Ett steg vidare för evidensbaserad praktik till nytta för brukare och patienter Fjärde steget i reformen av myndigheter Samlad, effektiv och behovsanpassad.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Region Värmland Kunskapsutveckling i Socialtjänsten REGIONALA STÖDSTRUKTURER i ett större sammanhang.
Advertisements

Prioriterad fråga 2010 Bättre stöd till utsatta barn.
Framtida överenskommelse om långsiktigt, hållbara strukturer som stödjer en evidensbaserad praktik inom socialtjänst och därtill hörande hälso- och sjukvård.
Struktur för Ledning i samverkan mellan kommunerna i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen Bakgrund Grundbult - Regional stödstruktur för evidensbaserad.
Socialdepartementet PRIO •Långsiktighet •Gemensamt ansvartagande •Ordinarie strukturer.
SKL:s återrapportering 6 december 2012 Överenskommelsen inom det sociala området Anna-Karin Berglund Avd. för ekonomi och styrning.
Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting har kommit överens om samordnade och långsiktiga insatser som ska stödja en evidensbaserad praktik i socialtjänsten.
Regionala kompetensplattformar - bakgrund
Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
Nationell strategi för eHälsa och Socialstyrelsens roll
Om regional demensöverenskommelse
Forskning och utveckling/innovation i Norrbottens kommuner
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
Samordning för Psykisk (o)hälsa
Nätverk för plattformsledare 17/ Anna Lilja Qvarlander
Behov av habilitering och rehabilitering
1 Läns- regionförbunden 16 mars 2010 Plattform för evidensbaserad praktik inom socialtjänsten.
Medicinskt Kunskapscentrum Samarbete inom området Kunskapsstyrning SLL /Gotland Susanna Lagersten tf bitr avd.chef Medicinskt Kunskapscentrum.
NSPHiG Nationell samverkan för psykisk hälsa i Göteborg.
Samtal om eventuell förhandling om överenskommelse för 2015
Program för god äldreomsorg Att bygga infrastruktur för socialtjänsten.
Information om pågående överenskommelser 2013 mellan staten och SKL.
SIKTA- Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Nationell Samverkansgrupp för Kunskapsstyrning-NSK
Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten
Välkommen till den nya hemsjukvården!
Ur regionens synvinkel En annan roll för staten (7.4) Punkt 2: Den nya rollen är att vara strategisk, drivande och samordnande. I denna ingår samspelet.
Regional utvecklingsstrategi – RUS – antogs 2010 Mobilisering och kraftsamling Regionala prioriteringar En riktningsgivare med vision, mål och strategier.
Finansiell samordning
Södra Regionvårdsnämnden
Läkarundersökning inför placering av barn och unga
Aktuellt inom missbruks- och beroendevården De viktigaste händelserna, utmaningarna och behovet av kraftsamling under ! Sektionen för.
Ordförande från Regionstyrelsen (utses av RS) Vice ordförande från organisationerna (förslag av representantgruppen, Tillgänglighetsrådet fastställer)
Regeringsuppdraget Nationell informationsstruktur för vård och omsorg Monica Winge Socialstyrelsen.
Kunskapsstyrning Region Kronoberg - Att alltid ge patienten bästa möjliga vård baserad på bästa tillgängliga kunskap.
Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling inom socialtjänsten.
Regionbildning på gång? 18 augusti Lång dags färd mot ……? ?
Vitalis 2016 Rådet för statlig styrning med kunskap.
Tre nya län 2019 Studieförbunden 10 oktober 2016.
Välkommen!. Välkommen! Fortsatt utveckling av e-tjänsten Stöd och behandling Anette Cederberg Programansvarig SKL Rebecca Anserud (H)järn kolls ambassadör.
Kvalitet i särskilt boende
Nyhetsbrev 1, januari 2017 Trygg och effektiv vård
Psykisk hälsa Specialist Primärvård
Modell för bättre matchning mellan utbud och efterfrågan
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Analysseminarium – ÖK maj
Strategi för patient- och brukarmedverkan
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Avdelningen för vård och omsorg
Framtidens elevhälsa Stockholm september
Material för socialtjänsten
Överenskommelse Missbruks- och beroendevård - Bakgrund
Det goda livet i Västra Götaland Handlingsplan för psykisk hälsa
Effektiv, trygg och säker utskrivning
Samordnare samsjuklighet
Regionalt utvecklingsarbete EBP inom verksamhetsområdet stöd till individer med funktionsnedsättning
Kommunalt finansierad hälso- och sjukvård och närliggande omsorg
Strategi för närvårdssamverkan i Uppsala län
Kunskapsstyrning för bästa möjliga vård
Strategi för hälsa ”Strategi för hälsa innebär att Sveriges viktiga välfärdsverksamheter; skola, socialtjänst, vård- och omsorg, hälso- och sjukvård ska.
Politisk samverkansberedning för hälsa, vård, omsorg och skola
Samordnad utveckling för god och nära vård
PARTNERSKAP FÖR STÖD TILL
SKL:s uppdrag Intressebevakning och omvärldsanalys
Framtagande av Regional utvecklingsstrategi Uppsala län
Presentationens avskrift:

Ett steg vidare för evidensbaserad praktik till nytta för brukare och patienter Fjärde steget i reformen av myndigheter Samlad, effektiv och behovsanpassad statlig kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst

Kunskapsutveckling – ett samspel Evidensbaserad praktik SKL Positionspapper Evidensbaserad praktik i socialtjänst och hälso- och sjukvård, 2012

Nu- Förordning om statlig styrning med kunskap avseende hälso- och sjukvård och socialtjäsnt ( 2015:155) Det här säger lagen om statlig styrning med kunskap avseende hälso- och sjukvård och socialtjänst Förordningen (2015:155) syftar till att säkerställa att den del av styrningen med kunskap avseende hälso- och sjukvård och socialtjänst som statliga myndigheter ansvarar för utgör ett stöd för huvudmän (landsting och kommuner) samt olika professioner vilka har ansvar för att patienter och brukare ges en god vård och insatser av god kvalitet.

Rådet för statlig styrning Följande myndigheters generaldirektörer ingår i rådet:  E-hälsomyndigheten  Folkhälsomyndigheten  Forskningsrådet för hälsa arbetsliv och välfärd  Inspektionen för vård och omsorg  Läkemedelsverket  Myndigheten för delaktighet  Statens beredning för medicinsk och social utvärdering  Socialstyrelsen  Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket.

Huvudmannagruppen  Består av 16 ledamöter med ersättare och får endast utses om de är ledamöter i landsting- eller kommunfullmäktige  Sex ordinarie ledamöter med ersättare representerar de sex sjukvårdsregionerna och tio ledamöter med ersättare representerar kommunerna.  Huvudmannagruppen nominerades av SKL och utsågs av regeringen och föreslås träffas två gånger om året. Den leds av ordföranden för Rådet för styrning med kunskap tillika Generaldirektör på Socialstyrelsen.  Huvudmannagruppen ska representera, frågor som berör kunskapsstyrning inom hälso- och sjukvård samt socialtjänst. Det är av vikt vid nomineringen till huvudmannagruppen att hänsyn tas till jämställdhet, representativitet avseende, storlek på kommun och geografi samt för landstingen de sex sjukvårdsregionerna

Beredande process,  För att Huvudmannagruppens dialog med Rådet för styrning med kunskap ska avspegla behovet hos landets kommuner och landsting planerar SKLs kansli inför den beredande processen. SKL har som mål att sammanställa underlag inför dialoger och samråd mellan Huvudmannagruppen och Rådet för styrning med kunskap.  Beredningsprocessen kommer ske med stark förankring i lokala perspektiv och förutsättningar. Detta kommer ske genom dialog med huvudmännen bland annat genom de fora för kunskapsstyrning som är etablerade för dialog om kunskapsstyrning inom landsting, regioner och kommuner; Nationell samverkansgrupp för kunskapsstyrning i hälso- och sjukvård, NSK och Nationell samverkansgrupp för kunskapsstyrning inom socialtjänsten, NSK-S

Behovsanalys under utveckling  Det lokala perspektivet är utgångspunkten för behovsanalysen.  Behoven för statlig kunskapsstyrning som vaskas fram kommer både handla om innehåll, framtagande och kunskapsunderlagens utformning.  Behovsanalysen bygger på vissa principer - Årlig process för inventering eller uppdatering - Bygger på befintliga strukturer för kunskapsstyrning och som kan behöva utvecklas - Förutsättningar för gemensam prioritering och diskussion - Koppling till processer för omvärldsbevakning - Former för behovsanalysen kommer att utvecklas över tid - TILLSAMMANS med behovsanalysen som rör statlig kunskapsstyrning kommer även andra behov av stöd och utveckling att identifieras. - Identifierade behov kommer att behöva bemötas på olika nivåer och av olika aktörer.

Dialog under utveckling  28 augusti möttes Huvudmannagruppen  18 september möte med Rådet för styrning med kunskap  23 september möte 2 med Huvudmannagruppen och samtal om och med NSK NSKS Fortsatta möten om behov av kunskap och utformning av kunskapsstöd om lyhördhet till lokala perspektiv och behov och samordning av myndigheter

Samspel i en ökad kunskapsstyrning Team tillsammans med individer dess stödsystem och verksamhetschefer Mikrosystem Kommun Landsting Län Region Stödstrukturer Mesonivå Nationell nivå NSK, NSKs Nätverk, SKL Myndigheter Stat

Vilket system krävs för kunskapsstyrd utveckling av vård och omsorg? Nationella mätsystem Verksamhetsnära utveckling Kunskap/Måldokument/forskning Ledarskap A P S D

Gemensamt arbete mellan NSK och NSK-S I sin linda ännu men vi ser ett behov då individer har samtidiga behov av båda systemen Gemensamt programarbete psykisk hälsa Förberedelser inför införandet av fjärde steget – statens organisering för kunskapsstyrning till stöd för hälso- och sjukvård och socialtjänst