Föreläsning 4: Skolans geografi. Skolans geografi – en politisk historia Studera konsekvenser av nittiotalets s k valfrihetsreformer Valfrihet för vem.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Att förbättra världen genom återvinning och utbildning Handen på hjärtat – har vi inte ofta för mycket kläder i garderoben som vi inte använder? Det är.
Advertisements

Ett forskningsbaserat arbetssätt i teorin och praktiken.
LRKÖ FÖR VEM, NÄR OCH HUR?. LRK/Ö Strategi Hur skall vi nå målen! Uppdrag För vem, när och hur Värdegrund Så här skall vi förhålla oss till hundar, medlemmar,
Uppläggning Lika villkor – har vi inte det redan? Lika villkor – kan företagande ha det? Vems är ansvaret för lika villkor? Vikten av att arbeta med attityder.
Opinionsbildning och påverkan i stort och smått. Varför beslutsfattarna ska lyssna på Företagarna?
Föräldraråd Nyvång Hälsa Det innefattar både ett fysiskt välbefinnande så som psykiskt och socialt.
U 2015:06 Samordnare för unga som varken arbetar eller studerar Ungas väg in i samhället Inger Ashing – Nationell samordnare unga som varken arbetar eller.
SURE visar vägen i förändringen landsrapport Finland Antti Ikonen och Kaisa Isotalo SURE FIRE.
HEMTAGARTEAM. SYFTE Det övergripande syftet är att brukaren ska kunna återvända till hemmet efter en sjukhus- eller korttidsvistelse på ett tryggt och.
Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn –
Miljödepartementet Ökat skadeståndsansvar och förutsättningar för generationsskifte Miljöminister Andreas Carlgren, Torsdagen den 18 februari 2010.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Svensk välfärdsforskning och diskussionen om fattigdomsbekämpning i utvecklingsländer Kenneth Nelson Institutet för social forskning.
INCLUSIVE CITY.
Detta är miljömåltider
Fri:Ja! K Kristianstad kommuns projekt mot kvinnlig könsstympning
Botkyrkas styrmodell och kommunens ekonomi
Kommande moment Idag: Gruppövning 1 Historiesyn
Ny kollektivtrafik Spårvagnar/tunnelbanor på pelare/i luften
Välkomna till föräldraråd Norrtullskolan åk 7-9
Exklusive nyanlända elever
Nätverket Svenska nus skolbesök
Staden Geografi åk 4.
Barn och unga Skapa förutsättningar för en gynnsam hälsoutveckling
Budgetprocessen Skattetillväxt:
Skollagen 3 § Alla barn och elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att de utifrån sina.
Utvärdering och systematiskt kvalitetsarbete för ämneslärare, 8 hp Lkk81N LKK81N, GÖTEBORGS UNIVERSITET, IPS.
VÄLKOMMEN! BABBEL OCH BUBBEL Klassföräldraträff
BESÖK OSS PÅ FACEBOOK OCH EDGYMNASIET.SE
En plats att kalla hemma - Barnfamiljer i bostadskrisen skugga
Nyckeltal för socialtjänst
Vad är sociologi? – en repetition Momentöversikt Vad är en analys?
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER en handbok för idrotten
Samhällskunskap i gymnasieskolan
Fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt (FEAD)
Att långsiktigt säkra konkurrenskraften genom att samverka
Karin Robertsson Ersta Sköndal Bräcke högskola SISU, 6 december 2017
Innehåll i och användning av läromedel.
- Geografi - Att studera helheten.
EXEMPEL GLOBALISERING Megatrend Konsekvenser för Helsingborg
TRENDER I TRANSPORTSYSTEMET – TRAFIKVERKETS OMVÄRLDSANALYS Hösten 2014
Insynsbesök på fristående gymnasieskolor år
Ledtråd: ett vasst vårtecken!
Biblioteken speglar samhället
Kommunala aktivitetsansvaret
Berätta vilka vi är, varifrån vi kommer och varför
Timplan för grundskolorna i Angered
Regionalt utvecklingsprogram Regionalt tillväxtprogram
Ny vision VARFÖR HAR VI EN VISION?
Statsbidrag till studieförbund 2017
Målstyrning och verksamhetsplanering
När politiken kom till köksbordet
Vi på Varlaskolan hälsar alla föräldrar och elever i åk 6 i
Gruppmöte CMB 29 maj 2018 Byggandets logistik - Möjligheter och utmaningar vid byggande i förtätad stadsmiljö.
Systematiskt kvalitetsarbete
- Tobaksfri utmaning, för tobaksfria ungdomar
Har du räknat? -ekonomi i klimatåtgärder
Hur vi jobbar med samhällskunskap
EXEMPEL Ökade välfärdskostnader Brännpunkt Konsekvenser för staden
Vägledning för framtidens arbetsmarknad
Utvärdering Leader Bygd o stad i balans
Hållbar utveckling måste vara
Framtidens hälsa och social välfärd
Bakgrund Sedan 2018 har staden ett program för en jämlik stad som sträcker sig fram till Programmet har en bred politisk förankring.
Agenda Projektets uppdrag Vad har projektet identifierat?
ÅP / Lektion 4 Problemlösning
Samordningsförbundet Väst
Samordningswebbinarier om Skapande skola
PRAO-praktisk arbetslivsorientering
Presentationens avskrift:

Föreläsning 4: Skolans geografi

Skolans geografi – en politisk historia Studera konsekvenser av nittiotalets s k valfrihetsreformer Valfrihet för vem – och på vilka villkor? Är det ens fråga om en valfrihet? ”vad händer med skolan i urbana miljöer mot bakgrund av en samhällsutveckling präglad av tilltagande sociala och ekonomiska klyfter, boendesegregation och framväxten av en diffus skolmarknad?” (Bunar och Sernhede 2013: 9)

Litteratur Bunar och Sernhede: Skolan och ojämlikhetens urbana geografi : om skolan, staden och valfriheten Kallstenius: De mångkulturella innerstadsskolorna: om skolval, segregation och utbildningsstrategier i Stockholm Skawonius: Välja eller hamna : det praktiska sinnet, familjers val och elevers spridning på grundskolor

Valfrihetsreformerna Från centralisering, statsstyrning och en offentlig skola till valfrihet, konkurrens, privatisering och decentralisering (marknadsmodell) – från public good till private good Syftet: förbättra kvaliteten och sänka kostnaderna, öka föräldrainflytandet Skolpeng (1992) Gymnasiereformen (1994)

Vilka är konsekvenserna av valfrihetsreformen/rna? Organisationsförändringar: ökat föräldrainflytande och expansion av friskolor – 35 i början av 1990-talet, 596 år 2005/06 Skolan som marknad – vilka är riskerna? Ökad segregation? Vilka gynnas av valfrihetsreformerna? Platsens växande betydelse – platseffekterna tilltar Etnicitet tycks bli en viktigare skiktande kategori - svenskhetens geografi Skolans val(frihet) och skolors institutionella strategier Diskursförskjutning: Valfrihetsideologi och mätbarhetsparadigm

Kallstenius ”Det övergripande syftet med studien är att beskriva, analysera och diskutera hur olika aktörer (rektorer, föräldrar och elever) förhåller sig till, och i praktiken hanterar, skolvalfriheten och dess konsekvenser utifrån sina faktiska och tillskrivna positioner i det sociala, geografiska och symboliska rummet” (Kallstenius 2013: 28). Frågeställningar: ”Hur (påverkar) det fria skolvalet och den ökade konkurrensen skolorna och vad har det inneburit för skolornas positioner på utbildningsfältet” (s.28) Vilka är skälen till att elever från de mångkulturella förorterna söker sig till innerstadsskolorna? Hur ser relationerna ut mellan elevgrupperna på skolorna? Hur resonerar föräldrar i skolornas upptagningsområden och varför byter de skola?

Studiedesign Material: etnografiskt fältarbete – observationer, intervjuer och fokusgruppssamtal med elever, föräldrar och skolledning, under läsåret 2005/2006 på tre kommunala grundskolor i Stockholms innerstad (dit barn från s k mångkulturella förorter pendlar). Plus tre ytterligare skolor (dit innerstadsbarnen söker sig).

Resultat Upphävs verkligen segregationen? – ja och nej Plats (innerstaden) och etnicitet (svenskhet) som symboliskt skolkapital ”Det räcker med att tio elever från Eriksskolan väljer en annan skola måste vi plocka in fler elever utifrån och det gör då att skolan kanske får en slagsida, och då försvinner de så kallade svenska eleverna och då måste vi ta in ännu fler elever utifrån som då kanske invandrarbakgrund och då… ja, det gäller att ha en balans. Och vara så pass duktiga att vi behåller våra svenska elever. Eller framförallt, att de väljer den här skolan!” (Biträdande rektor, s.41) Diskursiva förhandlingar – integration ja tack men ’not in my backyard’

Skawonius Avhandlingen handlar om ”de tidiga utbildningsval som föräldrar och barn gör under grundskoleperioden och om förutsättningar och möjligheter att göra dem” (Skawonius 2005: 2). -Fokus klass och etnicitet Undersökningsdesign: intervjuer med 21 familjer i två olika delar av ett stadsdelsområde i Stockholm: ett kapitalstarkt (Gamleby) och ett socialt utsatt (Nystad)

Resultat Informationskapital Platsens betydelse Exempel från studiens kap 8: bristande informationskapital, närhetsprincipen råder, upplevd diskriminering