Flyktingfrågan.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Demokrati och diktaturer
Advertisements

Utredande text - källkritik.
Centrala innehåll och kunskapskrav
Från Vasatid till Vasalopp Lpp Historia åk 5, Vasatiden
Källkritik.
MODUL 1: ATT VARA SAMHÄLLSMEDBORGARE, YTTRANDE- OCH INFORMATIONSFRIHET, TILLGÅNG TILL INFORMATION, DET DEMOKRATISKA SAMTALET OCH LIVSLÅNGT LÄRANDE.
Föräldramöten VT-14 Tema: Betyg.
Mellankrigstiden.
Kön, genus och jämställdhet Lokal pedagogisk planering Sh åk 9
Skolornas arbete med demokrati och värdegrund
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Källkritiska kriterier
Geografi År 1-2 År 3-4 År 5 År 6 Kartan: Känner till närmiljön
Årskurs 8 Entréskolan vt 2013
Historia/SO En resa bakåt i tiden med dagens verktyg.
Mål och betygskriterier
Utveckling av Kapellbacken 2013/2014
Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande
Enskild uppgift: 1. Vad är mänskliga rättigheter för något?
Lokal pedagogisk planering
”Migration som möjlighet” - med siffror Inger Lagerström Kommunikatör
Varför ska vi läsa om franska revolutionen?
En fördjupning i en samhällsfråga
Betyg och förmågor.
Så styrs Sverige.
Läroplansträff Välkomna. Dagens arbete Björkbackaskolan presenterar sitt framgångsrika arbete med lärandeuppdraget Bedömning för lärande -
Supermakter och terrorbalans
Demokrati och hur Sverige styrs
Imorgon tänkte jag bjuda på något gott att äta. Ni får välja
Information till föräldrar Madenskolan Hösten 2014
Inför provet.. Här får du lite hjälp med vad du ska träna på och vad du kan ha med på din stödlapp. Provet är till för att mäta dina kunskaper om hur Sverige.
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
? Gymnasiearbetet Hur kan biblioteket hjälpa dig
Sökrummet. ”På så sätt ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar ett kritiskt tänkande kring sina egna resultat, andras argument och olika.
Träff BFL-piloter 15/11 Kollegiesamtal Dokumentationsmall
Informationskompetens. Eleven ska kunna… orientera sig i en komplex verklighet med stort informationsflöde och snabb förändringstakt. Deras förmåga att.
Kunskapskrav och matriser
Köpmansgatan / lv 115 Förankring i läroplanen Utifrån det centrala innehållet för; Samhällskunskap -Individers och gruppers möjligheter att påverka.
Etik Moral Filosofi.
Tredje världskriget Emma Augustin, Matilda Blohm, Oscar Pettersson, Adam Qvirist, Caroline Pettersson & Matilda Krantz.
Sociala och kulturella fenomen Livsstilar och kroppsideal
Samhällskunskap 1a1 Kursens: mål innehåll kunskapskrav samhällsfrågor
Argumenterande text.
TEMA: Nationalism Introduktion, Del 3
Dagens schema: Gå igenom dagens schema
The Big 5 ANALYSFÖRMÅGA KOMMUNIKATIV FÖRMÅGA METAKOGNITIV FÖRMÅGA
Förstå, jämföra och föreslå åtgärder Centrala ord och begrepp
Religionskunskap 1, 50 p. Religionskunskap 1, 50 p.
BETYGSKRITERIER I GEOGRAFI
Göran Svanelid.
Årskurs 9 Entréskolan vt 2013
Världskrigens tid, en mörk tid.
Är du Svensk eller Finskromskestletthollänskfranskskottjudetysksame?
Så styrs Sverige.
Analysförmåga Jämföra: Likheter och skillnader, för- och nackdelar
Vad är fysik? Ordet fysik härstammar från grekiskan och latin. Ordet betyder ”naturlig” Vad är naturligt? Skriv upp minst 5 ord som du förknippar med naturlig.
Metod i samhällsvetenskap
Nationer, ideologier och folkmord genom
Ska Sverige ha dödsstraff eller inte?
Samtidigt som många hem i världen har förstörts, som här i staden Homs i Syrien…
ATT LÄRA SIG SKAPA GODA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ATT MÖJLIGGÖRA LÄRANDE Ann-Charlotte Mårdsjö Olsson
Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande Januari 2016.
Förändrad kunskapssyn Olika tekniker
Sociologi Introduktion.
Ungdomskulturer 100 p Introduktion.
LPP i Geografi ht Varför läser vi Vad skall vi gå igenom?
Geografi / samhällskunskap
Hållbar utveckling.
Invandringen i Finland
Presentationens avskrift:

Flyktingfrågan

Koppling till läroplanen ” Genom undervisningen i ämnet samhällskunskap ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att analysera och kritiskt granska lokala, nationella och globala samhällsfrågor ur olika perspektiv, uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv, söka information om samhället från medier, Internet och andra källor och värdera deras relevans och trovärdighet, reflektera över mänskliga rättigheter samt demokratiska värden, principer, arbetssätt och beslutsprocesser. ”

Syfte –Varför är det här viktigt Syfte –Varför är det här viktigt? Att du ska få en bättre förståelse för varför människor flyr till Europa. Mål – Vad kommer du att lära dig? -Att du kan redogöra för orsakerna till kriget i Syrien. -Att du kan förklara varför flyktingar får betala stora summor pengar för att smugglas in i Eu. -Att du kan föra ett resonemang ur flera perspektiv kring flyktingfrågan. Framgångsfaktorer – Hur vet du och jag vad du har lärt dig? -Att du har besvarat arbetsuppgifterna i löpande text och att svaren är rätt. -Att du har angett källor -Att har ställt minst en fråga / lektion. -Att du har besvarat minst en fråga / lektion

Centrala begrepp Flykting = Centrala begrepp Flykting = Den som måste fly från sitt hemland och söka skydd i ett annat land. Kvotflykting = Speciellt utsatta flyktingar, som får komma till Sverige utan att söka asyl. Invandrare = Den som flyttar till Sverige för att arbeta / studera och kommer från ett annat land. Flyktingförläggning = Plats där flyktingar får bo om de inte kan bo hos någon släkting. Asyl = Tillstånd att stanna och bo i Sverige. Integration = Att människor med olika ursprung lever tillsammans. Segregation = Att människor med olika ursprung lever åtskilda. Medborgarskap = Ger rätt att rösta och att bli invald i riksdagen. Den som föds i Sverige, eller som bott här i minst fem år kan få medborgarskap.

Konflikten i Syrien

Al-Assads är Alawiter, en form av Shiaislam. Det syriska inbördeskriget är en pågående konflikt mellan de som stöder Bashar al-Assads Baath-regering, och de som vill störta den. Både i regionen och internationellt har andra länder starka intressen i konflikten. Bakgrund Syrien har styrts av familjen al- Assads auktoritära regim i 43 år. Syrien är en enpartistat och innan kriget hade regimen inte mött något större motstånd på flera decennier. Al-Assads är Alawiter, en form av Shiaislam. Majoriteten i Syrien är Sunniter och förtrycks av al Assads regering. Orsak Önskan om demokratiska val hos folket. Förlopp Ständiga bombattacker, el- och vattenbrist. Inga fungerande sjukhus eller skolor. I Syrien, landet som är navet i den pågående flyktingkatastrofen, har befolkningen halverats under kriget. (http://div.dn.se/dn/pdf/Specialbilaga.pdf 20150914)

Vilka slåss i Syrien? Rebeller Regerings-trogna -1000 olika grupper. ISLAMISKA STATEN Slåss mot både regeringstrogna och rebellerna. Vill skapa en islamisk stat av Syrien och Irak. -1000 olika grupper. -Majoriteten är Sunnimuslimer -Stöd från Saudiarabien, Turkiet, USA -Armén -Alawiter som är en religiös minoritet inom SHIA-ISLAM -Får stöd från Iran och Ryssland

Här är allt du behöver veta för att förstå kriget i Syrien Hans Rosling förklarar flyktingproblematiken Tre Eu-regler som försvårar för flyktingar

Arbetsuppgifter: A) Hur länge har kriget i Syrien pågått? Beskriv vilka som strider mot varandra och varför de slåss. B) Hur påverkar Dublinförordningen flyktingarnas möjligheter till trygghet? Hur många flyktingar har Europa hittills tagit emot och hur många är kvar i Syrien eller flyktingläger i Turkiet? C) 1. Vad tjänar Sverige på att ta emot flyktingar? 2. Vilka kan de negativa följderna bli av att inte ta emot flyktingar på ett bra sätt?