Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Grunder, urkunder och berättelser

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Grunder, urkunder och berättelser"— Presentationens avskrift:

1 Grunder, urkunder och berättelser
Judendomen Grunder, urkunder och berättelser

2 Grundläggande fakta En av världens äldsta religioner – 4000 år,
Ingen central ledning – utvecklats och förändrats många gånger, Centrala tankegångar: Det finns endast en Gud Judarna har fått ett uppdrag från Gud Goda handlingar kan göra världen fredlig Israel är ett judiskt land JHWH – ”Herren”, Gud är absolut god, utan början och slut, finns överallt, men går inte att se, Under antiken var judarnas sätt att uppfatta sin gud mycket ovanligt – de flesta tillbad flera gudar och det var mycket vanligt att gudarna avbildades.

3 Grundläggande fakta Guds vittnen – visa och förklara vad Gud egentligen vill, Inte missionerande – det finns många sätt att leva som Gud vill, judendomen är bara ett av flera sätt att nå frälsning och alla människor är lika mycket värda inför Gud, Inte enbart en religion utan också ett folk – enligt de heliga skrifterna upprättade Gud ett förbund (avtal) med judarna om att de skulle vara Guds eget folk: Ni skall vara mitt folk och jag skall vara er Gud. (Tanakh/GT Jeremia 30:22) Det vanliga sättet att förklara vem som är jude är att den som har en judisk mor blir jude från födseln (även judisk far för vissa, samt möjligt, men ovanligt att konvertera).

4 Den messianska tiden Om judarna genomför sitt uppdrag (vittnar om Guds godhet, håller fast vid förbundet med Gud, följer regler och bud) blir världen slutligen rättvis och fredlig och god, som Gud vill ha den, En ny tid – den messianska, En fredlig ledare kommer att ta makten över världen - Messias som är utvald av Gud.

5 Israel – det ”utlovade” landet
I de heliga skrifterna lovar Gud att det utvalda, judiska, folket ska få leva i Kanaans land (senare benämnt Israel): Herren uppenbarade sig för Abram och sade: ”Åt dina ättlingar skall jag ge detta land.” (Tanakh/GT Mos 12:7) Olika betydelser för judar genom tiderna: drömland eller ungefär dagens Israel, Sedan romarrikets dagar har de flesta judarna levt i diasporan, ”förskingringen”, hela världen utanför Israel, Staten Israel bildades 1948 och idag bor där 6 miljoner judar, Andra länder med stora judiska befolkningar: USA, Kanada, Frankrike, Argentina, Ryssland, Sverige: judar.

6 Heliga skrifter Tanakh – förkortning för Tora (Undervisning/Lära), Neviim (Profeterna), Khetuvim (Skrifterna), Motsvarar ungefär Gamla testamentet (en del av bibeln – Jesus var jude), Texterna i Tanakh är nedskrivna på hebreiska någon gång mellan och 100 f.v.t. Mose tog emot Tora direkt från Gud och därför är den Tanakhs heligaste del, Toran består av de fem Moseböckerna, Torarullens text är handskriven och så helig att den ej får röras, läses med en särskild pinne, skriven på hebreiska.

7 Tora – Gud skapar världen
Gud skapade världen på sex dagar, människorna fick uppdraget att härska över växter och djur, Lydde inte – Eva och Adam kördes ut ur Edens lustgård/paradiset – mannen skulle arbeta hårt och kvinnan känna smärta vid barnafödande, Adam och Evas söner Kain och Abel – blev fiender och Kain dödade sin bror, men Adam och Eva fick fler barn och efter en tid var jorden befolkad.

8 Tora – Gud skapar världen
Ondskan bland människorna var stor – Gud ångrade människan och dränkte världen i en syndaflod, Noa var en hederlig person som levt i gemenskap med Gud så han förvarnade och byggde en stor båt, arken – tog med sig sin familj och djur, Noas ättlingar bosatte sig i olika delar av världen – jordens folkslag.

9 Tora – Guds eget folk Människorna glömde bort Gud. Han utsåg då Abraham till stamfader för ett nytt folk, Guds folk – skulle påminna de andra och vittna om den godhet som Gud ville skulle råda i världen, Svår prövning: Abraham måste kunna offra allt – sin son Isak, men Guds ängel hindrade honom i sista stund, Isak blev senare far till Jakob som i sin tur fick tolv söner, Det nya folket kallades israeliter efter Israel, det namn Gud gav Jakob.

10 Tora – uttåget från Egypten
Det hände att skördarna i Kanaans land blev dåliga och Jakobs tolv söner med familjer flyttade till Egypten, 400 år senare fick Egypten en ny grym farao – han kände sig hotade av israeliterna – alla nyfödda israelitiska pojkar skulle dödas, En av pojkarna hette Mose och det föll sig så att han genom ett under blev en egyptisk prins Mose fick som vuxen uppdraget av Gud att befria israeliterna och leda dem ut ur Egypten, Farao ville ha kvar sina slavar, men Gud hjälpte till och en serie hemska olyckor drabbade Egyptens invånare och till sist kunde israeliterna lämna Egypten.

11 Tora – Mose tar emot Toran
Läger vid ett berg i Sinaiöknen – berget skakade och Gud uppenbarade sig i ett enormt rökmoln, Mose tog på berget emot Toran – Guds undervisning och lära, Det viktigaste sammanfattas i tio budord – på två stentavlor, Israeliterna tvivlade på Mose och handlade tvärt emot buden – då straffade Gud sitt folk som blev tvungna att leva i öknen resten av livet, I fyrtio år vandrade de runt innan de nådde det utlovade landet – Kanaan.

12 Neviim - Profeterna Som en fortsättning på berättelsen i Toran – hur det gick för israeliterna i det utlovade landet, Profeter – Guds budbärare – i centrum, Kretsar kring hur svårt det var för judarna att leva enligt Guds vilja.

13 Neviim - Profeterna Kung David erövrade Jerusalem och förde dit arken, en kista innehållande stentavlorna med budorden, Efterträddes av sonen Salomo som lät bygga det första templet i Jerusalem – där bad och offrade till Gud, Slut på storhetstiden – israeliterna råkade i konflikt med varandra och riket splittrades i två delar Nordriket/Israel och Sydriket/Juda rike (döpt efter folkstammen Juda).

14 Neviim - Profeterna Omkring år 700 f.v.t. erövrades Nordriket av Assyrien och ungefär hundra år senare drabbade ett liknande öde Sydriket när Babylonien anföll Jerusalem, förstörde templet och tog präster och andra ledande personer i fångenskap. I Babylonien kallades de judar, eftersom de kom från Juda rike, Katastrof! Israeliterna hade misslyckats i i kampen för sitt land. Varför? Profeternas svar: de hade brutit förbundet med Gud, t.ex. dyrkat flera av grannfolkens gudar, de hade slagits om makten och hade varit mer intresserade av rikedomar än att leva i enlighet med Gud, Profeterna talade också om en ljusare framtid och att Gud skulle förlåta sitt folk: en profeten Jesaja sa att Gud någon gång i framtiden skulle låta en kung, en fredsfurste, ta makten. Då skulle det äntligen bli fred och människorna skulle dyrka den enda samma guden. Denna messianska tid skulle vara i evighet.

15 Khetuvim - Skrifterna En samling skrifter som är mycket olika,
Om hur man bör leva, Predikaren: allt är egentligen meningslöst, vi lever endast en kort stund och sedan är man död, människan kan uppleva korta stunder av lycka men inte räkna med mer – endast Gud vet varför det är så här och vi gör bäst i att finna oss i vårt öde, Psaltaren: 150 böner och psalmer, Höga visan: livsglädje, beskrivning av kärleken mellan två älskande, Ordspråksboken: levnadsregler om allt möjligt.


Ladda ner ppt "Grunder, urkunder och berättelser"

Liknande presentationer


Google-annonser