Vad är minoritetsspråk? Vad ett minoritetsspråk är kan man egentligen höra av namnet. Det är ett språk som talas av en mindre grupp. Minoritet=mindretal.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Rom = människa.
Advertisements

Språklig variation i sverige
Flerspråkighet, majoritetsspråk och minoritetsspråk
Människorna i världen Var bor det flest människor?
Det medeltida styrelseskickets uppkomst och funktion.
Lånord.
Nordiska språk lektion3.
Flerspråkiga webbplatser
Del 2: Svenskans släktskapsförhållanden
”språk som talas av en minoritetsgrupp i ett land”
Språk i Norden Svenska 2.
Minoritetsspråken i Sverige
SVERIGES FEM MINORITETSSPRÅK Hel romani chib samiska meänkieli
Haparanda – En föregångare i programarbete i samråd med nationella minoriteter!
Nordiska språk.
Urnordiska Mellan ca 200 – 800 e Kr. talade de nordiska folken i stort sett samma språk. Isländskan är i dag mest likt det språket.
I Sverige talar vi svenska?
Norge.
Svenska minoritetsspråk
Grundskoleförordningen
Vad är språksociologi?. Vad är språksociologi?
Nordiska språk 1.
Nordiska språk.
Språkfestivalen 2012 Arja Roth
Teckenspråk på Språkrådet
MINORITETSSPRÅK.
Minoritetsspråk i Sverige
Flerspråkighet, majoritetsspråk och minoritetsspråk
Nordiska språken del 1 Lgr-11 säger: ”Du ska känna till likheter och skillnader mellan svenska och de andra Nordiska språken”
Minoritetsspråken i Sverige
Du ska kunna ge exempel på de nationella minoritetsspråken. LGR-11
Kleopatra (69 f.Kr-31 f.Kr).
Samhällskunskap Sammanfattning.
Svensk minoritetspolitik
Språkförhållanden i Sverige och övriga Norden. Språket är individuellt 10 miljoner människor talar svenska. Av världens 6000 språk kommer svenska på en.
Språksituationen i Sverige och övriga Norden
Svenska minoritetsspråk
Hur många talar språket idag i Sverige/världen  Man vet inte exakt men det är ungefär 3000 svenskar som pratar/ förstår jiddisch idag, i världen är det.
Sveriges minoritetsgrupper. Minoritetsgrupp 2 Fyra kriterier avgjorde valet av de fem minoriteterna: Det ska vara en grupp med en uttalad samhörighet,
SAMISKA. HUR MÅNGA TALAR SAMISKA? Det finns tre olika slags typer av samiska som talas i Sverige:  Nordsamiska, är det största språket som talas utav.
Minoritetsspråk i Norden SVENSKA 2 AV: DANIEL DREYDEL.
Romani Chib. Hur många talar språket idag i Sverige/världen? Cirka romer talar språket i Sverige ( 1500 talet) Språket talas i många länder över.
Minoritetsspråken i Sverige. Vad är ett minoritetsspråk? Ett språk som talas av en minoritetsgrupp i ett land. Minoritetsspråk omfattar då både teckenspråk.
Svenskans fem nationella minoritetsspråk
Indoeuropeiska språk Ca 80% i Norden talar Svenska, Danska och Norska – Förstår varandra Utvecklats ur gemensamt urnordiskt språk. Isländska och Färöiska.
Sveriges språkhistoria
Svenskans språkhistoria
Meänkieli.
Romani chib.
(Även kallat Romanska)
Förra gången… Jag har lärt mig att stava mitt namn på runspråk trots bokstavsbrist. Väldigt mycket historia som jag inte kunde. Svenska språket kommer.
                  Det svenska språket  Bildkälla: Marie Söderman 
Samiska.
Minoritetsspråken Samiska meänkieli romani chib jiddisch, Finska
Finska som minoritetsspråk
Svenska språkets historia
Fredagsmys Vecka 6.
Jiddisch.
Danska.
Vad ska vi arbeta med? En ledtråd:
Språkens samhörighet.
Språkens samhörighet.
Minoritetsspråken i Sverige
Minoritetsspråken i Sverige
Minoritetsspråken i Sverige
“Vi har nationaldag den 8 april”
Svensk nationell minoritet
Helhet och allsidighet
Minoritetsarbetet i Umeå kommun
Presentationens avskrift:

Vad är minoritetsspråk? Vad ett minoritetsspråk är kan man egentligen höra av namnet. Det är ett språk som talas av en mindre grupp. Minoritet=mindretal Majoriteten av Svenska befolkningen talar Svenska. Majoritet=flertal Det förekommer fem erkända minoritetsspråk i Sverige och de är: Finska, meänkieli, samiska, Romani chib samt jiddisch. Svenska teckenspråket kan likna minoritetsspråk eftersom det har en juridisk ställning och i vissa fall ses som ett sjätte minoritetsspråk. Dock har det inte erkänts som ett minoritetsspråk som de fem andra har.

Romani chib Vi har i uppgift att berätta om minoritetsspråket Romani chib.

Hur många talar språket i Sverige idag? Svårt att säga antalet som talar språket. I Europa talas det mellan 14 o 17 miljoner. Romer finns hela Europa o andra kontinenter gör romerska till ett transnationellt språk. Det finns omkring i Sverige som talar romerska. Sedan 1500 talet har det levt romer i Sverige. Det finns också flera olika dialekter, forskare och experter säger att det förekommer ca 60 olika dialekter.

Alla romer förstår inte varandra pågrund av att dem fått dialekter efter de land de bor i, stam de tillhör och vandring de gjort. Det är fem dialekter som är erkända i Sverige och dem dialekterna är: khelderash lovari svensk romani kaale Arli/gurbeti ju längre en grupp varit i ett land, desto mer blir dess modersmål påverkat av landets språk. I de flest länder där det talas romska, är det ett minoritetsspråk.

Ursprung Språket har sitt ursprung i Indien och Pakistan Prinsar och kungar i Indien satte ihop en arme av olika grupper såsom doktorer, soldater kockar med mera så att man hade allt man behövde, eftersom då behövde man inte återvända till Indien. Man vet att romerna varit i dem länderna pågrund av att dem har fått flera låneord. Indien Iran Grekland o hela Europa Romer har levt i Sverige i mer än 500 år

För att få vara med i Europa finrummet fick Sverige erkänna minoriteter och därför är romani chib idag ett minoritetsspråk.

Romer i Sverige demonstrerade under 1900-talet, bland annat för rätten till skolundervisning. Lagen säger att alla som tillhör en nationell minoritet ska ges möjlighet att lära sig utveckla och använda minoritetsspråket.

Hur låter språket? Länken är på en man som talar språket Romani chib, det översätts dessutom till Engelska

Sverige har dessutom tagit/lånat ord från språket Romani Chib låneord på Svenska från romani chib: Tjej, lattjo, lack, bengalo, tji, lovor, beng, jycke flicka, roligt, arg, jävligt, inte, pengar, dum, hund. ORD PÅ ROMANI CHIB nakh, jaka, khan, bahl, pani näsa, ögon, öron, hår, vatten. 1, 2, 3, 4, 5, 6,7, 8, 9, 10 Jekh, duj, trin, star (uttalas pansch) pans ( uttalas pansch) sov ( uttalas schov) Efta Oxto inja des

Framtida minoritetsspråk

Denna Power Point är gjord av: Jakot och Melker