Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Information asyl-flyktingsamordning omfördelning av asylsökande från Grekland och Italien juni – november 2017 2017-06-19.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Information asyl-flyktingsamordning omfördelning av asylsökande från Grekland och Italien juni – november 2017 2017-06-19."— Presentationens avskrift:

1 Information asyl-flyktingsamordning omfördelning av asylsökande från Grekland och Italien juni – november 2017

2 Överföringen av omplacerade asylsökande från Grekland och Italien är i gång
I mitten av juni började asylsökande som omplacerats från Grekland och Italien att anlända till Sverige. Ursprungligen bestod Sveriges åtagande av personer, men från juni till november kommer totalt cirka att överföras hit. Hösten 2015 beslutade EU att medlemsstaterna skulle avlasta Grekland och Italien dit många asylsökande kom. Sveriges andel bestod av asylsökande och redan i oktober tog Sverige emot två mindre grupper eritreaner. Sedan fick Sverige uppskov med att ta emot personer som skulle omplaceras till denna sommar. Källa: Migrationsverkets Hemsida, för mer information Migrationsverkets hemsida Länk i funktion i bildspelsläge

3 Bakgrund 13 juni inleds en omfördelning av 3727 asylsökande från Grekland och Italien till Sverige. Migrationsverkets regioner Nord, Mitt och Öst tar emot de asylsökande. Ett flygplan med upp till 250 asylsökande kommer att landa på Luleå Airport var tredje vecka, totalt åtta omgångar. De som tas emot av Migrationsverket Norr är till större delen från Syrien med ett något mindre antal från Eritrea.

4 Mottagande De asylsökande kommer att snabbutredas i Boden och sedan flyttas till Migrationsverkets anläggningsboenden inom Region Nord (Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland/Härjedalen). När den sökande fått sitt beslut ska de kommunplaceras eller återvända till sitt ursprungsland. Om kommunplacering inte kan ske omedelbart kommer personer med uppehållstillstånd att placeras i migrationsverkets boenden i Region Norr i avvaktan på kommunplacering. Dessa personer har då personnummer och LMA-kort och är berättigad till vård enligt subvention som för asylsökande.

5 Vad är gjort innan personen kommer till Region Jämtland Härjedalen och vad förväntas sjukvården göra? De asylsökande kommer att ha säkerhetsprövats, ha fått ett hälsoscannande samtal samt lungröntgen redan i Grekland eller Italien. Detta innebär inte en hel hälsoundersökning, utan detta ska erbjudas i Sverige. Region Norrbotten har en kontaktläkare i Grekland som skickar journalkopior för de personer som har några specifika hälsoproblem/sjukdomar tex diabetes, njursvikt, samt där någon åtgärd påbörjats och där uppföljning rekommenderas. Enligt överenskommelse med Region Norrbotten kommer dokumentation från Grekland samt journalkopior för ev påbörjad sjukvårdsinsats i Norrbotten att skickas med den asyl-sökande om personen flyttas till annat län.

6

7 Fortsatt information Asyl-flyktingsamordning får kontinuerlig information från Region Norrbotten. Enhet för Asyl-flyktinghälsa hålls uppdaterad vid all ny information. Vid större förändringar tex ev öppnande av nya boenden i länet informeras till närmsta Hälsocentral samt generellt via firstclass-konferensen Asylmottagning JLL . Kontakta Asyl-flyktinghandläggare Inga Alke för tillgång till konferensen. Information vid sommarledningsmöte samt sammankallande av styrgrupp för asyl- flyktingsamordning sker om behov av detta uppkommer. Strateg för Asyl- och flyktingfrågor Anna Frisk


Ladda ner ppt "Information asyl-flyktingsamordning omfördelning av asylsökande från Grekland och Italien juni – november 2017 2017-06-19."

Liknande presentationer


Google-annonser