Etik - Att göra det rätta.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Etik och moral Vad innebär det?.
Advertisements

Liten begreppsgenomgång
Etik Hur ska vi vara mot varandra?
Etik- Modet att välja!.
Etiska resonemangsmodeller
Anders Hummel, Nolhagaskolan, Alingsås –
Etik och Moral Läran om rätt och fel.
Etik Moral Filosofi.
Centraletiska begrepp 2 Centraletiska begrepp 3 Konfliktbeteenden 4
ETIK - MORAL.
RÄTT eller FEL? GOTT eller ONT?
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför. När man funderar över skillnader i vad som anses.
Etik.
Moral och Etik Moraliska frågor berör frågor om vad som är rätt och fel/orätt, ont och gott. Andra vanliga begrepp som använd är bör, plikt och rättvisa.
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Psykodynamiska perspektivet. Vad innebär psykodynamiskt perspektiv? Psykoanalys.
Konstruktiv bildkritik Källor: fotosidan.se Facebookgruppen Street Photography- Sweden Elevarbeten Kärrtorps gymnasium Tack till fotograferna som givit.
SOCIAL MILJÖ I FÖRSKOLAN! En utmaning?!. SOCIAL MILJÖ 8. Delaktighet- Att känna o uppleva sig delaktig hela dagen! 9. Jämställdhet- Rätten att ha inflytande.
Ett förslag på arbetsgång
 Le i telefonen  Hälsa och presentera dig med fullständigt namn  Fråga efter personalansvarig/rätt person  Finns det tid?  Fråga på ett intressant.
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
Etik och moral.
Identitet & livsfrågor Etik och moral. Identitet & livsfrågor Begreppen etik (fr. grekiskans ethos = sed) och moral (av latinets moralis = det som rör.
Ö PPEN FRÅGESTUND 16 SEPTEMBER L3SUPPORT-434: Beskrivning av utbildning för sökandewebben Jag hittar ingen möjlighet i innevarande MIT-miljö att.
+ Etiska begrepp. + Etik och moral I valet om vad som är rätt eller fel visar vi vår moral Rätten till abort Dödsstraff Donera sina organ Ska man förlåta.
ETIK Olika teorier och religiösa perspektiv. Teori och praktik En enkel uppdelande förklaring av etik och moral är att etik är tankarna kring rätt och.
SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Redovisning Case november 2015.
En viktig fråga för dygdetiken: Kan D ge ett bra svar på frågan ‘Vad bör jag göra?’?
Konsekventialism och deontologi Konsekvensetik: en handlings moraliska status beror enbart på dess konsekvenser Deontologisk etik: en handlings moraliska.
Värdergrund Tränigslära/Etik. Intro qOI qOI.
ETIK OCH MORAL. MORAL Moral = en persons egna tankar om vad som är ____ och ____ att göra.  Rätt – fel  Bra – dåligt  Gott – ont  Önskvärt – ej önskvärt.
Vad vägleder eller hjälper dig när du ska avgöra vad som är rätt eller fel? ETISKA REGLER/MODELLER; PLIKT- eller REGELETIKEN, KONSEKVENSETIKEN, SINNELAGSETIKEN.
Etik Vad är rätt och vad är fel?. Vad är etik? Etiken, eller moralfilosofin som den också kallas, försöker svara på frågor om vad som är rätt och vad.
Uppsats – ”Etik och livsfrågor”
Försoningsläran, kärleksbudskapet
Stegräknare Antal steg per dag Aktivitetsnivå Mindre än 5000
Inled med att presentera Raoul Wallenbergs dag
VISA DENNA BILD: INLEDNING
Varför läser ni religionskunskap?
Konsten att läsa sakprosa
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför Moral = beskriver de val vi väljer beroende på åsikter,
4. Vad ska det bestämmas om?
Problematisering av diplomet
ur Centralt innehåll för religion 1
Etik och moral.
Vad är religion och vad är livsåskådningar?
VÄGEN TILL MÅLGÅNG"   MålGång är en programförklaring som ska verka som stöd för våra aktiva, ledare och föräldrar och hela GSK/MIFs gemensamma fotbollsverksamhet.
Lektion 2:1 Våldets uttryck Våldet tar sig olika uttryck
Etik- planering.
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Religion.
Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
Välkommen till ett samtal om VÄRDERINGAR
Den sociologiska blicken
Vad är regeletik, konsekvensetik och sinneslagsetik
Styrning Styrande processer Att styra en hel stad åt samma håll
ETIK Att göra det rätta….
Johan gustafsson, kommunikationschef c more
Bostadstillägg Pensionsmyndigheten har av regeringen fått uppdraget att öka kunskapen om bostadstillägg och verka för att mörkertalet inom bostadstillägg.
Målkartor för utskrift
Ny som ledare Block A Förväntningar på en ledare
Hållbar utveckling måste vara
Livsåskådningar - hur människor beskriver och tolkar livet
Saker att ta upp… Skärpning av reglerna omkring MKN vatten
Teori Kuben P07.
Om Tro.
Religion Livsåskådning.
HjärtLung Forskning Patientvald forskning för ett längre liv och en bättre vardag Riksförbundet HjärtLung samlar in medel och delar ut pengar till forskningsprojekt.
Presentationens avskrift:

Etik - Att göra det rätta

Vad är etik? Etik är det regelverk vi som individer, organisationer och samhälle, sätter upp som riktlinje och ideal för hur vi skall bete oss i samhället

Etik kallas ofta för moralfilosofi Vad är etik? Etik kallas ofta för moralfilosofi

Vad är etik? Moral är det sätt som vi de facto beter oss på, som individer, organisationer och företag

Inom etiken skiljer man på egenvärden och instrumentella värden Egenvärden är värden som inte behöver motiveras annat än utifrån sig själva, tex. kamratskap, frihet och rättvisa Medan instrumentella värden är de värden som behövs för att vi ska kunna uppnå egenvärden, t.ex. humor, ärlighet och pengar

Etisk medvetenhet Det första steget mot att nå en etisk medvetenhet är kunna rangordna olika egenvärden i någon form av värdestege

Etisk medvetenhet Nästa steg mot en etisk medvetenhet är att kunna avgöra vem som ska få del av dessa egenvärden? Är det jag, en grupp människor (familjen, klassen kompisarna) eller är det alla människor.

Etisk egoism & utilitarism Om man anser att en handling ska medföra goda konsekvenser i först hand för en själv, kalls det etisk egoism. . Motsatsen är utilitarism, dvs. en handling ska medföra goda konsekvenser för alla människor. Medan gruppcentrerad etik innebär att en handling ska medföra goda konsekvenser för en viss grupp människor

Pliktetik Så här tänker en pliktetiker: ”Plikten, normen avgör vilken handling som är den rätta”.

Pliktetik Pliktetik eller regeletik (deontologisk etik, deon = det nödvändiga) innebär att vissa handlingar, t ex lögn, dödande, tortyr, har inneboende egenskaper som gör att de alltid bör vara förbjudna. Alltså oavsett den handlandes avsikter eller konsekvenserna av handlingen.

Pliktetik Problemet som regeletikerna ställs inför är när två goda handlingar ställs mot varandra. När t ex enda möjligheten att förhindra dödande är att man ljuger.

Konsekvensetik Så här tänker en konsekvensetiker: ”Den handling är riktigast som får de bästa konsekvenserna.”

Konsekvensetik Den vanligaste inriktningen inom konsekvensetiken (teleologisk etik) är den så kallade utilitarismen En handling är riktig om den leder till största möjliga överskott av gott Man ska välja de handlingar som ger den största möjliga lyckan åt det största möjliga antalet människor

Konsekvensetik För att fatta rätt beslut gäller det att göra upp en kalkyl Beräkna konsekvenserna av ens handlingar för alla inblandande både på kort och på lång sikt

Konsekvensetik Kan man genom att tortera en person förhindra att jorden förintas, bör tortyren utföras Inga handlingar är fel i sig.

Konsekvensetik Ett annat problem är hur man skall kunna förutse konsekvenserna av ens handlingar Utilitaristen svarar på det senare att man bör försöka göra sitt bästa. Man bör upprätta en kalkyl över vilka olika konsekvenser ens handlande kan få och sedan agera efter det alternativ som verkar leda till de bästa konsekvenserna

Sinnelagsetik Det som avgör om en handling är rätt eller fel är avsikten bakom handlingen

Sinnelagsetik Sinnelagsetik innebär att en handlings moraliska status avgörs av vilken avsikt den handlande har Det är alltså inte i detta fall konsekvenserna eller regeln som avgör vilken handling jag ska välja utan vilket motiv jag har för mitt handlande

Sinnelagsetik - motargument Det är svårt att veta människors verkliga avsikt med sina handlingar. Man kan inte bara bete sig hur som helst för att man anser att avsikten är god.

Sinnelagsetik - motargument Man bombar en stad och att det då stryker med även civila, är inget moraliskt problem då inte detta var avsikten