Verklig investering för utländska akademiker och företag. 2015/2016.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
HSO Skåne Ett samarbetsprojekt mellan HSO Skåne och Furuboda Arbetsmarknad Finansierat av Arvsfonden De Offentliga Arbetsgivarnas Ansvar DOA.
Advertisements

Samborådet Emina Redzematovic. Samborådet 2. Coach/vägledare kartläggning Motivationssamtal Bedömning Upprättande av handlingsplan Planera insats Följa.
Mental Fysisk Social FMS minskar stressen och höjer prestationsförmågan i både skola och arbetsliv! Verktygen: FMS Elevprofil FMS Personalprofil KROPPEN.
EBP-cirkel 3: En lärande organisation BESÖKSADRESS: RÅDHUSGATAN 72, ÖSTERSUND
En väg in för utlandsutbildad vårdpersonal Projekt i landstinget Västmanland
Utländska akademiker och företag verklig investering för.
Examensarbete För civilingenjörer i -maskinteknik -industriell ekonomi -datorsäkerhet -spel och programvaruteknik 1.
Opinionsbildning och påverkan i stort och smått. Varför beslutsfattarna ska lyssna på Företagarna?
U 2015:06 Samordnare för unga som varken arbetar eller studerar Ungas väg in i samhället Inger Ashing – Nationell samordnare unga som varken arbetar eller.
Främja anställning av nyanlända i de gröna näringarna och naturvården.
Näringsliv i Sundsvall. Strategiskt läge vid kusten, mitt i Sverige Över invånare i Sundsvall invånare i Sundsvallsregionen Sundsvallsregionen.
Effective Sourcing Alla strategier på ett papper Häromveckan beskrev jag en metod för att korta ner kategoriplanen till ett kategorikort.
Finansiärer Länsstyrelsen i Södermanland Landstinget Sörmland Kulturrådet Landstinget Stockholm Östsam Integration inom kultursektorn under 11 år. Projektägare.
Entreprenörshuben Målgruppen: Utlandsfödda, någon undantag, svenskar? 18 – 64 (med slutfört gymnasium) Alla nyanlända oavsett att de har ekonomiskbistånd.
Skåneidrotten Linda Jenvén- idrottskonsulent. Presentation om Skåneidrotten Information kring: -Idrottslyftet Lärgrupper -Integration.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
En presentation. PYN PUA SIRIUS Visionen för SIRIUS SIRIUS bidrar aktivt till att förverkliga ”den goda arbetsplatsen” för ökad konkurrenskraft.
Nyanlända akademiker snabb väg in på arbetsmarknaden Reglab Eva-Britt Grönberg, projektledare.
Frukostmöte i Nässjö 6 juni 2015
Moderna beredskapsjobb i staten
Dubbel Yrkesutbildning
Socialt Entreprenörskap Tillväxtverkets roll och uppdrag
Tillväxtverket 11 november 2016
God Livsmiljö Integration
Skillnader i syn på företagsklimatet 2010 Värmlands län
Utvecklings- och hållbarhetsagenda för Åland
Ungdomarnas medieanvändning
Taltidning till fler 16 mars 2017 Götabiblioteken.
Barn och unga Skapa förutsättningar för en gynnsam hälsoutveckling
Jämställd regional tillväxt Blekinge Malin Faraasen
Varför läser ni religionskunskap?
BESÖK OSS PÅ FACEBOOK OCH EDGYMNASIET.SE
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Företagets namn (ha gärna en logga och en bakgrund som passar ert företag som är genomgående i pp)
För säkrare och tryggare liv
Förändringar inom etableringslagstiftningen
Kvalitet i äldreomsorg ur ett anhörigperspektiv
Samarbetspartners Civila samhället. Samarbetspartners Civila samhället.
Nätverk för lärare på fritidshem
Kompetensförsörjningsgruppen presenterar
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
SOCIALA MEDIER-KAMPANJ “The Butterfly Effect”
Moderna beredskapsjobb i staten
Välkommen till informationskväll om Anna Whitlocks gymnasium
Ny vision Samtal om framtiden
Din lön och din utveckling
Mångfald Verksamhetsåret En ökad satsning
Centrum för samhällsorientering i Stockholms län
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Ledarskap i specialistutbildningen
Utveckling av kliniskt träningscentrum (KTC) i
En demensstrategi för Sverige – hur jobbar vi vidare?
Regionalt utvecklingsprogram Regionalt tillväxtprogram
Landshypotek Banks Lantbrukspanel
Ny på Jobbet, hur förstå och stödja det?
Styrning Styrande processer Att styra en hel stad åt samma håll
Funktionsrätt Sörmland
Alla kan läsa och hör sen!
Nästa Steg- Malgomajskolan 3.0
Övergripande struktur för
Ersättningskollen.
Rekrytering med lokala jobbspår
RSP September 2018 Exempel Möjligheternas Källa Biblioteket hur kan det se ut med delaktighet, Medlemskapet, Ägande.
Guide för genomförande av grundutbildning Barnkonventionen
Bakgrund Sedan 2018 har staden ett program för en jämlik stad som sträcker sig fram till Programmet har en bred politisk förankring.
Föräldramöte P10 Röd
Samordningsförbundet Väst
Presentationens avskrift:

verklig investering för utländska akademiker och företag. 2015/2016

Utländska akademiker får jobb via nytt projekt Armen Nabatuan är en av akademikerna som varit en del i projektet. Foto: SVT

