Barn som anhöriga – Landstinget i Värmland. Från 1 januari 2010 nya bestämmelser i 2g§ HSL om information, råd och stöd när barn under 18 år är anhöriga.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Att samtala om barn med patienter med psykisk ohälsa
Advertisements

Barnperspektivet inom vuxenpsykiatrin i Göteborg
Kunskapscentrum för barnhälsovård Barn som anhöriga
Förebyggande arbete i Norrköping 23 november 2011.
BARN SOM ANHÖRIGA I VÄSTRA GÖTALANDS REGIONEN
Värdighet Delaktighet Möjlighet BARN SOM ANHÖRIGA RHK Emma Broberg.
Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)  1§ Med hälso- och sjukvård avses i denna lag åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och.
Hälsa och samhälle Samhällets värderingar och syn på hälsa är avgörande för hälso- och sjukvården  Hur mycket resurser läggs ned på hälsovård  Samhällets.
Anna Jonsson Barnsjuksköterska Regional samordnare för Första linjen och En väg in Region Skåne Marie Golsäter Barnsjuksköterska.
EBP-cirkel 1 INGEGERD BESÖKSADRESS: RÅDHUSGATAN 72, ÖSTERSUND
Dagordning : LSS- Lagen om stöd och service Bostäder för personer med funktionsnedsättning Erbjudande om lägenhet.
ISABELLA LILJEBLAD BEHANDLARE MEDVERKAN FAMILJEFRID.
Första linjen för barn och unga med psykisk ohälsa.
LSS och SoL Jenny Ahlqvist och Cecilia Wallgren SDF Majorna-Linné.
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
1 Implementering av nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård i Blekinge Processledare Sten Eklund och RosMarie Nilsson
Barn som anhöriga – Landstinget i Värmland livlinan.liv.se/barnanhoriga.
- Anhörigstöd - Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet Introduktionsutbildning Louise Odengard - Stadsledningskontoret.
Socialtjänstlagen Pernilla Thunander verksamhetschef myndighetsutövning Vård- och omsorgskontoret.
Barn som faller mellan stolarna
Avdelningen för vård och omsorg
Psykisk hälsa Specialist Primärvård
Samordnad Individuell Plan - Hur enkelt kan det bli?
Barn som anhöriga i Region Skåne
Barn och unga Skapa förutsättningar för en gynnsam hälsoutveckling
Tandvårdsstöd - en god tandhälsa är livskvalité
HFS - nätverkets vision, framtidsbild och strategi
Samordnad Individuell Plan - Hur enkelt kan det bli?
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Nyttjande av stimulansbidraget för andra målgrupper
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Landstingets tandvårdsstöd - en god tandhälsa är livskvalité
Förstärkt föräldra- och barnperspektiv i missbruks- och beroendevården - överenskommelse mellan regeringen och SKL, Kunskap till Praktik. - överenskommelse.
Kvalitet i äldreomsorg ur ett anhörigperspektiv
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Rätt stöd i rätt tid på rätt plats!
Anhörigstödet i Göteborg stad Steg-ett ut en föräldrautbildning HT 2017 SLK:s utvärdering av anhörigstödet 2014 visade på behov av fortsatt utvecklingsarbete.
Samverkan inom missbruks- beroendevården i Dalarna Länsövergripande överenskommelse mellan kommunerna och landstinget Länsdagen Regionala.
Inför arbetet med revideringen
Utbildning för personal Region Jönköpings län
Vårdsamordning Länets invånare ska kunna säga: ”Jag får den vård jag behöver när jag behöver det och där jag behöver det” Presentera mig Vi precis som.
Insatser enligt LSS och SoL
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Riskbruk - missbruk – beroende av alkohol narkotika läkemedel dopning och spel om pengar Samverkan; mellan huvudmännen Regionen såsom primärvård, specialistpsykiatri,
Barnkonventionen.
Avdelningen för vård och omsorg
Framtidsfullmakt Annika Lewerth.
En demensstrategi för Sverige – hur jobbar vi vidare?
Nationell Patient Översikt
Barnkonventionen och barndialogen
SOSFS 2008:20 Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering genom upprättande av samordningsplan/individuell plan Författningen har kommit.
Suicidpreventiv handlingsplan
Diagnos och delaktighet
Länsgemensamt inriktningsdokument för integrerade verksamheter inom området psykisk ohälsa, missbruk och beroende Handlingsplan Psykisk Hälsa.
Elevhälsa nytt begrepp i skollagen
Nästa steg regionkalmar.se.
Återkoppling- remisshantering av revidering Västbus riktlinjer
Hur gör vi nu tillsammans på skolan med praktiska test?
Mänskliga rättigheter -
ANHÖRIGFÖRENINGEN MULLSJÖ Anhörigföreningen i Mullsjö
Länsgemensam ledning i samverkan
Guide för genomförande av grundutbildning Barnkonventionen
Samverkan i Göteborgsområdet
Samordningsförbundet Väst
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Caisa Hedlund, Vårdvalsråd Vårdval fysioterapi
En lokal handlingsplan för psykisk hälsa BAKGRUND År 2016 slöt regeringen och SKL överenskommelse som syftar till att stärka regioner i arbetet.
Barn som närstående.
Nätverket för barn-och elevhälsan
Hjälp, vad skall jag göra…
Presentationens avskrift:

Barn som anhöriga – Landstinget i Värmland

Från 1 januari 2010 nya bestämmelser i 2g§ HSL om information, råd och stöd när barn under 18 år är anhöriga Hälso- och sjukvården ska särskilt beakta ett barns behov av information, råd och stöd om barnets föräldrar eller någon annan vuxen som barnet varaktigt bor hos har: en psykisk störning eller psykisk funktionsnedsättning. en allvarlig fysisk sjukdom eller skada. eller ett missbruk av alkohol eller annat beroendeframkallande medel. Detsamma gäller om barnets förälder eller någon annan vuxen som barnet varaktigt bor tillsammans med plötsligt dör.

En viktig folkhälsofråga… Någon gång under uppväxten har 17% en förälder med missbruk och/eller psykisk ohälsa 13-29% en förälder med allvarlig sjukdom 3-4% en förälder som avlider 11% upplevt våld i hemmet Risk för sämre skolresultat, psykisk och somatisk ohälsa och en fråga om samhällsekonomi. Källa: Socialstyrelsen

Landstinget i Värmlands riktlinje

Specifikt stöd Utökat stöd. Information och råd, basinformation till alla föräldrar Uppmärksamma

Vad säger Socialstyrelsen? Från patientorienterat till familjeorienterat arbetssätt Stödet till närstående barn och ungdom skall vara differentierat beroende på sjukdomens allvarlighet, förlopp och behov Stödet skall utformas med mål att öka skyddsfaktorerna för barnen och minska sårbarhet Föräldrastödet är viktigt Samverkan med andra instanser för barnets bästa Socialstyrelsen säger också att om barnen skall uppmärksammas och deras behov tillgodoses så måste det byggas upp fungerande strukturer inom sjukvården i form av handlingsplaner, riktlinjer, rutiner, kompetens mm

Läget? Riktlinjen skall implementeras Verksamhetsnära rutiner arbetas fram Dokumentationsmall Tillgodose kompetens och information

Som stöd i arbetet har det tillskapats en landstingsövergripande arbetsgrupp med uppdrag att förankra riktlinjen och förbereda arbetet i verksamheterna. Dokumentationsmall på prov Mall för rutiner Kunskapsunderlag och information

Fördjupning Nka Nationellt kompetenscentrum för anhöriga anhoriga.se Webbutbildning genom Nka Socialstyrelsens kunskapssammanfattning Landstingets övergripande riktlinje Barns rätt till information, råd och stöd vid anhörigs sjukdom eller dödsfallBarns rätt till information, råd och stöd vid anhörigs sjukdom eller dödsfall LiV:s barnrättsutbildning, finns på Livlinan Film från Landstinget i Värmland - Närstående barn Filmen om Emelie anhorig/barn-och-unga-berattar/brevet-fran-emeliehttp:// anhorig/barn-och-unga-berattar/brevet-fran-emelie

TACK!