Mottagande av asylsökande Mars 2016. Hur arbetar Migrationsverket med asylsökande och flyktingar? Tar ut och hjälper kvotflyktingar att komma till Sverige.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande
Advertisements

Flyktingsfrågor.
M I G R A T I O N i S V E R I G E. F L Y K T I N G A R RAS NATIONALITET RELIGÖS ELLER POLITISK UPPFATTNING KÖN /SEXUELL LÄGGNING TILLHÖRIGHET TILL EN.
Mottagande av asylsökande
Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)  1§ Med hälso- och sjukvård avses i denna lag åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och.
Hälsa och samhälle Samhällets värderingar och syn på hälsa är avgörande för hälso- och sjukvården  Hur mycket resurser läggs ned på hälsovård  Samhällets.
Sid Försäkringskassan informerar nyanlända Socialförsäkringen – en försäkring som ger trygghet hela livet.
”Biblioteket hjälper mig att komma in i samhället” En studie av asylsökandes kännedom om, användning av och förväntningar på Stockholmregionens bibliotek.
Ordning och reda i flyktingpolitiken - Nuläge - Johan Forssell
2015 TRYGGHET OCH SKYDD Flyktingar behöver ett hem
Verksamhet för asylsökande – nytt särskilt regeringsuppdrag till studieförbunden Helene Lindgren, handläggare Uppsala 5/
Statlig ERSÄTTNING till kommuner och landsting Personer med uppehållstillstånd - efter mottagande i kommunen.
STATISTIK FYRBODAL 1 september 2016 Nyanlända med uppehållstillstånd samt de som ännu inte fått besked på sin asylansökan Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Annica Ring Migrationsverket. Totalt antal ensamkommande barn 2015: barn.
Statlig ERSÄTTNING till kommuner och landsting För asylsökande.
Sv Bedömning av utländsk utbildning - ett steg på vägen mot arbetsmarknaden EMN-konferens Lars Petersson.
Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande Januari 2016.
Mottagande av asylsökande April Flyktingsituationen idag.
Information om ensamkommande barn Augusti Vem bestämmer? Riksdagen Regeringen Migrationsdomstolarna Migrationsöverdomstolen.
LSS och SoL Jenny Ahlqvist och Cecilia Wallgren SDF Majorna-Linné.
| Gratis samhällsinformation I en webbportal för nyanlända på 10 språk Svenska Arabiska Ryska Tigrinska.
1 Patientlagen 1 januari Varför införs en patientlag? Lagen ska: -stärka patientens ställning -skapa förutsättningar för delaktighet och självbestämmande.
Bristande tillgänglighet – en ny form av diskriminering Carolina Stiwenius Diskrimineringsombudsmannen,
Integration, Direktionsmötet den 17 mars 2016 Ny prognos från Migrationsverket Sverige tillsammans-konferenser Aktuellt i projektet (tre processer) EU-projekt.
Varför flyr människor? Krig, våld, fattigdom och politiskt förtryck. FN:s Genèvekonvention – Ett åtagande om att ta hand om och skydda människor som flyr.
Färdiga e-tjänster för att effektivisera er hantering kring ENSAMKOMMANDE BARN Under 2015 kom ensamkommande barn och unga till Sverige för att söka.
Om ensamkommande barn Augusti 2016
Information Arjeplog 6 april 2017
Svenska myndigheters arbete med återvändande
Socialtjänstlagen Pernilla Thunander verksamhetschef myndighetsutövning Vård- och omsorgskontoret.
Handläggning Ekonomiskt bistånd
Barnets bästa i främsta rummet
Tandvårdsstöd - en god tandhälsa är livskvalité
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Asylmottagande med nya möjligheter Länsresidenset i Umeå, 12 september 2017 Martin Olauzon Särskild utredare.
Verkställighetshinder
Föreslagna ändringar från Naturvårdsverket i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära lägen Peder Seidegård Länsarkitekt.
Uppehållstillstånd/Asyl : en introduktion
Landstingets tandvårdsstöd - en god tandhälsa är livskvalité
Förändringar inom etableringslagstiftningen
Sveriges flyktingkvot 2017
Tandvårdsstöd-översikt
Information asyl-flyktingsamordning omfördelning av asylsökande från Grekland och Italien juni – november
Brottsförebyggande Information
Prognos och bosättning
Fler nyanlända i arbete
Villkor och förutsättningar för Vetenskapsrådets bidrag
Fokus Framtid - Etablering för välfärd.
till kommuner och landsting
Stab - inriktning Erbjuda forum för samverkan med berörda aktörer
Frågor Följande frågor är en sammanfattning av det som samlats in via e-post, seminarier och möten. Vissa frågor är på detaljnivå andra av mer strukturell.
När människor tvingas återvända
De nya rutinerna omfattar
Flyktingbostäder
Insatser enligt LSS och SoL
Information om ekonomiskt bistånd
Information från Försäkringskassan till Steg-ett ut utbildningen april Välkomna.
Barnkonventionen.
Rätten till asyl enligt folkrätten och i sverige
Migrationsverket Liliane Ståhle och Linn Togelius
Bakgrund Största förändringen av sjukförsäkringen på 16 år
Diagnos och delaktighet
VÄLKOMNA till dialogmöte
Värdegrund inom äldreomsorgen
Mänskliga rättigheter -
Ändringar i LMA från den 1 juni 2016
ASYLRÄTT: EN INTRODUKTION
Tilläggsbelopp 2019 Maria Fällman
Klas Johansson och Linda Grinndal
Buller inför rätta! Smakprover till frukost-buffén
Presentationens avskrift:

Mottagande av asylsökande Mars 2016

Hur arbetar Migrationsverket med asylsökande och flyktingar? Tar ut och hjälper kvotflyktingar att komma till Sverige. Prövar asylansökningar. Ansvarar för boendet. Ansvarar för förvarsverksamheten. Bistår vid återvändande till hemlandet..

Vilka asylsökande får uppehållstillstånd? Flyktingar. Skyddsbehövande. De som har synnerligen ömmande omständig- heter.

Vem är flykting? Flykting, enligt FN:s flyktingkonvention, är den som har välgrundade skäl att vara rädd för förföljelse på grund av ras nationalitet religiös eller politisk uppfattning kön sexuell läggning eller tillhörighet till viss samhällsgrupp.

Vem är skyddsbehövande? Skyddsbehövande är den som har anledning att vara rädd för t.ex. dödsstraff och tortyr behöver skydd p.g.a. krig eller andra svåra motsättningar i sitt hemland inte kan återvända till sitt hemland p.g.a. miljökatastrof.

Vad är särskilt ömmande omständigheter? Omständigheter direkt knutna till individens hälsa, anpassning till Sverige och situationen i hemlandet. En samlad bedömning av sådana omständigheter kan ge uppehållstillstånd.

Vilka är det som kommer? Totalt kom personer De största grupperna asylsökande under 2015 Syrien personer Afghanistan personer Irak personer Statslös7 716 personer Eritrea7 233 personer Somalia5 465 personer

z Hur går ett asylärende till?

Vem gör vad? Ansökningsenhet Prövningsenhet Förvaltningsenhet Mottagningsenhet

Asylsökande 2016

Årsfördelning

Vilka rättigheter har asylsökande? Kostnadsfritt boende i lägenheter som Migrationsverket hyr. Kan ordna sitt boende själva. Kostnadsfri hälsoundersökning. Akut sjukvård och tandvård för vuxna. Samma sjukvård och tandvård som för svenska barn. Den som inte har egna medel kan söka dagersättning.

I väntan på beslut Asylsökande använder den service som samhället erbjuder alla som bor eller vistas här. Barn har rätt att gå i skolan. Asylsökande får arbeta om han eller hon har AT-UND.

Vad händer vid ja på en ansökan? Arbetsförmedlingen och Migrationsverket har ett delat uppdrag 2016, för etableringen i Sverige när uppehållstillstånd har beviljats. From 1 jan 2017 Migrationsverket Personen har samma rättigheter och skyldigheter som alla andra invånare i Sverige.

Vem kan tas i förvar? Utlänningar som fyllt 18 år, kan tas i förvar när: identiteten är oklar det krävs utredning om personens rätt att stanna i Sverige det finns anledning att anta att en person som ska utvisas eller avvisas kommer att hålla sig undan eller bedriva brottslig verksamhet i Sverige. barn tillsammans med föräldrar

Vad händer vid nej på en ansökan? Verksamhet Processer IT Om personen accepterar beslutet och på eget initiativ väljer att återvända hjälper vi till med resan hem eller annat land. Om personen vägrar att lämna landet blir det polisens ansvar att se till att han eller hon reser till sitt hemland eller till ett annat land..

Asyl Totalt antal beviljade ansökningar 2015 – fördelade på beslutsgrund Konventionsflykting 39 % Skyddsbehov 54 % Särskilt ömmande omständigheter 5 % Övrigt 2 % Totalt exkl. kvotflyktingar

Kostnad per flyktingdygn 2015 (exklusive förvar)

Tillfällig lag om uppehållstillstånd Tidbegränsade uppehållstillstånd för alla skyddsbehövande utom kvotflyktingar. PUT vid försörjning, under 25 år endast om fullgjord gymnasieskola eller dylikt. Begränsad rätt till anhöriginvandring för skyddsbehövande med tidsbegränsade tillstånd Skärpta försörjningskrav vid anhöriginvandring, Övriga skyddsbehövande (kategori som enbart finns i den svenska utlänningslagen) har inte rätt till uppehållstillstånd Bestämmelsen om uppehållstillstånd på grund av synnerligen eller särskilt ömmande omständigheter ska ersättas av en bestämmelse som medger att uppehållstillstånd kan beviljas av humanitära skäl i vissa mycket begränsade undantagsfall.

Tack för mig… Kontaktuppgifter: Annica Ring