Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Judendomen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Judendomen."— Presentationens avskrift:

1 Judendomen

2 Synagoga Är judarnas gudstjänsthus.
Romarna förstörde judarnas heliga tempel i Jerusalem år 70. Romarna drev bort judarna från landet. Judarna byggde då synagogor. Ledaren för synagogan kallas Rabbin. Men han leder inte alltid gudstjänsten. Gudstjänsten kan ledas av vilken vuxen som helst i församlingen. Längst fram i synagogan står Arken. Arken är ett vackert skåp där Torarullarna förvaras.

3 Tanakh Den judiska bibeln Samlar judarnas heliga skrifter
Består av tre delar: läran (Tora), profeterna (Neviim) och skrifterna (Khetuvim) Texterna handlar till stor del om judarnas historia Khetuvim Sista delen i Tanakh som innehåller berättelser, men även psalmer, dikter och ordspråk. ”Den som gräver en grop åt andra faller själv däri.” (Tanakh/GT Ordspråksboken 26/27) ”Ett mjukt svar stillar vrede.” (Tanakh/GT Ordspråksboken 15:1) Tora I Tora står skapelseberättelsen om hur Gud skapade världen. Där kan man även läsa om Abraham och hans söner Isak och Jakob – patriarkerna. Neviim I den andra delen berättas det om hur det gick för israeliterna när de kom fram till Kanaans land. Där kan man läsa om kungarna Saul, David och Salomo.

4 Torarullarna I arken finns Torarullarna.
På rullarna är de fem Moseböckerna ned skrivna. Tora rullarna kallas också Lagen. På gudstjänsten läser man eller sjunger en bit ur Toran. Den som går till synagogan varje vecka får höra hela Toran på ett år. Toran innehåller regler som Gud gav till judarna när de vandrade i öknen. Toran är därför viktigt men man diskuterar hela tiden hur den ska tolkas.

5 Högtider och helger Omskärelse
Alla nyfödda judiska pojkar ska omskäras när de är 8 dagar. Man opererar bort förhuden på snoppen. Ett tecken på kroppen att man tillhör de judiska folket. Gud berättade detta för Abraham. Shabat – vilodagen Firas till minne av att Gud skapade världen på 6 dagar. Den sjunde dagen vilade han. Är en vilodag. Man ska inte arbeta utan vila och vara tillsammans med familjen. Börjar när solen går ner på fredagskvällen – tills man kan se tre stjärnor på himlen på lördagskvällen. På fredagskvällen äter man sabbatsmåltid, en festmåltid, med familjen.

6 Pesach – påsk En vårfest och en minnesfest för att Gud befriade det judiska folket från slaveriet i Egypten. Familjen samlas och äter en påskmåltid. Rätterna symboliserar olika händelser i historien. Ojäst bröd - visar på att brödet inte hann jäsa klart vid det hastiga uppbrottet från Egypten. Fruktröra – symboliserar murbruket som slavarna blandade till när de var slavar och byggde Faraos byggnader. Medan man äter berättar de vuxna om judarnas historia.

7 Andra högtider och riter
Rosh Hashana – Nyåret Firas i september/oktober. Uppmärksammar Gud som skaparen. Jom Kippur - Försoningsdagen Årets viktigaste helg. Handlar om förlåtelse. När Gud förlåter är det lättare att förlåta varandra. Chanukka - Tempelinvigningsfesten Firas till minnet av tempelinvigningen år 165 f. Kr. Högtiden firas i 8 dagar. Menora Shofar

8 Kosher Kosher = tillåten Regler om mat
Djur måste slaktas på ett speciellt vis Man äter inte gris- eller hästkött Man får inte blanda köttprodukter och mjölkprodukter Man äter inte skaldjur Man äter inte djur som självdött

9 Bat Mitsvah – Bar Mitsvah
När flickorna fyller 12 och pojkarna 13 år. Undervisas av en rabbin i synagogan om Toran (Lagen). Avslutas med att hen får gå fram och läsa ur Toran. Ett tecken på att man är ”vuxen” och kan följa Lagen. Efteråt är det fest hemma med god mat och presenter.

10 Judendomen Helig plats = Jerusalem Helig byggnad = synagogan och templet i Jerusalem Helig bok = Toran (Lagen), de fem Moseböckerna Högtider Omskärelse = Man opererar bort förhuden på snoppen. Görs då pojken är 8 dagar. Är ett tecken på att man tillhör det judiska folket. Bat Mitsvah / Bar Mitsvah = Fest för att fira att man blivit ”vuxen” och kan läsa samt förstå vad som står i Toran. Hen får läsa ur Toran i Synagogan. Dagen avslutas med en fest hemma. Pesach – påsk = Firas för att välkomna våren samt för att minnas hur Gud befriade judarna från slaveriet i Egypten. Man äter speciell mat. Shabat = Är en vilodag. Firas till minne av att Gud skapade världen på sex dagar. Den sjunde dagen vilade han. Börjar med en sabbatsmåltid på fredagkvällen. Slutar på lördagskvällen.


Ladda ner ppt "Judendomen."

Liknande presentationer


Google-annonser