Vattenförvaltning och vattenrådens roll

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Yttermalung Idre En dag om VATTEN. Dalälven  Dalälven avvattnar ett markområde ca. 6,5% av Sveriges yta.  Avrinningsområdet omfattar fjäll, skogar och.
Advertisements

”Vattenlagar” och aktörer
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Samverkan kring vattenfrågor och kommunernas roll
Peter Wihlborg Åtgärdsprogram 2015 Vägen dit – från underlag till åtgärder.
Svenskt Lantmäteri en viktig grund för det goda samhällsbygget
Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
EU:s ramdirektiv om vattenpolitik
Visioner, vattenråd och god status Jonas Johansson Limnolog Vattenstrategiska enheten Länsstyrelsen i Skåne län.
Avrinningsområdesvisa
Pelle Grahn, Miljösamråd, En samlande kraft! Vad är VISS?
Mellan land och hav – vattenförvaltning i kustzonen
INSATSTRATEGI för Jämtlands län. Insatsplaner för mindre vattensystem En övergripande plan för insatsarbetet inom respektive vattensystem som bygger på.
Anders Rimne Verktyg för Åtgärder, Regionalt Deltagande och Analys inom VATTENförvaltningen underlag för kostnadseffektiva åtgärder mot övergödning.
VattenInformationsSystem Sverige - VISS
Mark- och miljööverdomstolen dom den 24 januari 2012 i Mål M
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
Vattenförvaltning Dörrsån, 2008 Foto: Mattias Lindell.
”Ett hållbart Blekinge” – Hur ska vi nå miljömålen?
TYNNINGÖ FÖP VA-FRÅGAN  Vart är vi idag? VA-frågan är en direkt följd av hur många som kommer förväntas bo på Tynningö i framtiden. Därför.
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Vattendirektivet Vattenförvaltning
Vattenmyndigheten för Södra Österjöns vattendistrikt
Vattenförvaltning / vattentjänster som möjlighet en fråga om utveckling, ekonomi och samverkan Vattenstämman den 15 maj 2012 Peter Sörngård.
Politiskt seminarium …för ett gott liv i en livskraftig kommun Torsås 25 februari 2015.
DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET
Hänt och timat inom Vattenförvaltningen Martin Larsson Vattensamordnare/ Vattenmyndigheten 23 september 2010.
Riskkartering enligt översvämningsdirektivet
1 3 viktiga anpassningar, specifikt för arbetgrupperna: 1. Anpassa riktlinjer och utbildningar utifrån målbilderna. Hänsynskrävande biotoper, kantzoner.
Den framtida vattenförvaltningen och Nya Greppa Näringen Falkenberg Björn Sjöberg Västerhavets vattendistrikt.
Nytt från vattenmyndigheten Vattenråd Norr Pite Havsbad Bo Sundström.
Vad kan vi lära från fokusgrupperna i Rönne Å?
Miljömålen – regional dialog Amanda Palmstierna miljömålsamordnare.
LOVA Lokala Vattenvårdsprojekt Statligt bidrag till lokala åtgärder för att förbättra havsmiljön Sofie Palmquist.
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Serviceprogram (RSP) Remissutkast Jämtlands län - att längta till och växa i.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar
Samrådsmöte Vilhelmina 23 februari Tid för bättre vatten Information Inspiration Samverkan Dialog.
Ola Gustafsson Chef Vattenstrategiska enheten Tfn: Mobil: E-post.
LH inleder: Välkomna! Syfte med dagen Lst´s roll
Vattendirektivets roll i tillsynen av miljöfarlig verksamhet Pardis Pirzadeh Ansvar: Miljögifter inom vattenförvaltningen och miljömål. Finns på: vattenstrategiska.
Politiskt seminarium …för ett gott liv i en livskraftig kommun Torsås 25 februari 2015.
Samråds- och Samverkansförfarande Samverkan avser den dialog och samarbete som sker mellan självständiga och sido- ordnade samhällsaktörer för att samordnat.
Vattenmiljö Vattenmiljön i Sverige Vattenmiljön i Skellefteå Vattenverket Abborren SIWI Vattenmyndigheterna Myndigheten Bottenviken Svenskt vatten Copyright.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Kriterier för vattenråd & kustvattenråd  Definition Ett vattenråd – är en frivillig sammanslutning av intressenter inom vattenrådsområdet, som gemensamt.
1 Grundvatten
Vattenvandring i Mjölby Där arton aktörer visar deras behandling av vatten för att förbättra eller bibehålla vattnets kvalitet. Arrangör: Motala Ström.
Miljöchefsträff Stockholm Vilka operativa slutsatser kan dras av kommunernas gemensamma vattenvårdsarbete hittills? Juha Salonsaari Vattensamordnare.
Beslut: Frågan om länets deltagande och agerande tas upp för diskussion och beslut på VAS-rådet ……. och lyfts därefter till KSLs samhällsbyggnadsberedning.
Anette Björlin Beredningssekretariatet för vattenförvaltning Miljöanalysenheten Länsstyrelsen i Stockholms län.
Arbetsformer XX vattenråd. 1 Arbetsformer vattenråd Vattenrådet har rollen som samverkansorgan inom avrinningsområdet i relation till ansvariga myndigheter,
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar #grundSoL Introduktion till gemensamma grunder för samverkan.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar Modul 02: Aktörer och deras roller och ansvar #grundSoL.
REGERINGENS BESLUT I PRÖVNINGEN AV VATTENFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM.
Miljökvalitetsnormer vatten
Syftet Det övergripande syftet med Vård- och omsorgscollege är att bidra till att säkra kompetensförsörjningen av framtidens behov av kompetent och.
Pilotlän för grön utveckling
Varför ett nytt åtgärdsprogram?
Åtgärdsarbete via Miljömålsrådet 2017 Lena Sommestad Landshövding Halland, länsstyrelsernas representant i Miljömålsrådet.
Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län
På gång hos Vattenmyndigheterna
Presentation av förslag
Miljömålen består av tre slags mål
...mellan arbetsliv och utbildning!
Struktur för styrning och ledning i Göteborgs Stad
Introduktion till processen för balanserad styrning
Miljömålen består av tre slags mål
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Presentationens avskrift:

Vattenförvaltning och vattenrådens roll Niclas Bäckman, Miljöskyddsenheten Länsstyrelsen Östergötland

Svensk vattenförvaltning I december år 2000 tog EU ett beslut om ett ramdirektiv för vatten i syfte att skydda och förvalta vattnen på bästa sätt för kommande generationer. Tillämpat i svensk lagstiftning genom en särskild vattenförvaltningsförordning Målsättningen är att allt vatten (vattendrag, sjöar, kustvatten och grundvatten) ska ha en bra vattenkvalitet senast år 2015

Fem vattendistrikt med varsin vattenmyndighet Fem vattendelegationer (styrelser) som beslutar om åtgärdsprogram, miljökvalitetsnormer mm. Länsstyrelserna utför det operativa arbetet (beredningssekretariat) Bottenviken, Luleå Bottenhavet, Härnösand Vattenråd Västerhavet, Göteborg Norra Östersjön, Västerås Södra Östersjön, Kalmar

Kartläggning av vattenmiljön Arbetet bedrivs i sexårscykler Kartläggning av vattenmiljön Samverkan Bedömning av miljöstatus, miljökvalitetsnormer Arbetet med direktivet bedrivs i sex års cykler. Det startar med en kartläggning och analys del, där man samlar in en massa data om alla vatten. Sen statusklassas den datan och vi har bedömt miljöproblem och miljökvalitetsnormer för alla de vatten vi jobbar med - Sjöar, vattendrag, grundvatten och kustvatten. Vi har lämnat förslag på åtgärder till vattenmyndigheten och de har satt ihop ett åtgärdsprogram. Det är en övervakningsdel, det är inte klart hur alla vatten ska övervakas. Det kostar väldigt mycket pengar att övervaka alla ytvatten och grundvatten och de pengarna finns inte i dagsläget. Sen i slutet av cykeln rapporterar vattenmyndigheten till EU allt de arbete som har gjorts hittills. Rapporteringen sker under nästa år. Hög status God status Måttlig status Otillfredst. status Dålig status 4

Klassning av vattenobjekt utifrån vattenkvalitet Hög God Måttlig Otillfreds- ställande Dålig

Förutsättningarna Många vattendrag, sjöar, kustområden och grundvatten klarar inte miljökraven i vattendirektivet Åtgärder måste genomföras för att uppnå en bättre vattenkvalitet och därigenom miljökvalitetsnormerna Åtgärdsarbetet ska ske genom samverkan mellan olika aktörer som har en koppling till vattenmiljön

Vattensamverkan I direktivet slår EU fast att det behövs samarbete för att vi ska vara säkra på att det finns vatten av god kvalitet även i framtiden. Vattenråd är en frivillig sammanslutning av aktörer inom ett begränsat geografiskt område som gemensamt ska komma överens om hur man ska förvalta vattnet inom detta område

7 vattenråd bildade i Motalaströms delområde Målsättning: I samarbete med ansvariga myndigheter verka för att uppnå en god vattenkvalitet i ”sina” respektive områden.

Vattenrådens sammansättning Kommuner, branch-/intresseorganisationer, verksamhetsutövare, ideella föreningar, markägare m fl Kommunerna har en nyckelroll Fysisk planering, tillsynsmyndighet, dricksvatten- och avlopp mm Samtliga kommuner är med i ett eller flera vattenråd. Kommun ofta sammankallande

Vattenrådens roll/funktion Utifrån de specifika miljöproblem som finns inom respektive vattenrådsområde ska vattenråden: Bidra med bred lokal kunskap om vattenmiljöerna Utgöra en brygga mellan lokala aktörer och myndigheter Utifrån lokal kännedom om vattensystemen och specifika verksamheter påverka inriktningen på det gemensamma åtgärdsarbetet dvs vara med och ta fram åtgärdsstrategier och göra prioriteringar

Forts… Föreslå och utföra åtgärder Säkerställa helhetssyn dvs alla former av vattenanvändning ska beaktas Utgöra forum för att skapa förståelse för varandras kompetenser Samverka med myndigheter i olika vattenfrågor

Varför är lokal samverkan och lokalt engagemang så viktigt? Miljökvalitetsnormerna gäller för enskilda vattenobjekt Åtgärder måste utföras på det lokala planet i enskilda vattenobjekt Stora möjligheter att påverka - ju större engagemang ju större möjlighet att påverka Stor del av kommunikationen mellan regional och lokal nivå sker via vattenråden Bra samarbete leder till effektivare åtgärder

Fortsätt det goda arbete som påbörjats i vattenråden! Engagemang Kunskap Åtgärder Tack för ett gott samarbete!