Västra Götalandsregionen ska bidra till att personer med funktionsnedsättning kan delta i samhällslivet, få möjlighet att påverka sin livssituation och.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Brukarfokus i biståndshandläggning
Advertisements

Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)
Om stöd till anhöriga.
Lag 2010 Patientlag 2015 Delaktighet
Landstinget och Kommunerna i Kalmar län - i samarbete
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Vård och omsorg 1 Lagstiftning.
Malmö Högskola 1 april 2008 Tullie Sewerin
RIKSFÖRBUNDET FRIVILLIGA SAMHÄLLSARBETARE (RFS)
Boendestöd för psykiskt funktionsnedsatta
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Handikappolitikens två kungsvägar  Stärka den enskilda människan (Hälso- och sjukvårdens aktörer och handikappförvaltningen)  Skapa tillgänglighet i.
LSS 1§ Omfattar personer med
Vård.
Handikapp&Habilitering
LSS 1§ Omfattar personer med
Föreläsare Lillemor Franson, socionom, Aspergercenter
Att samtala om barn med patienter med psykisk ohälsa
Om funktionshindersrörelsens rätt att vara delaktig i beslutsfattandet… …för att skapa förutsättningar för människor med funktionsnedsättning att delta.
Sjukgymnastik för äldre personer
Juridiska aspekter Eva Nordin-Olson 2007.
Vad innebär LSS-lagen ? Rättighetslag
Utgångspunkter vid biståndsbedömning
Habiliteringen En resurs för personer med varaktiga funktionsnedsättningar.
Försäkringskassans roll i samverkan
Kunskapscentrum för barnhälsovård Barn som anhöriga
Individ, familj och funktionsnedsättning (IFF)
Lag om stöd och service för vissa funktionshindrade, LSS
Samordnad Individuell Plan
Överenskommelse om samordning kring barn
Socialpsykiatriska avdelningen
Behöver den lokala samverkan stärkas och kompetensen inom psykisk ohälsa utvecklas? KUR- projektet ger möjligheten! KUR-projektet vänder sig till anställda.
Några reflektioner kring LSS/LASS-verksamheten
Case Management (CM) I vår modell samarbetar landstinget och länets 12 kommuner Sammanhållet stöd för personer med psykisk funktionsnedsättning En service.
Regeringsuppdraget Länsstyrelsernas tillsyn: Granskning av handläggning och dokumentation Granskning av anmälningar Särskild tillsyn av alla HVB Tillsyn.
SOSFS 2008:20 Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering genom upprättande av samordningsplan/individuell plan Författningen har kommit.
Handikapp & Habilitering
Utbildning i SIP – Samordnad individuell plan
Värdighetsgarantier. Uppföljning 2014 BrukareNärståendePersonal Antal besvarade enkäter Känner till att det finns värdighetsga- rantier 14%27%69%
Utbildning i SIP (samordnad individuell plan)
Kommunens stöd och service till personer med funktionsnedsättning - myndighetsutövning Introduktionsutbildning Louise Odengard - Stadsledningskontoret.
Samarbete i teamet och ett rehabiliterande synsätt i myndighetsutövningen IngaLill Karlström, Östersunds kommun. E-post:
Kunskap till praktik Hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) och Offentlighet och sekretesslag (2009:400) Sanna Othman landstingsjurist.
Introduktion till FREDA Eslöv 28 januari 2014 Om utredning enligt socialtjänstlagen.
Habiliteringen för barn och vuxna i Uppsala län Studiebesök Marie-Louise Åkerlund kurator.
1 Att upptäcka våld mot barn - om rutinfrågor inom elevhälsan Karin Blomgren Tematisk rådgivare/Sakkunnig Rädda barnen.
Patientmaktsperspektivet Johan Assarsson. En ny Patientlag – vad innebär det?
Patientlagen ur ett hjälpmedelsperspektiv Karlskrona den 26 maj 2016.
VAD ÄR DET?.  Socialtjänsten skall se till att alla människor har en ekonomisk och social trygghet.  Socialtjänsten skall se till att alla kan ta del.
Landstingets ledningskontor IFB-projektet Intensiv familjebehandling.
LSS och SoL Jenny Ahlqvist och Cecilia Wallgren SDF Majorna-Linné.
Välkommen!. Sen sommaren 2012 finns en övergripande överenskommelse BUS Gotland för arbetet med barn och unga i behov av särskilt.
Välkommen till Din Förlängda Arm. Många väljer oss för vår egen erfarenhet av att vara förälder till ett funktionshindrat barn. Vi vet precis hur du har.
Barn som anhöriga – Landstinget i Värmland livlinan.liv.se/barnanhoriga.
Kurator i Palliativ vård/ Övergripande roll
LSS 1§ Omfattar personer med
Maria N Tafuri, SDF Västra Hisingen Annika Björkhem , SDF Östra Gbg
BARN I FARA ANMÄLNINGAR
Annika Björkhem och Nina Sunnerfjell, SDF Östra Gbg
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Boendestöd.
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en.
Ny Remissrutin till BUP
God Man till ensamkommande barn
Insatser enligt LSS och SoL
Välkommen till Habiliteringscentrum Västmanland
Anhörigstödet i Falkenberg
Personliga ombud Kronoberg
Presentationens avskrift:

Västra Götalandsregionen ska bidra till att personer med funktionsnedsättning kan delta i samhällslivet, få möjlighet att påverka sin livssituation och leva ett gott liv.

