Avbrott i nätinfrastrukturen på US

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency Egenkontroll och tillsyn Peter Sörngård.
Advertisements

Uppgradering av Cosmic april planerar vi att uppgradera till en ny version av Cosmic, som kommer att ge oss många nya möjligheter. Samtidigt är.
VÄLKOMNA!. Åsa Lindh vd Trygghetsstiftelsen En sammanhållen omställningskedja.
1 Patientlagen 1 januari Varför införs en patientlag? Lagen ska: -stärka patientens ställning -skapa förutsättningar för delaktighet och självbestämmande.
Rutiner inför uppgraderingen av Cosmic Innan stoppet Under stoppet Efter stoppet.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Utbildningspaketet med filmer, certifiering och utbildningsmiljön (miljön där du kan öva) kan genomföras på jobbet eller hemifrån. Varje verksamhet genomför.
Rekommendationer - Hur handlar vi utifrån resultaten? Bibehåll förbättringsidén eller utveckla/avveckla, ny PGSA? Förbättringsområde: Förbättra kunskapsläget.
Träningsplanering Vinnare i långa loppet. Varför träningsplanera? Effektivisera sin träning Få vardagen att fungera Rätt träning vid rätt tidpunkt.
Revidering av riktlinjer gällande särskilt boende för äldre
Avdelningen för vård och omsorg
Utökad rehabiliteringskoordinatorfunktion
Samordnad Individuell Plan - Hur enkelt kan det bli?
Välkommen till information om lex Sarah
Tandvårdsstöd - en god tandhälsa är livskvalité
Svenska Brukshundklubben
Nitha Ett Nationellt IT-stöd för händelseanalys och en Kunskapsbank för allvarliga händelser i hälso- och sjukvården NLL har ett lokalt nätverk med representanter.
Klassifikation av vårdåtgärder
Samordnad Individuell Plan - Hur enkelt kan det bli?
Att använda PrimärvårdsKvalitet, del 1
Analysseminarium – ÖK februari
Nya föreskrifter och allmänna råd om läkemedelshantering
APL info åk 1 Arbetsförlagt arbete.
Patientlagen ger utökad valmöjlighet
Dataskyddsförordningen – och vårt arbete utifrån den
LUP Mål 3 Satsning på kompetensförsörjning
Aktuellt COSMIC R8.1 Nummer 17 vecka
Fysiskt tvång - fasthållningar
Tandvårdsförmåner - det statliga tandvårdsstödet
Villkor och förutsättningar för Vetenskapsrådets bidrag
IT verksamhetens satsning utifrån IKT.
Hjälpmedelsförskrivning
Digital signering av hälso- och sjukvårdsåtgärder
En välinformerad patient är en trygg patient
Från timplan till schema Kommunadministratörsutbildningen
Patientsäkerhet Patientsäkerhet, Socialstyrelsen Övergripande gemensamma mått Region Jönköpings län.
Metod för utvecklings-arbete
Nationell patientöversikt - NPÖ
Välkomna! Utbildning för sköterskor förskrivning av madrasser
Individuell energimätning och personuppgiftslagen
Samordnad vård och omsorgsplanering
Betalningsprocessen och kontroller
Skyddsombud i Vision
Förskrivarutbildning Hjälpmedel vid rörelsenedsättning
Branschrådet för spårväg och tunnelbana den 17 maj 2018
Nationell patientöversikt
Planering inför utskrivning på kvällar och helger
Förskrivarutbildning Kommunikations- och kognitionshjälpmedel
Diagnos och delaktighet
Rapportera framsteg eller status
Projektet ”Sluta faxa” på 15 minuter 
Åtgärdsvalsstudie - Tillgänglighet för Stockholm, Nacka, Värmdö och Lidingö SL Riggert Anderson.
Systematiskt kvalitetsarbete
Utredningen om ekologisk kompensation
Kartläggning av stöd- och ledningsprocess
Behovskartläggning Kartläggningen beskriver målgruppens behov och skapar därmed förutsättningar för att utveckla processer som motsvarar behoven. Den.
Vad är viktigt för dig? Att designa tjänster utifrån behov
Lathund-Ladok Hantera mallar för intyg
Hållbar utveckling måste vara
Dokumentera rätt i vården
Tips för det praktiska ledarskapet
Rekrytering med lokala jobbspår
Rapportering av avvikelse och lex Sarah
Supportstuga: Medarbetarkopplingar
Närvårdscentrum Skene
Agenda Projektets uppdrag Vad har projektet identifierat?
HÅLLBARA LIVSSTILAR - Hur du lyckas med insats & utvärdering
[Projektnamn] Utvärdering
Kontinuitetshantering
Samordningswebbinarier om Skapande skola
Presentationens avskrift:

Avbrott i nätinfrastrukturen på US Fredag den 15 september kl. 02.00 – 06.00 2017-08-23,

Vad? Fredagen den 15 september kl. 02.00 – 06.00 Planerat avbrott i nätinfrastrukturen (datanätet) för service Fredagen den 15 september kl. 02.00 – 06.00 (natten mellan torsdag och fredag) Hela US Alla funktioner som är beroende av nätuppkoppling berörs Reservrutiner ska användas under hela avbrottet Uppgraderingen görs i olika faser varför funktionalitet kommer finnas i nätet delar av tiden Aldrig tidigare har reservrutiner använts för så många olika funktioner samtidigt Det planerade avbrottet mycket omfattande och påverkar all verksamhet på US. Aldrig tidigare har så många olika reservrutiner använts samtidigt, vilket ställer stora krav på verksamheten. Alla funktoner som har uppkoppling till internet berörs liksom telefonväxeln. Det är mycket olyckligt att framförhållningen är så kort och att information om avbrottet inte sänts ut tidigare. Behovet av att göra uppgraderingen har varit känt en tid men det har saknats rutiner för att planera och förbereda avbrottet och ansvarsfördelningen var oklar. Det är många olika funktioner och komptetenser inom regionen som arbetat med förberedelserna, bland annat med en detaljerad inventering av de olika system som påverkas. En nödvändig förutsättning för att varje klinik ska kunna överblicka och bedöma de egna riskerna.

Varför? Under avbrottet görs en uppgradering av programvaran i nätet. Den krävs för att kunna använda en ny utrustning för patientmonitorering som är inköpt till US. Avbrottet är viktigt för att säkerställa hög tillgänglighet och god IT-säkerhet. I fortsättningen kommer det behöva införas regelbundna planerade avbrott i nätet på liknande sätt som idag finns för patientjournalen. Sjukhuset har köpt in ny utrustning för patientmonitorering som ska installeras under vecka 38 och uppgraderingen av programvaran som görs under avbrottet måste vara klar innan dess. Natten till fredag bedöms som en lämplig veckodag eftersom antalet patienter minskar innan helgen. När det gäller tiden på dygnet är den satt i samråd med representanter från några kritiska verksamheter (bland annat akutmottagningen, intensivvårdsverksamheterna, operation, MAVA/MOA och Diagnostikcentrum) då trycket på dessa verksamheter minskar avsevärt efter kl. 02:00.

Konsekvenser av avbrottet Funktioner som berörs av avbrottet: Telefoni, fax och personsökning (inkl larm) Larmknappar (t ex HLR och olika akutlarm) Program i datorer, t ex Journalportal, ROS, Cytodose/ELAS Program för radiologi, obstetrik och laboratorier E-post, Lisa, skrivare, dokument på H: och G: Medicintekniska utrustningar, t ex röntgen, lab, ultraljud, dialys, patientövervakning (Philips), EKG Rörpost Alla funktioner som är beroende av nätuppkoppling berörs, och kan inte användas under avbrottet . Det är generella funktioner (t ex telefoni, personsökning, datorsystem som journalportal, patientjournalen, ROS m fl., skrivare), medicinteknisk utrustning (t ex röntgenutrusning, patientövervakning, EKG) och tekniska och fastighetsrelaterade funktioner (t ex larmknappar och rörpost). Inför avbrottet har en särskild inventering gjorts av vilken medicinteknisk utrustning som berörs per klinik,

Förberedelser För att säkerställa patientsäkerheten krävs förberedelser Alla verksamheter på US ska göra en egen riskinventering för att identifiera konsekvenser och risker På Lisa finns underlag som underlättar riskinventeringen Mer information om avbrottet och konsekvenser finns på Lisa, Driftinformation . Här finns även länk till Stöd- och serviceportalen dit frågor om avbrottet hänvisas. Det går även bra att ringa 010-10 33 000 En generell riskinventering är gjord för US som helhet men det är mycket viktigt att varje verksamhet analyserar sina egna risker. Riskinventeringen görs utifrån ett patientsäkerhetsperspektiv. Viktiga frågor är: Vilka funktioner berörs? Vad leder det till för verksamhetspåverkan? Finns kontinuitetsplan och reservrutiner? Vilka åtgärder måste genomföras? Vem är ansvarig? Mall för riskinventering och generella listor över berörda funktioner och berörd medicinteknisk utrustning finns på sidan om avbrottet på Lisa.