Dalarnas nätverk för hållbar konsumtion. Avsiktsförklaring Dagens konsumtionsmönster behöver förändras och bli hållbara utifrån alla tre aspekter av hållbar.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Maria Ågren, Generaldirektör för Naturvårdsverket
Advertisements

Länsstyrelsens uppdrag transporter och miljö
Foto; Kjell-Åke Fredriksson, Naturskyddsföreningen Hornuggla
Kommunalrådskansliet KAPITEL Stöd till och stärkt samverkan med det civila samhällets aktörer •Vision ” I Örebro finns ett levande vitalt civilt samhälle.
Från idé till verklighet!
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Svensk konsumtion och global miljöpåverkan Hur fortsätter arbetet ?
Kort Leaderpresentation * Landsbygdsprogrammets mål
FoU-samverkan på EU-arenan – Regionala FoU-strategier för Norra Sverige Erik Bergkvist Rapportör EuropaForum.
Energiintelligent Dalarna Nätverksträff Dalakommunernas Energi- och klimatgrupp 5 november 2013.
Interreg Sverige-Norge kvadratkilometer Yta som halva Sverige eller 2/3 av Norge Det berör 3 miljoner människor.
Sammanfattning av gruppdiskussioner Miljömålsdagarna maj Umeå.
Miljömål och klimatstrategi
Handlingsprogram för livsmedel Miljönämnden 18 december 2012.
Uthållig kommun – ett verktyg för att nå målen 22% av landets kommuner 100% av länets kommuner Kalmar nationellt pilotlän.
”Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade.
Social hållbarhet. En prioriterad fråga
Vad det handlar om Malmö stad satsar på att göra Malmö till en trygg och bra stad att leva, bo och arbeta i. Tillsammans med Malmöborna, företag, fastighetsägare,
Hållbar Utveckling Vad är det?.
Folkbildning som del av energi- och klimatstrategi.
”Ett hållbart Blekinge” – Hur ska vi nå miljömålen?
miljömål.se Miljömålens syfte: - Strukturerat miljöarbete
En utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina. (Brundtlandkommissionen) De åtgärder.
DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET
Fördjupad utvärdering 2015 Fokusområde Hållbar konsumtion
Tillsammans gör vi det hållbara möjligt!
Tillsammans fördubblar vi kollektivtrafiken
Fokus 2012 Externa relationer-omvärldsbevakning Nätverk Kommunicera resultat Gap-analyser-handlingsplaner Stötta aktiviteter som bidrar till genomförandet.
Främja hälsa – en nyckel till hållbar utveckling
Pedagogisk planering Brönjaskolan
Västervik Företagandet i Västervik skall vara Enkelt-Roligt-Lönsamt Roger Psajd 2010.
1 Använd gärna denna presentation! Presentationen beskriver arbetet i projektet som arbetar med det kommande landsbygdsprogrammet Presentationen.
SAMBA Lars Björkman SAMverkan Begrepp Arkitektur.
Enheten för regional tillväxt, Näringsdepartementet
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Länsträff Miljö och hälsoskyddshandläggare Västerås den 27 maj 2008 Klimat- och energistrategi för Västmanlands län -ett regeringsuppdrag.
Åtgärdsprogram för miljömålen Anna Bredberg och Åsa Eklund Öberg Miljömålssamordnare/Energi- och klimatstrateg.
Miljömålen Linda Tollemark
Ortsutveckling Skebokvarn Välkommen! Stormöte 2 september 2013.
LH inleder: Välkomna! Syfte med dagen Lst´s roll
Susanne Dahlberg, miljöstrateg Miljö- och vattenstrategiska enheten Företagsträffar hösten 2011.
Förstudie: Hållbar konsumtion
Susanne Dahlberg, miljöstrateg Miljö- och vattenstrategiska enheten
Fördjupad utvärdering 2015 Nuläge, vad händer framöver, regionala inspel Ann Wahlström Naturvårdsverket 10 december 2014.
Miljömålsberedningen Miljömålen – grunden för svensk miljöpolitik.
Miljöhandlingsprogram
11:11 Meet Malmö – detta är bara början (Bilden på oss alla)
VÄLKOMNA! LUNCHMINGEL. Program Lunchmingel Hälsans nya verktyg i höst Maria Gill, Myndigheten för delaktighet Lunchmingel avslutas.
Vår Planet Jorden. Vi ska lämna över ett samhälle till nästa generation där de största miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem.
Verksamhetsplan 2016 EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 16 februari 2016.
Samhälle Mål: ”Gotland erbjuder hög livskvalitet med social rättvisa, inomregional balans och en hållbar tillväxt som gör att människor vill bo och verka.
Station 5 Regional samverkan på riktigt. Workshop Agenda Presentationsrunda Introduktion ca 30 min Gruppvis diskussion: 5-7 st per grupp, redovisning.
Hållbar konsumtion Förstudie gällande regionala och lokala aktörers möjligheter att arbeta med konsumtionsfrågan ur ett hållbarhetsperspektiv Samarbete.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar Material och metodstöd När projekt LOS avslutas kommer MSB:s linjeverksamhet att fortsätta.
Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg
Agenda styrgruppsmöte (SG) Klimatsamverkan Blekinge, 2 juni 2016
För enklare verksamhetsutveckling och samverkan mot en smartare välfärd SKL har, tillsammans med GR, tagit fram en digital samverkansplattform där man.
Fokus i fördjupad utvärdering av miljömålen 2015
Befintlig forskning om och med Resurscentra för kvinnor
Varför ett nytt åtgärdsprogram?
Åtgärdsarbete via Miljömålsrådet 2017 Lena Sommestad Landshövding Halland, länsstyrelsernas representant i Miljömålsrådet.
Pensioner och försäkringar
Främja hälsa – en nyckel till hållbar utveckling
Miljömålsrådet och länsstyrelserna
Miljömålen består av tre slags mål
Tisdag – “Nya” aspekter som dyker upp med anledning av Agendan.
Miljömålen består av tre slags mål
Välkomna. Per Hallerstig, ordf
Miljömålen nu och framåt!
Länsstyrelsernas medverkan i Miljömålsrådet RUS Nobelmöte
Presentationens avskrift:

Dalarnas nätverk för hållbar konsumtion

Avsiktsförklaring Dagens konsumtionsmönster behöver förändras och bli hållbara utifrån alla tre aspekter av hållbar utveckling; ekologisk, ekonomisk och social. Insatser för hållbar konsumtion kommer att behövas från offentliga aktörer, näringslivet, föreningsliv och privatpersoner. Det är viktigt att visa att en hållbar konsumtion kan påverka livskvaliteten positivt. En central uppgift är att öka kunskaperna och motivationen att bidra till en mer hållbar konsumtion. Nätverket ska samla företrädare för aktörer inom offentlig, privat och ideell sektor som arbetar för en mer hållbar konsumtion och ge dem möjlighet att dra nytta av varandra i sitt arbete. Gemensamma utgångspunkter är att bidra till vision 2050 i den regionala energi- och klimatstrategin samt generationsmålet, det övergripande miljömål som riksdagen beslutat om: ”Att leva och verka energiintelligent och klimatsmart är naturligt och enkelt i Dalarna.” ”Vi ska till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen i Sverige är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser. … Konsumtionsmönstren av varor och tjänster orsakar så små miljö- och hälsoproblem som möjligt.”

Syfte, mål och arbetssätt Syfte: ● Nätverkets syfte är att underlätta samverkan i arbetet för hållbar offentlig och privat konsumtion i Dalarna. Arbetssätt: ● Nätverket ska ge möjlighet till erfarenhetsutbyte, kunskapsspridning och kontakt för gemensamma insatser. Effektmål: ● Deltagarna uppfattar att nätverket bidragit till att utveckla arbetet med att förändra konsumtionsmönster och att fler människor involverats och engagerats. ● Nätverket uppfattas nationellt som ett gott exempel på hur man kan bedriva regional samverkan i arbetet för hållbar konsumtion.

Aktiviteter Nätverket kommer att arrangera tematräffar några gånger per år. -Extern medverkan/föreläsning -Presentation av pågående verksamhet -Möjlighet att skapa samarbeten

Prioriterade teman 2016 Handel Mat Lärande och påverkan

Välkommen att delta i nätverk för hållbar konsumtion! Läs mer: klimat/miljomal/hallbar-konsumtion/ Kontakta: Maria Saxe, Länsstyrelsen Dalarna Telefon: Magnus Eriksson, Länsstyrelsen Dalanra Karin Örjes, Dalarnas bildningsförbund Telefon: