Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Judendom.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Judendom."— Presentationens avskrift:

1 Judendom

2 Judendomen Judendomen är en monoteistisk, abrahamitisk religion och räknas som en av världens äldsta religioner. Judendomen ligger som grund för både kristendomen och islam. Enligt judendomen är israeliterna Guds utvalda folk.

3 Det finns sammanlagt omkring 14 miljoner judar i världen (2015).
Judarna i världen Det finns sammanlagt omkring 14 miljoner judar i världen (2015). Vid sidan av Israel finns även större judiska grupper i USA och i Ryssland. Enbart i USA finns det nästan lika många judar som i Israel (ca 6 miljoner). I staden New York bor det ca 2-3 miljoner judar.

4 Judar tror att Gud är god och att människor som är hans avbild ska vara goda mot varandra.
Judarna anser inte att Jesus var Messias. De väntar fortfarande på en Messias som i framtiden kommer att förena alla folk under Guds herravälde och som ska skapa evig fred på jorden. Kärleken till medmänniskor har framhållits som det viktigaste i judendomen. Därför är denna religion i grunden ljus, glad och hoppfull. Judarna anser att människan är skapad för ett liv i glädje. Judarna tror på ett liv efter döden. Men det är livet före döden som är det väsentliga för dem. Eftersom den värld som Gud har skapat är god, så bör inte människorna avstå från livets goda.

5 Vissa judar menar att den person som bekänner sig till den judiska religionen är en jude.
Andra menar att bara den som har en judisk mor räknas som jude, även om den personen inte själv är religiös.

6 Den heliga skriften Det är i Tora som grunden för det judiska livet i helg och vardag finns nedtecknad. I Tora finns 613 bud och förbud. Genom att följa dem blir man Guds medhjälpare i hans strävanden att göra världen god. En annan viktig skrift är Talmud. Det är en samling av böcker som tolkar levnadsreglerna i Tora. Den omfattar mer än sex tusen sidor och där finns hundratals regler om hur ett judiskt liv ska levas i stort och smått.

7 Matregler Tora tillåter alla vegetariska livsmedel för människan, men man får inte äta vilket kött som helst, utan bara köttet från växtätande djur. Djuren ska vara idisslare och ha delade klövar. Därmed får man inte äta gris, eftersom de inte är idisslare.

8 Vid gudstjänst i synagogan hålls män och kvinnor åtskilda.
Synagogan är en judisk samlingslokal där man håller gudstjänst, studerar och träffar bekanta. Det viktigaste i synagogan är arken som är skåpet där Torarullarna förvaras. Det står mot den vägg som vetter mot Jerusalem. Innan männen går in i en synagoga måste de ta på sig små mössor som kallas kippa. Vid gudstjänst i synagogan hålls män och kvinnor åtskilda.

9 Var sjunde dag firar judarna sabbat
Var sjunde dag firar judarna sabbat. Den inleds på fredag kväll och varar i 24 timmar tills skymningen faller på lördagskvällen. Bland judar är sabbaten veckans stora glädjedag då man ges extra tid att umgås med varandra. Många anser att det är sabbatsfirandet som hållit ihop judarna genom historien. Allt onödigt arbete är förbjudet under sabbaten, då ska man umgås med familj och vänner i lugn och ro. I Talmud finns mängder av regler om vad man får och inte får göra under sabbaten.

10 Olika sätt att vara Jude
ortodoxa (renläriga) håller fast vid judiska traditioner och vill inte veta av några förändringar. De följer alla Torans regler. Man känner igen männen på deras svarta hattar, korkskruvslockar, bönemantlar och bönekapslar. En bönekapsel är en liten dosa med bibelcitat i, som de fäster på armen och pannan med läderemmar. De ortodoxa följer alla sabbatsregler och äter endast koschermat.

11 Olika sätt att vara Jude
Reformerta, eller reformjudar, är de ortodoxa judarnas motsats och ser positivt på förändringar. Reformjudar följer inte matlagarna eller sabbatsreglerna så noga. Konservativa judarna går en medelväg mellan ortodoxa och reformjudar. Deras mål är att bevara det äkta och nödvändiga i judisk tro.

12 Vad firar judar var sjunde dag och vad innebär det?
Vilka religioner kommer ur judendomen? Varför är de religiösa texterna viktigare för judar än att ha ett tempel? Vilket språk är Torah skrivet på? Vet ni något hemskt som hänt judar? Hur länge har Israel funnits? Några viktiga historiska ledare inom judendomen är Mose, David och Salomo. Vad vet ni om dem?

13 Fördjupning

14 Välj och besvara två fördjupningsfrågor.
Omfång ca en sida totalt. Använd er av religionsboken och so-rummet.se Andra källor kan också användas. Ange källorna tydligt. Beskriv två judiska högtider. Hur går det till när högtiden firas de och varför firas den? Sida 20 och 21, so-rummet.se (Klicka på religionskunskap, klicka på judendom, klicka på visa all text, Rubriken judiska högtider) Beskriv de judiska matreglerna och vad dessa innebär för den som följer dem? Sida 22, so-rummet.se (Religionskunskap, judendom, visa all text, Rubriken judiska matregler) Beskriv den liberala och ortodoxa judendomen. Vad är gemensamt och vad skiljer sig åt? Sida 19 so-rummet.se (Religionskunskap, judendom, visa all text, Rubriken riktningar inom judendomen)

15 Extrauppgifter: Använd er av religionsboken och so-rummet.se
Hur firar judar gudstjänst och var? Vilka är de tio budorden? Vad är västra muren? Var finns den och varför är den viktig för judarna? Vad är Tanach och vilken annan religion använder sig också av den? Vad krävs för att vara en jude?

16 Kamratrespons Hur utförligt besvarades frågorna?
Går det att kolla upp var informationen kommer ifrån? Är källorna tillförlitliga? Listas bara fakta eller förs också resonemang? Vad var bäst och varför var det bra? Vad skulle kunna vara bättre, hur skulle det kunna göras bättre?

17 De tio budorden 1 Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig.
2 Du skall inte missbruka Herrens, din Guds, namn, ty Herren kommer inte att lämna den ostraffad som missbrukar hans namn. 3 Tänk på att hålla sabbatsdagen helig. 4 Visa aktning för din far och din mor, så att du får leva länge i det land som Herren, din Gud, ger dig. 5 Du skall inte dräpa. 6 Du skall inte begå äktenskapsbrott. 7 Du skall inte stjäla. 8 Du skall inte vittna falskt mot din nästa. 9 Du skall inte ha begär till din nästas hus. 10 Du skall inte ha begär till din nästas hustru, inte heller hans tjänare eller hans tjänarinna, inte heller hans oxe eller hans åsna, eller något annat som tillhör honom.


Ladda ner ppt "Judendom."

Liknande presentationer


Google-annonser