Vimmerby 111108 Magnus Klofsten Generella framgångsfaktorer i kluster.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Projektplanering med hjälp av Logiskt Ramverk (LR)
Advertisements

Strategiska nätverk/Partnerskap
Nyttorealisering på 10 min
Regionalt resurscentrum för jämställd tillväxt
Fokusspår 5: Lokala resultat av den nationella föräldrastödssatsningen – erfarenheter från tre projekt i Västra Götalands län Från ord till handling -
Kopplingen mellan utredning och behandling – vad är det?
Grannsamverkan i flerbostadshus
Stöd för analys och förbättring
Viktiga utgångspunkter
Pedagogisk dokumentation i det systematiska kvalitetsarbetet
Utvärderingar av föregående programperioder visar:
ATT PRODUCERA EN UNDERSÖKNING
HUR GÖR BORN GLOBALS? – OM FÄLLOR OCH FRAMGÅNGSFAKTORER FÖR UTLANDSFÖDDA FÖRETAG Sara Melén och Emilia Rovira Nordman Handelshögskolan i Stockholm.
- Ett kvalitetssäkringsinstrument. Varför då då? Ökad internationalisering Högre krav på transparens Autonomisering – uttalat ansvar Gemensam standard.
Integration och mångfald –
Att ta tempen på den unga målgruppen
Bedömningsmodell Mål för examensarbete Värderingsdimensioner Bedömningar Mål för examen.
Lars Niklasson Linköpings universitet
Eller formativt lärande…
Högskola med eller utan forskningsanknytning
Community Readiness Baseras på teorier om Community Developement -Organisationsteori -Psykologiteorier Har använts inom alkohol och drogmissbruk, våld.
Introduktion fallstudie ATHF01 Ht Gatradhus i Landskrona, Elding och Oscarson.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Kluster för internationell marknad.
Den etiska plattformen för prioriteringar inom svensk sjukvård
Samverkan inom socialförsäkringen Rapport
Möte beträffande kvalitetsgranskning
Vetenskaplighet En gissning blir inte vetenskap för att den råkar visa sig vara sann. Vetenskap handlar om att ge tillräckligt goda /rimliga skäl för att.
Välkommen till ESF:s seminarium
Ramverk för patientmedverkan
Utvärdering av processmognad
Forsknings- och utvärderingsmetoder, 15 hp
- Exempel från Folkhälsoenhetens utvärderingar
Kapitel 12 Marknadsföringen påverkas av omvärlden.
Uppföljning eller utvärdering - är det frågan?. Det ena utesluter inte det andra! Ungt forskningsområde – det finns utrymme för både och. Olika perspektiv.
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Barns delaktighet _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Systematiskt kvalitetsarbete i våra kommuner
Regional utveckling möter socialtjänst -lärdomar och reflektioner från utvärderingen av URBAL i Härryda kommun. Anna Johansson FoU i Väst/GR.
OBS Material bearbetat av GBG: Stad
ST inom FK Arbetsplatsfacket
Validering Av Livslångt Lärande
Att lära sig att analysera
1 Strukturanalys av Sörmland nya näringar ur ett genusperspektiv En analys av utvecklingen på arbetsmarknaden, sysselsättning och företagande ur ett genusperspektiv.
Balanced Scorecard Processen steg för steg
Samhällsvetenskapligt arbetssätt
Klusterutveckling. Utgångspunkt Identifierad utvecklingspotential eller kris Kritisk massa vad gäller antal företag Ett antal engagerade individer som.
Statsvetenskap 3, statsvetenskapliga metoder
1 SLUTRAPPORT NULÄGESANALYS STYRGRUPP – Frågor och analys
Rapport nyckeltal för grundskola, skolbarnsomsorg och förskola Bakgrund: Befintliga jämförelsetal innehåller kvalitetsbrister Analys av måtten saknades.
Lunds universitet / Samordnat IT-stöd vid LU / Mars 2010 NETinfo-möte Samordnat IT-stöd Lunds universitet Johnny Nilsson, PL Birgitta Lastow,
Bättre psykiatrisk vård med kvalitetsregister Qulturum Arbetsuppgift LS4 – LS5 Förbättringsteam.
Ifous Små barns lärande APT 22 april 2015
fokusgrupper En Kvalitativ datainsamlingsmetod Karina Kight
1 TEMASEMINARIUM KUNSKAP TILL HANDLING PROCESSUTVÄRDERING AV ARBETET FÖR SOCIAL HÅLLBARHET OCH MINSKADE SKILLNADER I HÄLSA 18 SEPT 2015.
Kommissionen för jämlik hälsa
Riskanalys i patientsäkerhetsarbete
Resultat: Under de två veckorna med schemalagda promenader har de utförts 10 dagar av 14. Välbefinnandekurvan hos de boende visar på en minskad oro och.
Diskussion om samgående mellan Djarfur och Vaengur Medlemsmöte
Hälso- och sjukvårdens och omsorgens viktiga paradigmskifte Vårdsamverkan Skaraborg, Skövde 18 mars 2016 Dag Norén Seminarium Framtidens.
Ramverk för patientmedverkan
Malin Forssell, Karolina Henningsson
Regionala handlingsplaner
Ledningens genomgång: Informationssäkerhet Mall där allt underlag finns i denna presentation Datum 2018-XX-XX.
Vad blir vårt nästa steg?
Processen för Balanserad styrning - steg 2 Mätning-Mätresultat
Ledningens genomgång: Informationssäkerhet mall kortversion – underlag i annat underlag Datum 2018-XX-XX.
Att leda och genomföra transformation WS 3 Region 10
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Program 09:00 Inledning Mål och syfte
VärNa modellen – att mäta och styra samverkan
Presentationens avskrift:

