Kolonialism s. 48-55.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ideologiernas framväxt
Advertisements

Den industriella revolutionen
Hur det kom sig att vi började studera generna (arvet)
Historien om Antiken i Grekland.
De tidiga civilisationerna
Kallas också ”Den dansande kongressen”
Amerikanska revolutionen
Soldater i trettioåriga kriget
Antikens Grekland Prov fredag v. 47.
Grekland bestod av flera små riken/stater
Att förklara kriser och krig
Mellankrigstiden.
Korstågen På 600-talet hade profeten Muhammed skapat en ny religion.
Befolkningsgeografi För cirka år sedan fanns de första människorna av arten Homo sapiens, de levde i Östafrika. Idag lever över 6,5 miljarder människor,
Industri och demokrati i sverige
Imperialism - När ett land tar över, styr och använder sig av en annan del av världen.
Det glada 20-talet Efter första världskriget var människorna i Europa positiva till framtiden. Man trodde att det aldrig skulle bli några mer krig.
Katolska kyrkan Läs sidorna
Människans äldsta historia
Jag heter Carl X Gustav. Jag är kung i Sverige
STATARNA På 1800-talet i Sverige jobbade människorna med jordbruk. För att mäniskorna kunde hitta jobb måste de var gifta. De jobbade mycket men de fick.
Första världskriget
Det industriella genombrottet
Rättigheter under 1800-talet
DEL 1: DE FÖRSTA HÖGKULTURERNA
Orsaker Effektiviseringen av jordbruket.
Folkmord och skapandet av den tredje världen
Henrik Sjöfararen ( ) Den portugisiska prinsen Henrik Sjöfararen stöttade den första expeditionen i Atlanten för att så småningom hitta en sjöväg.
Imperialism.
Industriella revolutionen del 2
Industriella revolutionen
1. Bosättning Hur bodde befolkningen förr i tiden?
Pengar 1 Jacob Freij, Mogärdeskolan 4-9, Vetlanda –
Makt och Demokrati.
Människan Vi människor har en överlägsen hjärna och en unik hand med tumme. Människans första steg mot att bli människa togs när hon började använda.
Olika sätt att tänka om samhället och världen…
Om läxan (enligt EPA-modellen):
BIOLOGI OCH POLITIK ANDRA VÄRLDSKRIGET
Världshandeln på 1700-talet
Första världskriget
Latinskt ord: herravälde Total underkastelse, moderlandets organisation och kultur ”klipptes ut och klistrades in” Ofta total brist på respekt och förståelse.
Ord och begrepp för moment
Kolonialism - system som innebär att vissa högre utvecklade stater behärskar och utnyttjar andra ”lägre stående” länder ( i andra världsdelar)
Européer upptäcker världen 1400-talet
ANDRA VÄRLDSKRIGET JAPAN Om Japans krigsframgångar MARSCHERAR.
1800-talet.
Ämnesövergripande kunskapskontroller
FÖRSTA VÄRLDSKRIGET Carl-Henrik Larsson, John Bauergymnasiet, Karlshamn, Karlshamn –
Vår orättvisa värld SO årskurs 6.
Historia Här kommer en sammanfattning av industrialismen i Sverige på 1700 och 1800-talet. På 1700-talet började industrin växa upp i Europa. På 1860-talet.
Varför kallas det världskrig?
Bakgrundsorsaker till första världskriget
Kriget tar slut på jorden ALLT PÅBÖRJADE NÄR BRITTERNA VANN SLAGET VID EL-ALAMEIN DÅ BRITTERNA VANN ALLA SLAG I AFRIKA EFTER DET OCH SÅ SNART VAR AFRIKA.
stenåldern, bronsåldern och järnåldern
Imperialism Att politiskt och militärt ta makten över främmande områden (Kolonialism). Mellan åren 1870 och 1900 erövrade européerna områden där det sammanlagt.
Industriella Revolutionen
Kolonialism Kamp om att få kolonier.
1900 La Belle Epoque – Den sköna tiden En tro på den ljusa framtiden.
Skyttegrav = Gropar som soldater försvarar sig i Öst och västfronten = ”öst och väst om Tyskland” Trippelentanten = Frankrike, Ryssland, Storbritannien.
Vilka olika grupper gav sig iväg från Europa? Vilka var deras mål?
Mellankrigstiden.
Den nya industriella världen
Kolonialism/Imperialism
Hur levde man under medeltiden
Imperialismen.
Bakgrunder till första världskriget
Med betoning på Kina, Upplysningstiden och Franska revolutionen.
Kolonier och slavhandel
Ideologier.
Presentationens avskrift:

Kolonialism s. 48-55

Europeérna tar över världen Redan på 1500-talet hade upptäcktsresare gett sig ut i världen för att hitta nya länder så att man kunde få handelsvaror. Det var främst Afrika och Asien de var intresserade av. Amerika bröt sig loss från Storbritannien på 1700-talet. I slutet av 1800-talet ville de starka länderna i Europa ha mer än så, de ville bygga imperier. De starka länderna var: Storbritannien, Frankrike, Belgien, Tyskland och några till Titta på kartorna på s. 48

Vad är de ute efter? Handel var viktigt. Man fick varor billigt från kolonierna (de erövrade länderna). Tex. gummi, bomull och kaffebönor. Fabrikerna i Europa kunde producera mycket varor som såldes. Kolonierna fick bara köpa från erövrarlandet Länderna i Europa börjar tävla med varandra om att ta så mycket land som möjligt Uppfinningar gjorde erövrandet lättare: kulsprutan gjorde så att några få erövrare kan kontrollera många försvarare.

Ångfartyget hjälpte till att snabbt forsla soldater och varor. Kinin var en medicin som hjälpte européerna att överleva malarian.

Raskrig På 1800-talet trodde många att man kunde dela in människorna i olika raser efter vilken hudfärg de hade. De trodde också att det pågick ett krig mellan raserna. ”Den vite mannens börda” Det var de civiliserade europeérna som skulle uppfostra vildarna. Vildarna kunde inte skilja mellan rätt och fel och de behövde skyddas mot lömska arabiska slavhandlare. Mediciner behövde de också för att överleva och sedan skulle man bygga civiliserade samhällen. De skulle bli som de vita!

Indien Engelsmännen erövrar Indien Indierna splittrades pga att de hade många olika språk och traditioner. Järnvägar byggdes, konstbevattning infördes och skolor byggdes En elit av indier växte fram Språket enar indierna, alla talar engelska MEN många indier levde i fattigdom och de som hade pengar fick inte använda dem till vad som helst. Vissa saker var bara för de vita

Kina Kina är ett jättegammalt kejsardöme. ”Mittens rike” Under många århundraden låg Kina långt före Europa i utvecklingen. Många värdefulla handelsvaror som européerna ville köpa, kineserna ville inte byta eller handla av européerna. Opium smugglades in i Kina, blev sedan en handelsvara. Boxarupproret 1900 mot de ”främmande djävlarna”

Japan I över 200 år hade Japan varit stängt för resten av världen. 1853 dyker ett ångfartyg upp vid kusten. De gamla makthavarna ville inte förlora sin ställning om det nya kom in. Japanska samhället ändras, nya makthavare bestämmer att det gammalmodiga måste bort. De ville inte hotas av andra så de bygger en armé Japan skaffade egna kolonier i Kina och Korea.