Judendom Davidsstjärna. Sabbat Chanukka Sabbat börjar på Fredagseftermiddagen och slutar när solen går ner på lördagen och dom gör det här för att Gud.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Judendomen Äldsta monoteistiska religionen
Advertisements

Judendomens historia – första delen av filmen.
Världsreligioner – Ni ska känna till:
Världsreligioner och Judendom
Texter med stor betydelse inom de fem världsreligionerna
En kort översikt över centrala berättelser och personer
Judendom.
Levnadsregler Levnadsregler är regler inom olika religoner som säger vad du får äta,dricka,döda, hur du ska leva som en god troende osv…
Världens äldsta religion
Judendomen.
Judiska högtider.
-inte störst, men först…
Judendom Läran.
De abrahamitiska religionerna: Kristendom
Judendom.
Judendomen Del 2 Cecilia Larsson vt 2014.
Judendomen Det utvalda folket.
2 saker religioner håller på med:
De abrahamitiska religionerna
Symboler, heliga böcker, Gudar
De heliga skrifterna Tanach - Det judiska namnet för GT. Den judiska bibeln innehåller samma skrifter som Gamla testamentet i kristendomens Bibel. Tora.
Inriktningar inom judendomen
Heliga platser och rum Alla religioner har platser och rum som är heliga för dem. En helig plats kan vara Jerusalem och ett heligt rum kan vara en kyrka,
Om religionen och dess historia
JUDENDOM Några begrepp....
Abrahamitisk religion
Världens största religion
Kristendomen Del 1 Cecilia Larsson vt 2014.
Riktningar.
Chanukka Ljusets fest.
Judendomen Del 1.
Islam Den sista av de tre systerreligionerna. Detta är alltså den yngsta av de tre religionerna.
Abrahamitiska religioner
Judendomen av Markus Ivar Kevin och Linnéa M
Religion, Kristendomen
Krinstendomen.
AV: JULIA WALLBERG, ALVIN ELGH, ANDRÉ COLLÉN OCH JESSICA ALEXANDERSSON
Av: Linus, Clara och Agnes!
Judendomen k.
Judendomen Emmy Hanna Nathalie.
De bibliska berättelserna Finns inte några andra källor som kan bekräfta att Abraham, Mose och David verkligen har funnits.
Inför Re-prov/repetition Judendom, kristendom och islam.
Judendom. Böcker Bibeln är världens mest lästa bok. Bibeln började skrivas ner på 900-talet. Bibeln är översätt till mer än 1000 språk. Judar ber både.
Religion åk 6 REPETITION. Judendom är judarnas religion. Man kan vara jude utan att tro på gud eller att leva enligt judendomens regler.  Symboler: Davidsstjärnan.
Kristendomen Länk. Jesus När en lite pojke vid romartiden föddes så fick han namnet Jesus. Jesus var född i Betlehem som var i Palestina. Vid den tiden.
Judendom Kristendom Islam
JUDENDOM från ca f.v.t. till idag En religion och ett folk.
Judendom.
JUDENDOMEN Av: Alisa. ISRAEL ÄR JUDARNAS LAND DET ÄR DÄR FLEST JUDAR BOR.
Tre religioner – systerreligioner. Judendomen, kristendomen, islam Tre olika religioner men mycket gemensamt Kommer från samma del av världen Abraham.
KRISTENDOM Källa. KRISTENDOMENS SKRIFT Kristendomens heliga Skrift var Bibeln och den består av Gamla testamentet och nya testamentet. I gamla testamentet.
Judendom Kristendom Islam.  Alla religioner finns i olika tolkningar  Personliga eller något som följs av en större grupp  De flesta större religioner.
JUDENDOM.
En av de tre abrahamitiska religionerna
Judendom, Islam och lite Kristendom
Judendom Guds utvalda folk
Judendom.
Abrahams barn – bokreligionerna
Jerusalem.
Heliga platser i världsreligionerna
JUDENDOMEN.
Frågor och svar: judendom, kristendom och islam
Judendom.
JUDENDOMEN.
Grunder, urkunder och berättelser
Judendomen.
JUDENDOM Några begrepp....
De abrahamitiska religionerna Och Livsåskådning
Muslim: en som ger sig hän. Islam: underkastelse.
Islam.
Presentationens avskrift:

Judendom Davidsstjärna

Sabbat Chanukka Sabbat börjar på Fredagseftermiddagen och slutar när solen går ner på lördagen och dom gör det här för att Gud skapade jorden på 6 dagar och på den sjunde dagen så vilade han och det måste dom med och när dom firar sabbat så får dom inte jobba och på denna dag så ska judarna minnas att det är Gud de har att tacka för sina liv. Sabbat firas i hemmet eller i en synagoga När man sitter vid borden så är det vanligt att man sjunger glada sånger på hebreiska. I hemmet tänder kvinnan sabbatljusen och mannen läser en välsignelser på hebreiska, och matbordet dukas extra vackert och i en korg på bordet så ligger det två flätade bröd med en duk över för att mannen ska välsignar brödet Chanukka det är ljusets fest och firas i december till minne av ett mirakel. Mer en 100 år f.Kr. härskande grekerna över judarna och dom förstörde deras tempel, judarna gjorde uppror och ställde i ordning templet igen. De tände sin sjuarmade ljusstake men dom visste att det bara skulle kunna räcka en dag men ett mirakel inträffade och oljan räckte i åtta dagar och därför firar man Chanukka.

Davidsstjärna Davidsstjärnan består av två trianglar och har sex hör och det kan också kallas för hexagram. Det finns många teorier om vad Davidsstjärnan betyder en av dom är att den nedre delen av stjärnan pekar mot människorna och den övre delen mot Gud, den andra är att dom tre hörnen är dom tre olika judarna som är Israel, Kohanim och Leviterna, den tredje är att under år e.kr utvecklades det en ny sköld och på den var det två trianglar som bildades ett hexagram mönster som gjorde att skölden blev starkare.

Heliga platser. Jerusalems tempel var ett heligt tempel i Jerusalem som enligt gamla testamentet byggdes av Salomo 900 f.Kr. Under babyloniernas erövring förstördes templet ca år 587 f.Kr. där judarnas elixir som ledde till att användning av synagogor uppstod. Västramuren (Klagomuren) är en mur bredvid tempelområdet. västramuren är resterna från ett tempel som förstördes runt år 70 e.Kr. judarna brukar lägga in lappar med böner i mellan stenarna. Västramuren är också en stöd mur till Tempelberget och det ligger i den gamla stan i Jerusalem och den är också en helig plats för judarna, islam och kristendomen. Mitt på berget så finns det en klippa där det sägs att det var den platsen Abraham nästan offrade Isak.

Torah Torah är en skrift som ingår i Tanach och det är judendomens heliga skrift och är grundad för judisk, hebreisk och messiansk tro. Torah är den skrifter som kristna kallar för ’’moseböckerna’’ och som består av fem delar, Bereshit (I begynnelsen”), Shemot (”Namnen”), Vajikra (”Och herren kallade”), Bamidbar (”I öknen”) och Devarim (”ord”). Torah är ett hebreiskt ord som betyder att undervisa och lära. Torah är som ett vittnesbörd om hur Gud har hjälpt eller straffat judarna genom historien original länk

Viktiga personer Kung David David var en viktig person i Israels historia och han var Israels andre kung. David betraktas som att vara föregångare till Messias. i det Nya Testamentet i Bibeln så anges att Jesus tillhör Davids släkt och beskrivs att vara hans arvtagare. det skrivs i Andra Samuelsboken att David dödade mång invånare. Messias Messias betyder ''den gudomligt utvalde'' och i judendomen så är Messias en mänsklig släkting till kung David och han ska återupprätta Davids rike och ska skapa världsfred på jorden

’’Olika’’ Judar Ortodoxa judar Ortodoxa judar försöker följa så mång som möjligt av dom alla 613 reglerna som finns i religionen och några av dom reglerna är matregler t.ex. att du får inte äta fläskkött eller skaldjur Undre gudstjänsten så ska kvinnorna sitta på läktaren medans männen ska sitta i den nedre delen av synagogan Konservativa judar Konservativa judar följer matreglerna men inte alla av dom. I synagogan så kan män och kvinnor sitta tillsammans, t.ex. på högra sidan av synagogan så sitter det gifta par men på den vänstra sidan av synagogan så sitter det bara män och på läktaren sitter det kvinnor och barn.