Vimmerby Magnus Klofsten Generella framgångsfaktorer i kluster

Vimmerby Övergripande resultat  Fem framgångsfaktorer definierade: Idé, aktiviteter, organisation, engagemang & drivkrafter och kritisk massa  Framgångsfaktorerna är dynamiska och genom operationalisering så går dessa att mäta och praktiskt tillämpa  En klusterplattform måste etableras för att trygga klusterorganisations långsiktiga överlevnad och utveckling

Vimmerby Relevans och syfte Mycket lite forskning kring framgångsfaktorer i kluster! Studiens syftet är att:  utveckla generella framgångsfaktorer som möjliggör mätning av kvalitativa faktorer och dynamisk förändring i kluster  minska ner på antalet faktorer för att undvika administration och byråkrati  få fram framgångsfaktorer som upplevs som relevanta att användas som uppföljnings-, utvärderings- och utvecklingsinstrument.

Vimmerby Metod och avgränsningar Studien har genomförts i följande fem steg: 1.litteraturgenomgång 2.definition av framgångsfaktorer 3.intervjuer med företrädare för kluster 4.matchning av definierade framgångsfaktorer och genomförda intervjuer. 5.analys, slutsatser och rekommendationer. Kluster som har intervjuats: InternetBay, SMIL, Svenskt Marintekniskt Forum, The Paper Province och Uppsala BIO

Vimmerby Kluster (definition) Kluster= ’… en samling aktörer – såväl individer, företag som organisationer – som på något sätt kan sägas höra samman; genom att vara verksamma i samma eller besläktade branscher, genom olika former av relationer mellan varandra och genom att verka inom ett begränsat geografiskt område’. (Porter, 1998; Sölvell, 2009, Ylinenpää et al, 2003) Oplanerade respektive planerade kluster!?

Vimmerby Framgångsfaktorer Klustrets verksamhet: Idé (vem, vad, vilka, förankring och varumärke) Aktiviteter (förmåga att förverkliga verkliga behov) Organisation (koordinering och samordning)

Vimmerby Framgångsfaktorer Klustrets aktörer och individer: Engagemang och drivkrafter (närvaro av eldsjäl(ar) och engagerade medlemmar)

Vimmerby Framgångsfaktorer Klustrets externa koppling: Kritisk massa (tillräckligt antal och en mångfald för att klustret skall kunna fungera effektivt)

Vimmerby Resultat  Fem framgångsfaktorer har definierats och intervjuerna ger ett starkt stöd för dessa  Framgångsfaktorerna är dynamiska och genom operationalisering så är det högst troligt att dessa går att mäta och praktiskt tillämpa  En klusterplattform måste etableras för att trygga klusterorganisations långsiktiga överlevnad och utveckling

Vimmerby The growth and development process Cluster platform

Vimmerby Klusterplattform ’Ett tillstånd där klusterorganisationen tillförs resurser och kan utnyttja dessa på ett sådant sätt att det kan överleva och utvecklas – under någorlunda normala förhållanden. Genom att uppnå en klusterplattform kan klusterorganisationen i hög grad på egen hand tillskapa resurser och hantera dessa på ett tillfredsställande sätt. Denna egenskap är inte tillfällig utan långsiktig. Det är frågan om en mer komplett klusterorganisation’. (jfr Klofsten, 1992, s. 9)

Vimmerby Implikationer och rekommendationer  Oberoende typ av kluster eller stadium i utvecklingen det befinner sig i ställa relevanta frågeställningar som appellerar på klustrets dagliga verksamhet o Rekommendation: Utgå från den operativa verksamheten och den nytta klustret gör för dess aktuella målgrupp

Vimmerby Implikationer och rekommendationer  Genom att jämföra framgångsfaktorerna med varandra går det att på ett relativt enkelt sätt bedöma orsak och verkan samband i klustrets utveckling o Rekommendationer: Ge en helhetsbild – den interaktion som finns mellan faktorerna i klustrets verksamhet

Vimmerby Implikationer och rekommendationer  En kvalitativ ansats möjliggör en analys av utvecklingens dynamik och de eventuella lärprocesser som sker i klustret o Rekommendationer: Ta hänsyn till klustrets mognadsgrad - faktorerna på övergripande nivå kan vara desamma men kan vara olika utvecklade beroende på hur långt ett kluster har kommit i mognad

Vimmerby Fortsatt forskning Förslag på fortsatt forskning:  operationalisering av och design av enkät  testning av enkäten på pilotkluster  urval av kluster (nationellt/internationellt)  telefonbaserad enkätstudie  analys av enkäter och sökning efter likheter respektive likheter bland kluster  diskussion, slutsatser och rekommendationer