Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Folkmord och skapandet av den tredje världen

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Folkmord och skapandet av den tredje världen"— Presentationens avskrift:

1 Folkmord och skapandet av den tredje världen
Afrika i Imperialismens spår

2 Livingstone, Stanley och Leopold
David Livingstone (1813 – 1873) Doktor och upptäcktsresande som gick vilse i Afrika Fram till 1870 är Afrika en mer eller mindre okänd kontinent för Européerna. Man har sedan tidigare haft handelsstationer utmed kusterna. Man har länge trott att den inre delen Afrikas kontinent är obefolkad. Man har dessutom inte kunnat utforska hela kontinenten, framförallt pga malarian. Ny vapenteknik, nya mediciner (kinin) och bättre transportmedel gör det möjligt för européerna att utforska kontinenten. Dessutom har de Afrikanska rikena försvagats av slavhandeln under 1700-talet. Det är framförallt tre herrar som går i bräschen för att kolonisera den Afrikanska kontinenten Leopold II kung av Belgien ( ) Belgien är ett litet skitland som styrs av en kung som vill ändra på det. Han ser avundsjukt på grannlandet Hollands kolonier och vill expandera sitt eget rike. Han har blickarna mot Afrika. Han läser med nöje de rapporter om Afrika som Stanley skriver. Stanley är intresserad av att exploatera Afrika, men han kan inte göra det själv för han behöver ekonomisk backning. Han vill helst att den skall komma från Storbritannien men de är inte intresserade. Mycket pga att de har fullt upp i sina andra kolonier. Lösningen blir Leopold som lyckas övertyga Stanley om att hjälpa honom att utforska kontinenten. Fokus läggs på Kongo. Henry Morton Stanley ( ) Journalist, född i London, flyttade till USA. Såg sig som Amerikan men ville helst av allt hjälpa England. Kommer att hjälpa Belgien… Han bestämmer sig för att åka till Afrika och leta efter Livingstone.

3 Varför Kongo? (Afrika?) Svart och grått – Järnvägar Lila - Floder
Notera namnen Notera namnen 3. Infrastrukturen – Området är rikt på floder, de fungerar i det närmaste som ett redan uppbyggt järnvägsnät. Det gör det möjligt att snabbt och enkelt exploatera området. Att frakta material för att bygga järnvägar och sätta upp handelsstationer. 2.Ekonomiska faktorer- Stanleys rapporter visar på att landet har enorma rikedomar att erbjuda. Exempelvis elfenben och gummi. 1. Storleken – på en sådan stor yta finns det rikedomar. Det gör dessutom Belgien till ett av världens största imperier.

4 Startskottet på kapplöpningen
Stanley köper land av olika hövdingar, han betalar nästan ingenting och får dem att skriva på papper de inte förstår Leopold sätter kolonin under ett privat företag (Internationella Afrikasällskapet) då den belgiska regeringen är rädda för att det skall bli en dyr affär för landet. Han lyckas övertyga resterande världsmakter om Afrikas möjligheter och trycker på filantropkortet.

5 Ekonomi framför empati
FÖR ATT MAN KAN: Stanley har visat på att det går att ta sig in i landet. Afrikanerna är militärt underlägsna och går därför enkelt att kuva. Dessutom visar Stanleys marsch genom kontinenten på att man nu har mediciner som fungerar. FÖR ATT TJÄNA PENGAR: Man kan öka produktiviteten i den inhemska industrin genom att det finns billiga råvaror att hämta på kontinenten. Det främjar således det egna landets ekonomi och befolkningen i hemlandet kan få det bättre. FÖR ATT MAN MÅSTE: Afrikanen måste tyglas. De har egna religioner med underliga seder, det är kristendomen som är den ”rätta” religionen. Det är den ”vita mannens börda” att hjälpa afrikanerna att utvecklas, om det innebär att några måste dödas är det ok för att de är mindre värda.

6 Uppdelningen Berlinkonferensen 1884-1885
Europas ledande politiker ”styckar” upp Afrika – inte en enda Afrikan närvarande.

7 Vad får uppdelningen för konsekvenser? Kortskriv i 3min!
Lägg märke till de raka linjerna

8 Storbritanniens mål Storbritannien vill kolonisera hela Afrikas östkust. Man ville bygga en järnväg från Kapstaden i Sydafrika till Kairo i Egypten. Idén fick namnet Kap-Kairo linjen och huvudpersonen bakom planen hette Cecil Rhodes. Varför Kap-Kairo? Handel Militära skäl –Enkelt att flytta trupper Strategiska skäl - Att ha östra Afrika innebar att man hade Indien fritt från väster Varför Kap-Kairo? Handel Militära skäl –Enkelt att flytta trupper Strategiska skäl - Att ha östra Afrika innebar att man hade Indien fritt från väster Här byggs en viktig kanal!

9 Suezkanalen 1869 Förkortar resan från Europa till Asien markant och främjar därmed världshandeln. Eftersom det går snabbt att ta sig till Afrikas östkust koloniseras hela kontinenten snabbt. Kontroll över, och tillgång till vatten har och är viktigt. Se Kongo. Byggs av Frankrike och Egypten, äganderätten överlåts Ledaren för Egypten vid den här tiden heter Ismael Pascha, han lånar pengar av bla England för att bygga kanalen. Kanalbygget kostar enorma pengar och han blir kraftigt skuldsatt. Det hjälper inte att han är en slösaktig person av naturen. Englands premiärminister Bejamin Disraeli ser stora möjligheter med kanalen så han köper Egyptens del av den (deras aktier) England är inte nöjda med det utan avsätter honom och gör Egypten till engelskt protektorat 1879

10 Varför Kap - Kairo misslyckas
Franska och Engelska trupper möts vid Fashoda i Sudan FASHODAKRISEN! Ett krig är nära förestående men fred nås med England som vinnare. Frankrike vill expandera österut England som ni vet längs östkusten

11 Varför Kap - Kairo misslyckas
Att bygga en sådan linje kostar mycket pengar och tar lång tid. DET GÖR ÄVEN KRIG! Andra besittningar. Det Tyska Östafrika är en typisk strategisk koloni, upprättad för att stoppa England

12 Boerkriget Sydafrika är sedan tidigare en Nederländsk koloni – de kallas för Boer När stora mängder diamanter hittas i Transvaal får Engelsmännen upp ögonen och vallfärdar dit. Krig bryter ut 1899 och pågår till England vinner och stärker sin makt Koncentrationsläger En grund till apartheid

13 Vad säger bilderna om Européernas drivkrafter och människosyn?
Bilder från det Belgiska Kongo, mellan 8 – 30 miljoner kan ha fallit offer för Leopolds brutala regim.

14 Vilka konsekvenser av imperialismen kan ni spåra i dagens samhälle
Vilka konsekvenser av imperialismen kan ni spåra i dagens samhälle? Motivera! Bilder från folkmordet i Rwanda En stor anledning till folkmordet berodde på att Belgarna förändrade maktstrukturen i landet och skiljde mellan Hutuer och Tutsier.

15 Utövas imperialism idag? Motivera!


Ladda ner ppt "Folkmord och skapandet av den tredje världen"

Liknande presentationer


Google-annonser