Att fånga ett lärande Vi lär oss att berätta!. Lyssnar Här berättar jag om Struttistrantstruttilul. Barnen ville hela tiden vara med och berätta och var.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
om företaget där du gör din praktik!
Advertisements

ÅsaMia Alteryd EQverkstan
Samtala om böcker.
februari 2002, M. Karhu & M. Ylitalo
En förskola att förundras i!
Inkludering av barn med hörselnedsättning i förskolan.
SAGOHATTEN SAGOHATTEN.
På en utflykt till havet ser vi att barnen visar ett stort intresse för vattnet, sanden och allt som går att upptäcka stranden. Det som väckte vårt intresse.
Hans och Greta.
Välkommen Jag heter Bettan Källgren och arbetar här på Stodeneskolan som lärare i special-pedagogik. Jag har utbildat mig ”extra” i bl a Läsmetodik, alltså.
ARBETSMILJÖ och SÄKERHET
Att berätta sin berättelse
Människans äldsta historia
Utväg barn och ungdom Lena Hogander, Barnhuset.
Veronica Maggio Veronica Maggio.
Vägen till en bra novell
Samma fast olika eller olika fast samma?
Förintelsen.
Ordet kommer ifrån latinet och betyder gemensam.
Elevhälsovården Rikskonferens 14 sept 2009
Aktivt lyssnade.
1. Bosättning Hur bodde befolkningen förr i tiden?
- Ett berättarprojekt på en förskola
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Dokumentation av PRAO med hjälp av digitalt berättande
DEN MAGISKA DÖRREN.
Läs din bibel varje dag!. 4 Läs din Bibel varje dag!
FOLKSAGA.
Typiskt för saga Handling Personer Hjälpare och ”stjälpare” Miljöer
Nej!.
Godhet “Att gör gott”.
Grekerna.
Det var en gång....
Islam Den sista av de tre systerreligionerna. Detta är alltså den yngsta av de tre religionerna.
Det vi vet Barn utvecklar språk; talat-, skrift-, kropps- och teckenspråk i samspel med sin omgivning och möten med den andre.
Den viktiga konsten att tala
AV: JULIA WALLBERG, ALVIN ELGH, ANDRÉ COLLÉN OCH JESSICA ALEXANDERSSON
Barn och stress.
Utter Uttern är Smålands landskapsdjur..
STUDIETEKNIK.
HÖSTAKTIVITETER -15/16.
Ola Henricsson Muntligt berättande i undervisningen.
Kristendomen Länk. Jesus När en lite pojke vid romartiden föddes så fick han namnet Jesus. Jesus var född i Betlehem som var i Palestina. Vid den tiden.
Retorik Vad är retorik? ”Konsten att tala”. Retorik Vad är retorik?  ”konsten att tala”  Konsten att få andra att lyssna på det man säger (inte bara.
SOCIALA OCH SEXUELLA NORMER Att vara schysst och visa respekt Ömsesidigt förhållningssätt.
Svenska språkets historia
Källkritik 101.
Projekt: Sniglar En dag när vi var ute vid ”huset” behövde några barn kissa. Vi gick för att kissa bakom en buske, och under den upptäckte barnen att det.
Hur får du lantbrukaren att lyssna?
Varför behöver vi politik?
STUDIETEKNIK.
Novellanalys.
Rasbiologi och tvångssteriliseringar i Sverige
Kroppsspråk, röst och artikulation
Bild/Svenska – HT 2017 Klass 3B Björktjära Skola
RenäSsANSEN ReNässans = Pånyttfödelse
Berättande text.
Den Franska revolutionen
I sagans värld.
Den mångsidige ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY [1900–1944] var en fransk författare, pilot, matematiker, uppfinnare och diplomat. I dag mest berömd (känd, ryktbar) för sin sista bok, [Le Petit Prince, 1943], vilken också innehåller hans egna illustrationer. Lil
3 faser och 19 punkter Avsnitt 3
SAMTALSMETODIK – HUR NÅR JAG FRAM OCH SKAPAR KONTAKT
Den ryska revolutionen
Helhet och allsidighet
En introduktion till Sagornas Värld
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Kursplan för svenskundervisning för invandrare
Folksagan i 2000-talets Sverige
Hur får du lantbrukaren att lyssna?
Presentationens avskrift:

Att fånga ett lärande Vi lär oss att berätta!

Lyssnar Här berättar jag om Struttistrantstruttilul. Barnen ville hela tiden vara med och berätta och var fängslade av stunden. Vill någon här berätta? frågade jag och barnen visade tecken på att vilja berätta. Jag hade egentligen tänkt börja en ny berättelse men barnens absoluta närvaro gjorde att jag kunde ”upptäcka det aktiva, utforskande barnets eget kunskapande” och jag släppte ” ambitionen och tvångstanken att förmedla allt” Wehner-Godee 2000:111.

Berättar egna sagor.,. En del av barnen hittade på, en del valde självupplevda berättelser och ett barn gjorde en version av en känd saga. B berättade:en egen version av Bockarna Bruse V: berättade om spindeln som äter människor D: berättade om ett kusligt slott där han regerade M:berättade en spökhistoria När första barnet berättat förändrades de andra barnens berättelser och blev mer sammanhållna. Barnet beskrev personerna/djuren och i sagan fanns början mitt och slut. Hon har varit med och animerat (Bockarna Bruse) vid ett tidigare tillfälle. Idag berättade hon sagan om De tre hästarna som slutade lyckligt. Vea Vecci menar att ”i varje produkt” (här i den egentillverkade sagan) ”hålls en process fången” Wehner-Godée,2000:20.

Hur berättar femåringarna Barnet berättade med hes röst (precis så som jag inledde första berättarstunden) en spökis med ett lyckligt slut. Inte alla barnen berättar och ett barn blir ledset när det berättat. men lugnar sig när han får sitta hos mig. Ett annat gestikulerar och uppmanar de andra barnen att lyssna. Barnen har olika lätt för att variera ordförrådet men gör tappra försök.. Efter en kort paus kommer det lyckliga slutet.

Social interaktion ”Berättareldar” tänds på gården och man samlas i grupper. Det syns i leken att vi haft berättarstunder. Barnen använder kroppen och betonar, På avstånd hör jag att dem börja med orden ”Det var en gång”…..

Slut. Det var en gång en gammal mycket gammal kvinna. Hon berättade för barnen i byn om……… Flera hundra år senare berättade ett annat barn om……. Det var samma berättelse fast lite olika Den hade vandrat från mun till mun Den hade rest från land till land