SBU-rapport Luckor i kunskapen om barn- och ungdomstandvård – fluor enda säkra metoden.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Upplägg Vad är folkhälsa? Definition och övergripande rekommendationer för hur man bör arbeta Vad ska vi göra inom folkhälsa? Mål och styrdokument Vad.
Advertisements

Vårdhandboken säkerställer god och säker vård på lika villkor
Rose-Marie Nylander Utredare, Enheten för kunskapsöversikter
Mätning i hemmet med automatisk blodtrycksmätare
Socialdepartementet PRIO •Långsiktighet •Gemensamt ansvartagande •Ordinarie strukturer.
SBU:s rapport Blödande magsår
Samhällsråd T. Innehåll Vi ansluter till den nationella ANDT-strategin De 7 länsmålen bygger på länets folkhälsoplan, regionalt program för social välfärd.
Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting har kommit överens om samordnade och långsiktiga insatser som ska stödja en evidensbaserad praktik i socialtjänsten.
Information om rehabiliteringsgarantin (till vänster i menyn rehabiliteringsgarantin) -Överenskommelsen -Frågor och svar om.
 ”Lyfta” barn och ungdomsfrågor som ett viktigt, prioriterat område för landsting, regioner och kommuner  Barn & unga utgör 1/3 av befolkningen och tillbringar.
Vägen från forskning till evidensbaserad praktik
©GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Depressioner hos barn Konferens Draken Länsstyrelsen, GR, FoU i Väst/GR.
Nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården
Nationella riktlinjer Metoder för beteendepåverkan
Vad menar vi med begreppet behov?
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
Kan man förbättra omhändertagandet på akuten?
Säkrare vård och omsorg
Socialdepartementet Konferens om drogsituationen i länet och framtidens förebyggande arbete Maria Renström Gruppledare för regeringskansliets samordningssekretariat.
Nätverk för plattformsledare 17/ Anna Lilja Qvarlander
Sjukgymnastik för äldre personer
SBU Märk väl Nyttan av bättre innehållsmärkning, taggning och struktur i vårdens kunskapsdokument Anna Egonsson Carl Mölstad
Thomas Davidson, Fil.dr. hälsoekonomi CMT - Centrum för utvärdering av medicinsk teknologi Linköpings Universitet Quality 2011, 15 september Hälsoekonomiska.
Medicinska kommittén 15 maj
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Medicinskt Kunskapscentrum Samarbete inom området Kunskapsstyrning SLL /Gotland Susanna Lagersten tf bitr avd.chef Medicinskt Kunskapscentrum.
Kartläggning av kundprocesser inom kommun och landsting
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
Patientlagen och information till patienter och närstående
SBU-Alert – Laserbehandling vid nacksmärta
”Målet för tandvården är en god munhälsa…. ….för hela befolkningen”
Behandling av feber. När Vid smärta Påverkat intag av vätska/ mat Påverkad sömn.
1 Statens beredning för medicinsk utvärdering. 2 SBU:s uppgift att vetenskapligt utvärdera tillämpade och nya metoder ur (ett samlat) medicinskt, ekonomiskt,
Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen
SBU-rapport – Dyslexi Barngruppen Martin Jägervall
Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Överenskommelser 2014 Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten - Regional stödstruktur för kunskapsutveckling - Regionalt.
Quality 2011 Nationella riktlinjer för vuxentandvård 15 september 2011
Kartläggning av kundprocesser inom kommun och landsting
SBU-rapporter.
SBU-rapport Behandling av depression hos äldre Medicinsk grupp Äldre
Att visa fotnot, datum, sidnummer Klicka på fliken ”Infoga”och klicka på ikonen sidhuvud/sidfot Klistra in text: Klistra in texten, klicka på ikonen (Ctrl),
SBU-rapporter. Kosttillägg för undernärda äldre SBU-rapport.
SBU-rapport Rehabilitering av äldre personer med höftfraktur – interdisciplinära team Medicinska kommittén
Södra Regionvårdsnämnden
Tillsynens syfte Tillsynen ska bidra till en säker vård och omsorg av god kvalitet och arbeta på ett sådant sätt som bäst gagnar vård- och omsorgstagarna.
Riskanalys i patientsäkerhetsarbete
Läkarundersökning inför placering av barn och unga
Sprututbyte ur infektionssynpunkt Stephan Stenmark Infektionsläkare Smittskyddsläkare.
Läkemedelsbehandling vid multipel skleros (MS) - behandlingsrekommendation Ett konsensusdokument från expertmöte mars 2015, anordnat av Läkemedelsverket.
Socialdepartementet En samlad strategi för ANDT- politiken Maria Renström Ämnesråd och gruppledare ANDT och Socialtjänst Socialdepartementet.
Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling inom socialtjänsten.
Hälsofrämjande insatser i skolan. Utvärdering av DISA. Pernilla Garmy Skolsköterska, Doktor i medicinsk vetenskap Skolsköterskekongress, Stockholm 15 april.
Ett steg vidare för evidensbaserad praktik till nytta för brukare och patienter Fjärde steget i reformen av myndigheter Samlad, effektiv och behovsanpassad.
Barn som anhöriga – Landstinget i Värmland livlinan.liv.se/barnanhoriga.
Tänder och munhälsa Sammanfattande Power Points som stöd till filmerna om tänder och munhälsa.
Enheten för tandvårdsstöd ansvarar för Landstingets tandvårdsstöd för särskilda patientgrupper
Enheten för tandvårdsstöd ansvarar för Landstingets tandvårdsstöd för särskilda patientgrupper budget 2017 – 34 mkr
Information från KU-Råd och Analysgruppen Margareta Ehnebom Chefläkare
Syfte Kartlägga systematiska översikter som utvärderar
Nationella riktlinjer MS/Parkinson
Psykisk hälsa Främsta orsaken till sjukfrånvaron i stora delar av västvärlden 45 % av pågående sjukskrivningar i Sverige (70 miljarder kronor) Nedsatt.
Riskbedömning vid förändring i verksamheten
Välkommen till Baskurs ”Riskbruk, missbruk och beroende”
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Ny Remissrutin till BUP
Omställningen av hälso- och sjukvården
För få KOL patienter kommer på planerade besök efter exacerbationer - resultat från TIE-studien Lise-Lotte Sundgren1, Marieann Högman2, Andrei Malinovschi2,
Behandlingsbegränsningar i vården
Presentationens avskrift:

SBU-rapport Luckor i kunskapen om barn- och ungdomstandvård – fluor enda säkra metoden

82 systematiska översikter inkluderades varav 40 bedömdes ha hög och medelhög kvalitet

Vad vet vi egentligen om barn- och ungdomstandvården? Stort behov av forskning Många metoder saknar evidens Forskning saknas eller har för låg kvalitet Kanske är dagens metoder de rätta- men vi vet inte om de är effektiva,säkra eller vilken metod som är mest kostnadeffektiv

Områden som SBU gått igenom Tandvårdsrädsla Kariesriskbedömning och kariesdiagnostik inklusive radiologiska tekniker Förebyggande och ickeinvasiv behandling av karies i primära och unga permanenta tänder Biverkningar vid lokalt bruk av fluormedel för kariesprevention Tandvård för barn med funktionsnedsättning eller långvarig sjukdom

Områden som SBU gått igenom Invasiv behandling av karies i primära och unga permanenta tänder Prevention och behandling av tandlossning Hantering av tandutvecklings- och mineralisationsstörningar

Vilket är det centrala budskapet i rapporten/riktlinjen? Budskapet i rapporten är att vi vet för lite om hur vi på bästa sätt ska behandla och ta hand om barn och ungdomar i tandvården. Det är en viktig kunskap som behöver medvetandegöras.

Vilka patientgrupper berörs? Barn och ungdomar upp till 18 år

Vilka verksamheter berörs? Såväl Folktandvård som privattandvård som behandlar barn och ungdomar. Översikten tar upp de viktigaste behandlingarna inom området och många metoder saknar evidens. Tandborstning med fluortandkräm två gånger om dagen är den enda vetenskapligt belagda metoden mot karies hos barn och ungdomar.

Hur gör vi i landstinget i dag? Dagens metoder kanske är de rätta – men vi vet inte om de är effektiva, säkra eller vilken metod som är mest kostnadseffektiv.

Vad av det vi gör bör vi fortsätta me? Tandborstning med fluortandkräm två gånger om dagen vet vi är en effektiv metod för att förebygga karies. Det behövs en kraftsamling för mer forskning inom barntandvården. 2 cm tandkräm - 2 gånger dagligen - i 2 minuter dvs 2 X 2 X 2

Vad av det vi gör bör vi sluta göra? Att vi inte vet vad som är den mest effektiva metoden behöver inte betyda att vi gör fel i dag. Men så länge vi har så många kunskapsluckor så bör det finnas ett gemensamt ansvar att utvärdera vården.

Vad bör vi eventuellt införa? Barntandvården behöver komma med i tandhälsoregistret och det behövs nationella riktlinjer för barn- och ungdomstandvård. Regeringen har tillsatt en utredning som ser över den statliga tandvårdsförsäkringen där dessa frågor finns med.

Vilka befintliga riktlinjer behöver ev. uppdateras? Medicinsk grupp tandvård har tillsammans med Folktandvårdens pedodontist utarbetat riktlinjer för barn- och ungdomstandvård i Region Kronoberg. Dessa riktlinjer ligger till grund för behandlingsplaneringen av barn och ungdomar oavsett om man går i Folktandvården eller till en privat tandläkare

Vad är prioriteringen (enligt prioriteringsmallen) på det som bör införas? De behandlingsval som bygger på säker kunskap.

När och hur ska uppföljning ske? Socialstyrelsen har en årlig nationell uppföljning av kariesepidemiologin för barn- och ungdomar. Region Kronoberg följer även upp kariesepidemiologin lokalt.

Fluorskeptisk information sprids på sociala medier Fluor är ett gift som har skadliga effekter på hjärnans utveckling, på skelettet och på sköldkörteln Fluor kan orsaka adhd En myt att fluor hjälper mot karies - kokosolja är lika bra

Fluor Evidens att regelbunden tillförsel av fluror på tandytan är ett effektivt sätt att minska karies Livsmedelsverkets gränsvärde för fluorid i dricksvatten är 1,5 mg fluorid per liter vatten. Barn 2 år gamla rekommenderas en klick tandkräm stor som en ärta – motsvarar om barnet sväljer hela tandkrämsklicken 0,25 mg fluorid Risken för biverkningar bedöms som försumbar