Inledning och Bakgrund Sverige tar emot ett stort antal flyktingar som flyr för sina liv i hopp om en tryggare tillvaro. Det finns ett utbrett behov av att arbeta med att integrera och inkludera dessa människor i det svenska samhället och arbetslivet. En stor del av de människor som kommer till Sverige har en akademisk utbildning och innehar värdefull kompetens, som inte tillvaratas på den svenska arbetsmarknaden. Det finns idag ingen tillräckligt effektiv process för att arbeta med att matcha rätt kompetens med rätt företag. Nyetablerade svenskar riskerar därför att hamna i arbeten de är överkvalificerade för eller att hamna i långvarigt utanförskap.

Detta skall bygga på samverkan. Mellan myndigheter, kommun och företag. Det ska vara något som ytterligare stärker individers kompetens Det ska inte vara ett mössan i hand-projekt Det ska stärka både företag och individer Bygga på nytänk och vikten av tvärfunktionalitet En ide blir till insats

123 Förstudien innefattar en process i tre steg vilket visualiseras i modellen nedan. Därefter förklaras stegen ingående var för sig. Ansvarig processledare har fortlöpande under processen en nära relation med deltagarna för att fördjupa kunskapen om deras behov samt agera stöd Deltagarna i NBF har gedigna akademiska bakgrunder samt mångåriga arbetslivserfarenheter inom bland annat dessa yrken: Barnkirurgi IT-ingenjör Byggnadsingenjörer Intenationella säljare Jurist Banktjänstekvinnor Pharmaceut NLP-Coach New Bright Future Process

New Bright Future 2015 Första gruppen av New Bright Future-deltagare /Augusti 2015

Resultat

Fyra deltagare fått jobb. Som lärare på Thomasgymnasiet, en som lärare i stallarholmen skolan och som lärare på vasaskolan. En deltagare fått en garanti på jobb efter genomförd praktiktjänstgöring som apotekare. En deltagare har startat sina egna företag, ett e-handelsbolag. Tre deltagare har gått vidare med sina svenska för nyanlända akademiker och/eller komvux-studier. Fem deltagare har fått förlängning av sina parktikplatser. Resultat

Benny Stjernström, ägare av Sweden Construction Center: ” – New Bright Future har verkligen funnit den viktiga länken mellan samhällsintroduceringskurser, kompetenskartläggning samt såklart match-make:a deltagarna mot arbetsmarknaden. Här kommer vi visa på ett axplock av våra företagspartners, såsom ALMI Sörmland, Future Driven Development och Sweden Construction Center: Pernilla Conley – regionsansvarig för ALMI Sörmland: ”- New Bright Future är en fantastisk bra och kul satsning! Vi fick många värdefulla inputs på våra processer. Jesper Eriksson, ägare av Future Driven Development AB och LEAN-konsult i NBF-projektet: "- Deltagarna överraskade mig med sitt driv och initiativförmåga. det blev tydligt att deltagarnas perspektiv är viktigt för utvecklandet av framtidens svenska näringsliv och det svenska samhället." Citat

Vad händer nu Identifikation av företag eller enheter inom offentlig sektor Halvdagsintro för företagsledning med fokus på innehåll för ökad förståelse. Identifiera behov genom enkät/förfrågningar/ intervjuer – Kompetensbehov, dv.s. en roll saknas. Utveckla en ny tjänst/linje/inriktnin g. Lyfta, kompetensutveckla en anställd eller avdelning. Internationalisering Identifiera och skapa bank med nyanlända samt göra en kompetenskartläggn ing, personlig utveckling. En första matchning som leder till ett första möte mellan nyanlända och företag. Företagsbesök, där nyanländ träffar behovsföretag. LEAN-kurs som varvas med praktik på företaget, två och två med en nyanländ och en företagsrep. Partnerföretag får verktyg i: Personligt ledarskap LEAN -verktyg Organisationsutveckling Visualisering Tvärfunktionellt tänkande Perspektiv Mångfald Nyanländ akademiker får verktyg i: Personligt ledarskap LEAN -verktyg Organisationsutveckling Visualisering Tvärfunktionellt tänkande Perspektiv Svensk företagskultur Tidsaspekt 6 mån

Catarina Berglund Verksamhetsansvarig Tel Gassan Abood Projektledare Tel Kontakt