Västra Götalandsregionen ansvarar för att invånarna kan få den hälso- och sjukvård de behöver. Västra Götalandsregionen driver bland annat också verksamheter som rehabilitering, habilitering, hörselvård, syncentral, tolkservice, hjälpmedelscentral m.m. Västra Götalandsregionen driver också rättighetsfrågor inom t.ex. funktionshinderområdet, mänskliga rättigheter, tillgänglighet, delaktighet

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Vem ansvarar för LSS i VGR? Västra Götalandsregionen ansvarar för lagpunkten ”Rådgivning och annat personligt stöd enl. § 9:1 LSS”. Rättighetspunkterna 2 – 10 enl. § 9 LSS ansvarar kommunerna för.

Västra Götalandsregionen bildades 1999 Landstinget (VGR) ska ansvara för all habilitering Ny förvaltning = Handikappförvaltning (Habilitering & Hälsa) Habilitering = behandlingsform som regleras och styrs av hälso- och sjukvårdslagen HSL. Handikappförvaltningen fick även ansvar för lagpunkten råd- och stöd enl. § 9:1 LSS.

HABILITERING & HÄLSA Habilitering & Hälsas verksamhet består av: Habiliteringen, Hörsel- och dövverksamheten, Synverksamheten och Tolkverksamheten.

HABILITERING & HÄLSA Ansvarar också för lagpunkten rådgivning och annat personligt stöd § 9.1 LSS

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Personer som har rätt att ansöka om LSS insatser är personer 1. med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd 2. med betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom 3. med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service.

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade § 9 LSS innehåller 10 reglerade insatser Första insatsen i § 9 är: 1. rådgivning och annat personligt stöd som ställer krav på särskild kunskap om problem och livsbetingelser för människor med stora och varaktiga funktionshinder.

LSS Vad menas med rådgivning och annat personligt stöd enligt LSS? Insatsen är lagreglerad – definition finns att läsa i de så kallade förarbetena/propositionen till lagen där det finns förklaringar och stöd för tolkningar

LSS Rådgivning och annat personligt stöd Prop.1992/93:159 ang. 9 § punkt 1. stödinsatser av övergripande natur som ligger hälso- och sjukvården nära. expertstöd där såväl medicinska, psykologiska och sociala som pedagogiska aspekter av funktionshindret beaktas kvalificerade insatser från flera kompetensområden som behövs för att underlätta det dagliga livet insatser av rådgivande och allmänt stödjande karaktär ges oftast av kurator, psykolog, sjukgymnast, dietist, talpedagog, logoped m.fl.

LSS rådgivning och annat personligt stöd kan t ex vara: att vägleda att informera att hjälpa till och kartlägga den funktionsnedsatte personens behov och anvisa möjliga vägar och insatser samtalsstöd till anhöriga för att dom bättre ska kunna klara den ibland svåra situation som det innebär att leva med en person med svårt funktionshinder

LSS Rådgivning och annat personligt stöd - AVGRÄNSNING - Prop.1992/93:159 ang. 9 § punkt 1. Avsikten är inte att ge en sjukvårdande behandling/rehabilitering eller andra insatser som klart faller inom området för hälso- och sjukvården eller för socialtjänsten eller för pedagogiska insatser som hör till undervisning

LSS är en kompletterande lagstiftning - AVGRÄNSNING - 4 § Denna lag innebär ingen inskränkning i de rättigheter som den enskilde kan ha enligt någon annan lag.

Insatsen rådgivning och personligt stöd enligt LSS övergripande, vägledande karaktär information om rättigheter och skyldigheter kartläggning, planering och vägledning anvisa möjliga vägar och insatser för att få behoven tillgodosedda. beslut om råd och stöd är alltid begränsad till tid och omfattning

LSS Vem har rätt att begära insatsen enligt LSS? Enligt § 8 ska insatser ges den enskilde endast om han begär det. är man under 15 år eller om man saknar förmågan att på egen hand ta ställning i frågan kan: vårdnadshavare god man eller förvaltare begära insatser för honom

LSS Rådgivning och annat personligt stöd Prop.1992/93:159 ang. 9 § punkt 1. Insatsen ges till den funktionshindrade, men kan och bör ofta utformas som rådgivning och personligt stöd till hela familjen

LSS Hur begär man rådgivning och annat personligt stöd? Fyller i en formell ansökningsblankett Ringer till berörd myndighet och handläggare Skickar e-brev Lämnar muntlig begäran

LSS Vad händer efter att man har begärt råd- och stöd? Handläggaren träffar personen för utredande samtal. Utredningen ska besvara ett antal punkter som t.ex: 1.Personkretstillhörighet – läkarintyg m.m. behövs 2.Den sökandes behov och önskemål 3.Är insatsen som begärs råd- och stöd enligt LSS? 4.Är insatsen redan tillgodosedd? 5.Vem kan/ska erbjuda insatsen? Utredningen ska mynna ut i ett formellt beslut. Är man missnöjd med beslutet så kan man överklaga.

KONTAKTUPPGIFTER Kurator Peter Novak Handläggare och samordnare för Rådgivning och annat personligt stöd enl. LSS § 9.1 Tel: , e-post: Habilitering & Hälsa Ekelundsgatan 8, Göteborg vx

l TACK FÖR ER UPPMÄRKSAMHET !!