Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Frågor Följande frågor är en sammanfattning av det som samlats in via e-post, seminarier och möten. Vissa frågor är på detaljnivå andra av mer strukturell.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Frågor Följande frågor är en sammanfattning av det som samlats in via e-post, seminarier och möten. Vissa frågor är på detaljnivå andra av mer strukturell."— Presentationens avskrift:

1 Frågor Följande frågor är en sammanfattning av det som samlats in via e-post, seminarier och möten. Vissa frågor är på detaljnivå andra av mer strukturell karaktär. Frågorna är i vissa fall sammanfattade.

2 Hur ser arbetsförmedlingen på samhällsorienteringen?
Är insatsen frivillig eller obligatorisk? Vad händer om en individ tackar nej, eller har hög frånvaro? Vem informerar den nyanlände om sin rätt till samhällsorientering, AF eller kommunen?

3 I många kommuner tar det 3 månader att få dagisplats
I många kommuner tar det 3 månader att få dagisplats. Den ofrivilligt föräldralediga (oftast mammorna) får då ingen etableringsersättning och kommunen får inte ersättning för försörjningsstöd. Skulle inte de föräldralediga kunna medverka till att upprätta en etableringsplanering och få etableringsersättning (planeringsfasen är ca 2 mån).

4 Finns det lotsar i hela Skåne?
Hur många väljer lots? Hur fungerar det när man väljer lots? Hur fungerar det när man inte väljer lots? Alla lotsföretag ser ut att ha kompetens inom alla yrkesområden, hur kvalitetssäkras lotsuppdraget?

5 Finns det sommaruppehåll i en etableringsplan?
Vilka arbetsmarknadsaktiviteter finns för nyanlända? Kan läxläsning räknas in i etableringsplanen? Kan fysisk aktivitet räknas in som en aktivitet i etableringsplanen? Kan behandling av tex PTSD räknas in som en aktivitet i etableringsplanen? Är heltid alltid 40 timmars aktivitet i veckan?

6 Skall alla nyanlända erbjudas heltids etableringsplan?
Om det den nyanlände utan egen förskyllan inte har en heltidsplanering, reduceras ersättningen då? Hur många nyanlända i Skåne har bedömts ha lägre prestationsförmåga än 100%? Hur många nyanlända uteblir helt, eller tackar nej till etableringsplan?

7 Vad händer med en nyanländ i ett anläggningsboende som tackar nej till ett bosättningserbjudande?
Kan man folkbokföra sig i anläggningsboendet? Konsekvenser? Har kommunen skyldighet att anordna SFI och samhällsorientering för nyanlända (med PUT eller UAT) i anläggningsboende?

8 Schablonersättningen på kr skall kompensera kommunerna för olika insatser. Finns det direktiv/förslag på hur ersättningen skall fördelas mellan olika insatser som de avser att täcka?

9 Kommunerna får ersättning för initiala kostnader för försörjningsstöd (glappet). Kan kommunen återsöka kostnader för försörjningsstöd ifall ersättningen inte täcker alla kostnader? Är det olika nivå på ”glappersättningen” beroende på om personen kommer från ABO eller EBO? Måste kommunen öronmärka (redovisa) sina utbetalningar av försörjningsstöd för att få ersättning?

10 Kan kommunen återsöka pengar för inneboendekostnader eller ifall den nyanlände blir bostadslös tex kostnader för härbärge eller hotell? Kan kommunen återsöka tandvårdskostnader eller andra vårdkostnader? Kan kommunen få ersättning för tex handikappanpassning av en lägenhet?

11 Kommunen betalar ut försörjningsstöd tills andra ersättningar kommit igång, tex barnbidrag, kan kommunen få tillbaka dessa pengar genom återsökning eller genom att FK betalar ut de retroaktiva barnbidraget till kommunen? Utbetalningar av etableringsersättningen, tillägg etc är svåröverskådligt för den nyanlände, kan man ordna det så att den nyanlände får en utbetalning i slutet månaden?

12 Var går gränsdragningen mellan lots, AF och kommun när det gäller information kring etableringen och dess ersättningar och tar AF över lotsens roll ifall den nyanlände avstår från att välja lots? Enligt en nyligen presenterad utredning föreslås AF ta över SFIn, hur ser AF på det? Kan man redan nu se några effekter eller resultat av reformen?


Ladda ner ppt "Frågor Följande frågor är en sammanfattning av det som samlats in via e-post, seminarier och möten. Vissa frågor är på detaljnivå andra av mer strukturell."

Liknande presentationer


Google-annonser