På spaning efter ett socialt hållbart samhälle VI
Jeanette Schlaucher Miljöstrategiska enheten Länsstyrelsen Skåne Hej!
Länsstyrelsens roll i funktionshinderpolitiken
Göteborgsregionens kompetensråd
Presentationens avskrift:

Kraftsamling för ökat bostadsbyggande Therese Andersson Chef enheten för samhällsplanering Region Skåne Anders Gärdsmark Regionchef Sveriges byggindustrier Syd

Flerkärnig ortstruktur

Ökad mellankommunal pendling

Skånskt bostadsnätverk – sedan 2014 Ett initiativ av Region Skåne, Länsstyrelsen i Skåne och Kommunförbundet Skåne genom Skånskt ledningsforum. Det övergripande syftet är att skapa utveckling i hela Skåne genom att stimulera till ökat och balanserat bostadsbyggande så att bristen på bostäder inte förhindrar en socialt hållbar utveckling eller blir en tillväxthämmande faktor. Vara en samlande kraft och igångsättare Vara en regional arena för samverkan och kunskapsuppbyggnad Agera opinionsbildare Prioriterade områden: Skånskt bostadsforum Utvecklad dialog mellan aktörerna Den regionala bilden Bostadsmarknadens drivkrafter Samspelet mellan infrastruktursatsningar och bostadsbyggande Sprida goda exempel

Samlande kraft och igångsättare Hur kan vi nå ett bostadsbyggande på 7000 bostäder/år? Nätverksträffar Seminarium i Almedalen Seminarium på Mötesplats Skåne Vårkonferens Seminarier Agerande nationell nivå skånska intressen Skånskt Bostadsforum

Gemensam kunskap Vi har tagit fram två rapporter tillsammans En bostadsmarknad för alla? Detta driver bostadsmarknaden i Skåne -framgångsfaktorer och utmaningar

Nu stärker vi upp arbetet! Statistik m.m. Infrastruktur, kollektivtrafik och bostadsbyggande Kompetensförsörjning i processen från idé till färdig byggnad Utvecklade dialogformer och ökad förståelse för olika roller

Statistik och mätning av bostadsbehov Statistiken för bostadsbehov och bostadsbyggande anses inte tillförlitlig nog. Samverkan för att med en röst kunna föra en dialog med Boverket och SCB angående statistik kring bostadsbyggande. Utveckla metoder för att få enhetlig och tillförlitlig statistik. Nationellt behov, regionalt behov och kommunalt behov? Koppla Region Skånes befolkningsprognoser till bostadsbehovet. Öka kunskapen om värdet på mark och prisförändringar genom att genomföra analyser på byggbar mark och definiera värdet av den.

Infrastruktur och bostadsbyggande Kopplingen mellan bostadsbyggande och infrastruktur och kollektivtrafiksatsningar är högaktuell inom bla Sverigeförhandlingen, Trafikförsörjningsprogram för Skåne, nationell och regional plan för transportinfrastruktur. Planberedskapen för bostäder, med inriktning på satsningar i RTI-plan och de stråk som Skåne arbetar för att få in i den nationella planen? Samverkan och deltagande i Stationsnära läge 2016, med fokus ökat bostadsbyggande i stationsnära lägen. Hur vår vi byggherrarna att intressera sig för dessa orter?

Kompetensförsörjning Kompetensråd Bygg med Arbetsförmedlingen och Kompetenssamverkan Skåne Samverkan Myndigheten Yrkeshögskolan ang YH-utbildning Utbildnings- och arbetsmarknadsprognos Forsknings- och innovationsråd i Skåne, FIRS, ett av tre fokusområden Smarta hållbara städer Fördjupad studie ang byggbranschen i Skåne Fler utbildningsmöjligheter Ta emot lärlingar Göra branschen attraktiv IT-mognaden i branschen Utländsk arbetskraft och internationalisering UTKAST

Ökad förståelse för olika roller En förbättrad dialog och samverkan är ett ständigt närvarande område inom bostadsbyggandet. Sprida kunskap om byggherredialoger som metod för ökat bostadsbyggande. Öka förståelsen för olika roller i bostadsbyggandet

Kraftsamling för ökat bostadsbyggande Krävs en utvecklad samverkan mellan stat, region, kommun och byggbransch. Tillsammans har vi en möjlighet att bygga fler bostäder. Hur vi antar utmaningen med bostadsförsörjningen är direkt avgörande för Skånes framtid.