Inventio och Dispositio Att hitta och ordna argumenten.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Viktiga ord Tes Argument Motargument/ replik Huvudåsikt Ämnet/rubriken
Advertisements

Retorik Konsten att tala Hur håller man ett bra argumenterande tal?
Hur är ett argumenterande tal uppbyggt?
Retorik Konsten att tala Hur håller man ett bra argumenterande tal?
Att övertyga ! Disposition och mall.
Sexuella kränkningar och respekt Hur påverkar vi utvecklingen i rätt riktning? En powerpoint av S2m.
Argumentera. Vad är argumentation? När är det viktigt att kunna argumentera? Vilka ämnen är lätta/svåra att argumentera om? Introduktion Att ange skäl.
Ett förslag på arbetsgång
HFF:s P02 Läsprojektet 2015 Ett samarbete mellan Huskvarna bibliotek och Huskvarna FF.
Pedagogik för framtiden Hur lär vi oss i olika åldrar? Hur kan vi skapa bra förutsättningar för inlärning? Minnet – repetition Olika inlärningsstilar och.
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
Jämställdhetsenkät – sammanställning Under 2014 spred vi en enkät till alla som definierar sig som kvinnor och som bor på landsbygden.
© Författarna och Gleerups Utbildning AB. Detta material ingår som en del i lärarmaterialet till Språket och berättelsen. Att skriva för att påverka.
Dispositio - hur man disponerar sitt tal. I EXORDIUM A )Capitatio benevolentie (erövra publikens välvilja) B) Antyda talets innehåll (Jfr en filmexpostion)
Debatteknik Ordets makt. Ordets makt – användandet  Fånga uppmärksamheten  Håll kvar intresset  Avsluta med att få publiken att ”köpa” det du säljer.
RETORIK Så bygger du ett bra tal. RETORIK Konsten att påverka andra människor Kunna genomskåda andras budskap Varför köper vi en viss produkt? Varför.
Argumenterande text Retorik Arbetsgång Modell Stilfigurer.
Åk 4 LPP. LÄSFÖRSTÅELSESTRATEGIER Vi ska lära oss hur vi använder läsförståelsestrategier för att bli bättre läsare och få mer glädje av de texter vi.
Debattmatchen. 1. Näthat Näthat är ett stort samhällsproblem. Många som uttrycker åsikter i sociala medier utsätts för hot och kränkande tillmälen. Men.
De utrikespolitiska målen & väpnade konflikter. * Vilken är den största konflikten i världen idag? * Vilket land spenderar mest pengar på sin militär?
Bildretorik – retoriska bilder. Retorik Det klassiska begreppet retorik handlar om konsten att tala väl och medryckande för att övertyga. Inom bildretoriken.
16:1 Kopiering tillåten. M2000 Compact © Liber AB Kampanjens förutsättningar sammanfattas i en brief Bakgrund Vilka är målgrupperna? Kampanjens mål Vilka.
I detta projekt var uppgiften att konstruera en av flera plattor som tillsammans formar en mindre ”stad”. Denna stad ska vara en plattform för mindre.
STILFIGURER Smycka din text – få fram ditt budskap.
Hur ser den nationella riskbilden ut idag och i framtiden
De sju intelligenserna
De politiska partierna
Insändare Vad kan vi om insändare?
Torsdag 25 februari.
Om konsten att övertyga (i tal och skrift...)
Företagspresentation
XX kommun Kommunikationsplan.
SPRÅKSOCIOLOGI. Norrländska..
4. Vad ska det bestämmas om?
Problematisering av diplomet
Den retoriska arbetsprocessen
ur Centralt innehåll för religion 1
Vad är religion och vad är livsåskådningar?
VÄGEN TILL MÅLGÅNG"   MålGång är en programförklaring som ska verka som stöd för våra aktiva, ledare och föräldrar och hela GSK/MIFs gemensamma fotbollsverksamhet.
Argumenterande text.
Hur blir ett lag BRA?  Vi i laget På match & träning Jag som spelare
Att bemöta och bli bemött
KONSTEN ATT ÖVERTYGA SIN PUBLIK
Retorik Konsten att tala Hur håller man ett bra argumenterande tal?
Att diskutera och argumentera!
Kompetensförsörjningsgruppen presenterar
Religion.
Det här är ett bra ställe för en uppdragsbeskrivning
5768 visningar på Youtube.
Upplysningen 1700.
Köprätt I och II
Välkommen till ett samtal om VÄRDERINGAR
Hur skriver man en berättande text
Den sociologiska blicken
Uppföljningen av Om mig 2016: Psykisk ohälsa Albin Sjöberg Skrivet av: Amanda Ramidh & Narek Habo
CASE Jolanda Riissanen
Så styrs Sverige.
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Elliot Dahl Maria Karlsson.
Du kommer att träffa människor under din livstid
Vem kan bli politiker?.
- Att vara personlig och beröra
Diagnos och delaktighet
Textgenrer.
Karin Elardt leg psykolog Barn- och ungdomspsykiatrin Nässjö
Övergripande struktur för
Quiz Testet ger dig snabb känsla för hur mycket eller lite du vet om barnets rättigheter. Gör testet tillsammans med dina medarbetare. De rätta svaren.
Förslag på Power-Point för introduktioner till:
HÅLLBARA LIVSSTILAR - Hur du lyckas med insats & utvärdering
Om buden.
Presentationens avskrift:

Inventio och Dispositio Att hitta och ordna argumenten

De tre klassiska talgenrerna DomstolenGenus judiciale (anklagande/försvarande) RådslagetGenus deliberativum (rådgivande) Symposiet/Genus demonstrativum det sociala livet (hyllande/smädande)

INVENTIO: TOPIKERNA – en aspekt av inventio Topos = gr. plats, ställe (lat. locus/loci) Läran om den ”ställen” är en talare kan finna ämnen, material och argument för sitt tal; ”gemensamma platser”, allmänna synpunkter där du kan möta dina motståndare

Det mångtydiga topikbegreppet Vissa topoi fungerar bäst för att ge konkret material, ”innehåll”, till ett tal Ex. egenskaper, yrke, familj Andra är mer användbara för att ge struktur och principer till argumentationer Ex. jämförelse, orsak/konsekvens, möjligt/omöjligt

Exempel på topiker Topiker som hör till personen, ex. religion ”Eftersom hon är muslim har hon djupare kunskap i frågan än genomsnittssvensken.” Topiker som hör till saken, ex. egenskaper ”Reformen kommer att stärka landets ekonomi.” (dvs. den är samhällsnyttig)

Flera topiker Jämförelser, ex. likhet ”Om Finland, som precis som Sverige är ett litet land i norra Europa, kan ha euron som valuta, borde Sverige också kunna det.” Gradskillnader, det som fler väljer är bättre än det som få väljer ”Miljoner läsare kan inte ha fel.”

Flera topiker Definition, ex. ”En diktatur som Turkiet har ingen plats i EU.” Förflutna och framtida fakta, ex. det som har hänt en gång kan hända igen ”Nu har Blomgrens också haft inbrott. Du måste skaffa det där extralåset.”

Särskilda topiker för genus deliberativum Det nyttiga det är lätt det är säkert det är nödvändigt det är ekonomiskt lönsamt Det goda/moralen våra plikter mot andra, samhället, landet, mänskligheten säger så vårt samvete och vår rättskänsla säger så lagen säger så

Dispositio enligt den klassiska modellen Exordium(inledning) Narratio(bakgrundsteckning) Propositio(tesen) (Partitio)(uppdelning) Probatio(argument för tesen) Refutatio(motargument) Recapitulatio(sammanfattning) Peroratio(avslutning)

Exordium Inledningen ska väcka - intresse (t ex drastiskt, aktuellt, personligt) - förtroende - välvilja (captatio benevolentiae)

Hansson: ”Det förfärliga, som vi i det sista hoppats att världen skulle förskonas ifrån, har inträffat. Ett nytt stort krig har brutit ut.”

Narratio Bakgrundsteckning Syftar till att förbereda mottagarna genom att skapa en gemensam plattform, ett vi - kort - klar - koncis Inte alltid! Beror på situationen

Hansson: Ett krig har brutit ut Konstatera faktum Sorg och fasa Vilja till fullständig neutralitet (kungjorts av regeringen)

Propositio Tesen Hansson: ”Vi måste samlas kring uppgiften att hålla vårt land utanför kriget”

Argumentatio/probatio ArgumentenHur många? Hur ordna? Ofta tre; i så fall svagaste i mitten och starkaste sist

Hanssons huvudargument: Utvidga neutralitetsvakten Hålla inne med upplysningar om försvaret, industrierna, försörjningen Vi har reserver för att klara försörjningen Visa solidaritet och sparsamhet (Riksdagen samlas till extra möte)

Refutatio Motargument Hansson: Ekonomin och familjeförsörjningen Ojämn inkallelse Prishöjningar

Recapitulatio Sammanfattning Peroratio Avslutning -ofta pathos (minnas och kännas) -markera, förbered avslut

Recapitulatio Finns sådan hos Hansson? Kombineras m Peroratio Maning till lugn och tillförsikt, lojalitet och solidaritet Varen svenske!

George W Bush Tal 11 september 2001

Stefan Löfvén Vår politik

Argumentationsanalys av artiklar Björn Lindgren, ”Sänk lönerna för de fattiga barnens skull”, Expressen Susanna Alakoski, ”Svenskt Näringsliv vet ingenting om fattigdom”, Expressen Helena von Schantz, ”Dags att svenska skolan återinför studentexamen”, DN Karin Magnusson, ”Samförståndsneurotiker längtar till Solsidan”, Aftonbladet