Kulturpolitiskt förändringsarbete i 1990-talets Göteborg: Erfarenheter från ett avhandlingsprojekt Jenny Johannisson, Fil.dr Centrum för kulturpolitisk.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Är du vår nya kollega i Stockholm?
Advertisements

Nya bibliotekslagens betydelse för personer med funktionsnedsättning Niclas Lindberg, generalsekreterare SDK:s jubileumskonferens 2013 Stockholm 29 november.
Disposition - Hållbar utveckling
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Kultur - ett ansvar för alla?
Kultur för alla – gäller det mig
Brukarnas medverkan i kunskapsprocessen – Från egen erfarenhet till inflytande – Delaktighet och kunskapsutveckling David Rosenberg.
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Kulturförvaltningens verksamhet
Mänskliga rättigheter i Västra Götaland
Att jämföra två klassiker
EN GEMENSAM EUROPEISK INTEGRATIONSPOLITIK – I SVERIGE?
Nationalitet, etnicitet, klass & kön
Nordiska Kommunala Chefsrevisorskonferensen augusti 2012
Kulturdepartementet Kulturpolitik – regeringens tre prioriteringar Barn och ungas rätt till kultur Vård av kulturarv Förbättrade villkor för kulturskapare.
1 Forskning & Utveckling Hannie Lundgren EU-plattformsmöte 29 april.
U t v e c k l i n g s c e n t r u m Chefsdagen 5/
Aktuella frågor på EU-nivå
Samverkan mellan social ekonomi och Göteborgs stad
Bygg upp min kyrka! Jesus Kristus är grunden Vi är Guds medarbetare
Växjö kommun,  Kommunala högstadieskolor, Växjö kommun  Administratörer, kulturaktörer, koordinatorer och elever  Delaktighet som värde och praktik.
Kulturforum Västernorrland
Demokrati och hur Sverige styrs
Om funktionshindersrörelsens rätt att vara delaktig i beslutsfattandet… …för att skapa förutsättningar för människor med funktionsnedsättning att delta.
Social hållbarhet. En prioriterad fråga
Utmaningar i en digital tid
Och samverkansmodellen Dalarnas regionala kulturplan
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Välkommen till ESF:s seminarium
Om konsten att bedöma trovärdigheten hos det du ser, hör och läser
Lagar och överenskommelser
Nannette Büsgen Facebook/Volontär i Nacka Twitter/volontarinacka Instagram/volontarinacka.
Bilder för lokal utbildning
Nationellt centrum för flexibelt lärande, CFL CFL är en statlig myndighet med uppgift att främja livslångt lärande för alla, genom att stärka och stimulera.
Kulturinstitution, serviceföretag, lärcentrum eller minnesinstitution – det diskursiva spelet om folkbiblioteken under 30 år Joacim Hansson, FD Inst. för.
Bakgrund Fem underlag o Kulturens utmaningar och tendenser 2011 o Kommunernas kulturstrategiska arbete 2013 o Kulturplaner i Västra Götaland
Modul 7 Kulturell medvetenhet
Värdegrund, Vision och Verklighet.
KulturpolitisK Konferens Öresund 2011 Yngve Petersson ordförande i Kulturnämnden, Region Skåne Regional kulturplan för Skåne.
Bibliotekslagen En ny roll för biblioteken
En utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina. (Brundtlandkommissionen) De åtgärder.
Systematisk kvalitetsarbete med kunskapsuppföljning - Skolinspektionens bild av hur det ser ut.
Etnicitet och Nationalism
Kultursamverkan i Skåne
Social oro ur ett teoretiskt perspektiv Per-Olof Hallin Urbana studier Malmö högskola Vad händer efter Husby? - Samverkan i praktiken, Umeå
PORTFÖLJ blev KOFFERT eller KULTUR- SAMVERKANSMODELL ”En koffert med tydlig packsedel”
Välfärd och Ideologier
En ny modell för samverkan mellan stat, region och kommuner.
BETYGSKRITERIER I GEOGRAFI
Regional Överenskommelse 4/ De sex principerna i den nationella Överenskommelsen Självständighet och oberoende Dialog Kvalitet Långsiktighet Öppenhet.
19 april april 2006 Hållbarhetsrådet 1/ bildades Hållbarhetsrådet Tillhör Boverket, med eget Råd som beslutar om.
Förbättra villkoren för det civila samhället – ideella föreningar, stiftelser, trossamfund, nätverk och andra aktörer – som en central del i demokratin.
Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan 1 Den nationella kulturpolitiken - samspel mellan stat, regioner och kommuner Calle Nathanson.
Globalisering.
Helena Rojas, verksamhetschef
Politisk Geografi.
Välkommen till Mötesplats social hållbarhet
Samverkan – främjande och hindrande faktorer
Bristande tillgänglighet – en ny form av diskriminering
GLOBALISERINGEN. VAD INNEBÄR GLOBALISERINGEN?  En av orsakerna bakom förändringar i dagens samhälle (men som hållit på länge)  Är den process som innebär.
Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design Gestaltad livsmiljö – en ny politik för arkitektur, form och design SOU 2015:88 Överlämnande.
-kan visa kunskap om vikten av goda relationer till elev och personal
Pressen på planerarna Exempel från Danmark Kristina Grange Mariestad,
Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg
Länsstyrelsens uppdrag och ansvar
Geografi / samhällskunskap
En stad för alla Göteborgarnas livschanser ska utjämnas Budget 2014
Resultat från deluppföljning av Dialog och samarbete
Utveckling och lärande
KPR
Presentationens avskrift:

Kulturpolitiskt förändringsarbete i 1990-talets Göteborg: Erfarenheter från ett avhandlingsprojekt Jenny Johannisson, Fil.dr Centrum för kulturpolitisk forskning Institutionen Biblioteks- och informationsvetenskap/ Bibliotekshögskolan Högskolan i Borås

Frågeställningar Vilka argument kommer till uttryck i utsagor om samtida kulturpolitiska problematiker? – Material: Forskningsbaserade texter Vilka argument kommer till uttryck i de kulturpolitiska utsagor som gäller utarbetandet av en ny organisation på det kulturpolitiska området i Göteborgs stad? Vilka argument kommer till uttryck i de kulturpolitiska utsagor som gäller utarbetandet av ett nytt kulturpolitiskt visionsdokument för Göteborgs stad? – Material: Allmänna handlingar och intervjuer Vad kännetecknar de diskurser som används som redskap i Göteborgs stads kulturpolitiska förändringsarbete?

Diskurser som används i Göteborgs kulturpolitiska förändringsarbete

Kvalitetsdiskursen – vision Göteborgs kulturnämnd: ”Konsten kan inte reduceras till ett redskap för ekonomiska, sociala, religiösa eller politiska syften utan att förlora innebörd, trovärdighet och kvalitet.” Källa: Göteborgs kommunfullmäktiges handling 1997:208, bilaga 3, s. 26.

Kvalitetsdiskursen - organisation Nämnden för stadsbiblioteket, Göteborg: ”Biblioteksverksamheten bör ej inordnas under en kulturnämnd. Biblioteksverksamheten fordrar den styrning som en särskild nämnd kan utöva.” Källa: Göteborgs kommunfullmäktiges handling 1993:30, s. 16.

Välfärdsdiskursen – vision Christina Hjorth, chef för Göteborgs kulturförvaltning : ”Hans [Bourdieus] resonemang var väldigt viktigt och man kunde väldigt lätt koppla det till de tankar som finns inom politiken om integration och klyftor i samhället; klyftor som vi måste överbrygga för att inte få ett problematiskt samhälle med mycket våld, utanförskap och alienation. Det är ett problem som vi fortfarande kämpar med och det säger ju Bourdieu, att värre än de här ekonomiska skillnaderna är bristen på tillgång till kulturellt kapital som gör att man står utanför. /---/ Vi måste komma tillrätta med det, och då ligger det en oerhört viktig uppgift – där kulturen spelar en väldigt viktig roll – i att ge människor ett språk. Det behöver inte vara ett talat språk, det kan vara ett rörelsespråk eller att man musicerar eller vad som helst, om du bara känner att du har ett uttrycksmedel, så förändrar det din inställning väldigt mycket. Gör att du känner dig delaktig, vilket är jätteviktigt.” Källa: Intervju

Välfärdsdiskursen – organisation Statens kulturråd: ”Statlig kulturpolitik skulle bli begränsad till ansvar för några kulturinstitutioner i Stockholm, stöd till enskilda konstnärer och vissa konstformer. Det i lagar och förordningar grundade nationella ansvar, som staten har inte bara för områden som skola, högskola, forskning, socialtjänst, sjukvård utan också för mediepolitiken, skulle inte längre få någon motsvarighet på kulturområdet. Utredningsförslaget är för kulturområdet inte främst en fråga om ändrade finansieringsformer utan om ändrat ansvar. Skall ett nationellt ansvar bibehållas leder det fram till den lagstiftning som statsmakterna hittills med stor bestämdhet avvisat.” Källa: Statens kulturråd (1992). Remissyttrande över Kommunal ekonomi i samhällsekonomisk balans (SOU 1991:98). Dnr 31/92-27, s. 1.

Alliansdiskursen – vision Göteborgs kulturnämnd: ”Kulturplanering fokuseras på det som är kännetecknande för stadens offentliga rum och sociala liv, stadens identitet och dess profil. Kulturplanering kan identifiera stadens kulturella möjligheter på vitt skilda områden, från fysisk planering, stadsbildens utformning, turism, kommunikationer, industriell utveckling, handel och marknadsföring, till samhällsutveckling, skola och utbildning. Betraktelsesättet överskrider gränsen mellan den offentliga och den privata sektorn, mellan olika institutionella intressen och mellan olika professionella områden.” Källa: Göteborgs kommunfullmäktiges handling 1997:208, bilaga 3, s. 38.

Alliansdiskursen – organisation Göteborgs kulturnämnd: ”Oavsett om Sverige blir medlem i EU eller ej måste också Göteborg aktivt delta i det samarbete som pågår. Det är ett kunskaps- och erfarenhetsutbyte som är viktigt om vi vill följa med i den utveckling som pågår på kulturområdet. En tydlig tendens är en inriktning på kultursamarbete istället för kulturexport. /---/ En stor del av det europeiska samarbetet bedrivs mellan städer och regioner. Nationalstaterna minskar i betydelse. För att inte splittra de insatser som görs är det en fördel om samarbetet inriktas mot ett begränsat antal samarbetspartners.” Källa: Göteborgs kulturnämnd dnr , del 1, s. 21.

Stabilitet och förskjutning i den kulturpolitiska berättigandegemenskapen Diskurserna verkar parallellt, men alliansdiskursen vinner mark Platsens betydelse främjar gränsöverskridande Enighet om målsättningar, oenighet om organisation Reproduktion av åtskillnader som synliggörs