Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste."— Presentationens avskrift:

1

2 Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste äta något som ger oss energi, så vi både orkar mer och kan koncentrera oss på läxan, säger Wilma till Hugo. Hugo ska precis svara när de hör en röst inne ifrån skafferiet. Wilma och Hugo går fram och öppnar försiktigt dörren till skafferiet.

3 – Vet ni vad en superhjälte är
– Vet ni vad en superhjälte är? säger rösten när de öppnat skafferidörren. Wilma och Hugo tittar förvånat på varandra. – Det är någon som har superkrafter, svarar Hugo samtidigt som han försöker förstå varifrån rösten kommer. – Ja, och superhjälten använder sina krafter för att göra något bra eller ännu bättre, fortsätter Wilma. – Precis! Men känner ni till mig, superhjälten Rågy? säger figuren som nu har tittat fram bland alla förpackningar i skafferiet. Barnen säger nej, samtidigt som de skakar på sina huvud. – Jag är superhjälten som växt upp på Sveriges åkrar och jag har superkrafterna kolhydrater, fullkorn och fiber. Superkrafter som gör att din kropp mår bra. Nu undrar ni säkert vad mina superkrafter gör för bra saker med din kropp.

4 (Superkraften Kolhydrat)
Wilma och Hugo som fortfarande är så förvånade över att figuren som står framför dem pratar med dem, nickar på sina huvuden till svar. – För att din kropp ska må bra måste du äta mat som innehåller näringsämnena kolhydrater, fett, proteiner och även vitaminer och mineraler. En av mina superkrafter är kolhydrater som ger dig energi så du orkar springa, cykla, leka, spela boll… Superkraften får du i dig om du äter olika sorters mat, som t.ex. knäckebröd, grönsaker, pasta, müsli och frukt. – Det är ju toppen! Då kan vi få i oss superkraften kolhydrat både till frukost, lunch, middag och alla mellanmål, svarar Wilma.

5 (Superkraften fullkorn)
Rågy nickar, men säger sedan samtidigt att äter du superkraften kolhydrat kan du även få i dig en annan superkraft. – Låter inte det som en ännu bättre idé? undrar Rågy. – Jo, svarar Hugo. Men hur gör jag då? undrar han. – Väljer du fullkornsvarianter av knäckebröd, pasta och flingor, får du samtidigt superkraften fullkorn. Denna superkraft ger kroppen mer näring och fiber som är bra för din mage. Samtidigt kan dessa fullkornsprodukter hjälpa dig så att du inte äter för mycket socker, vilket är bra för dina tänder. Visst är det en bra superkraft?! (Vad tycker ni?) Wilma och Hugo nickar medan Rågy fortsätter: – Vet ni hur man hittar mat som innehåller fullkorn i affären? undrar Rågy. (Vet ni?) Både Wilma och Hugo vet att det ska vara ett märke som ser ut som ett grönt nyckelhål på produkten. – Det är alltså bra att äta mat som har det gröna nyckelhålsmärket, för de innehåller bl.a. fullkorn. Extra bra är det att äta knäckebröd som ofta innehåller 100% fullkorn. Fullkorn innehåller mängder av näring som gör kroppen glad, förklarar superhjälten Rågy. – Det är inte lätt att koncentrera sig i skolan eller springa om kroppen och magen inte är glad, säger Wilma vilket både Rågy och Hugo håller med om.

6 (Superkraften fiber) – Det är ju två riktigt bra superkrafter, säger Hugo. Men vilken var din sista superkraft? (Kommer ni ihåg?) – Min sista superkraft är fiber och självklart är den också superbra! säger Rågy som nu tagit sig ut på köksbordet. För att du ska få starkare muskler måste du träna dem. Men hur tränar man tarmarna som finns i magen och vad händer om tarmarna inte får träning? (Kan ni hjälpa Wilma och Hugo, för de vet inte. Vad tror du?) – Arbetar tarmarna inte tillräckligt bra blir man hård i magen och det vill i alla fall inte jag vara, vill ni? säger Rågy. – Nej! – Därför ska ni äta mat som innehåller superkraften fiber, för de ser till att era tarmar får träna och gör så att de fungerar normalt.

7 – Nu förstår vi varför du är en superhjälte, Rågy,. säger Hugo
– Nu förstår vi varför du är en superhjälte, Rågy,! säger Hugo. En superhjälte som ger min kropp tre ”superbraiga” superkrafter samtidigt! Superkrafter som ger mig energi för att jag ska kunna leka, cykla och springa men även så att jag orkar tänka och koncentrera mig i skolan. – Nu vet jag vad jag ska äta till mellanmål, säger Wilma glatt. Jag ska äta superkrafterna kolhydrater, fullkorn och fiber. (Vad tycker du att hon då ska välja till mellanmål?) – Du ska äta mig, säger Rågy glatt. Då får du alla dessa superkrafter på en och samma gång! Visst är jag en riktig superhjälte, säger hen glatt, samtidigt som hen är på väg in i skafferiet igen.

8 Uppgift 4-6 Rita/illustrera nu två olika bilder med mig, där du sprider budskapet om Rågy och mina superkrafter kolhydrater, fullkorn och fiber! Varför är jag så bra? Klipp ut dina färdiga bilder! Gör en vernissage av klassens bilder för övriga elever i er matsal på skolan. Dela gärna med er av hur er vernissage ser ut genom att dokumentera den och skicka bilden till oss på Lycka till!


Ladda ner ppt "Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste."

Liknande presentationer


Google-annonser