ABP Kerstin Edeen 2013-04-18.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Europaparlamentet och rådets förordning (EG) nr 883/2004 om samordning av de sociala trygghetssystemen och dess tillämpningsförordning (EG) nr 987/2009.
Advertisements

Köp från eget bolag Upphandlingsstödsdagen 8 november 2013.
IHR 2005 Hur mycket kan du?. Inledning Här kan du kontrollera hur mycket du kan om det internationella hälsoreglementet, IHR Du får bedöma tio påståenden,
Tryckfrihetsförordning (1949:105) 2 kap
RoHS-direktivet 2002/95/EG om begränsning av användningar av vissa farliga ämnen i elektriska och elektroniska produkter Eva Nilsson, Kemikalieinspektionen.
Miljökonsulter. Som förstår uppdraget.
Tvärvillkor Vanligaste bristerna 2009 Larm i stallar m.m. om djurskydd Nya tvärvillkor 2011 Livsmedelssäkerhet Bevattningsregler.
1 Övervakning av djursjukdomar Evira Obs! Endast gällande författningar är officiella källor.
Europeiska kommissionens förslag till:
CE-märkning av byggprodukter
RISC möten oktober 2013 och januari 2014.
Liselotte Schmidt Shulin Nie
Den nationella planen för kontrollen i livsmedelskedjan - mål, prioriteringar och ständiga förbättringar Presentation av Sveriges fleråriga plan för.
PSI Vad är det? Vad är på gång?
Fjärde Järnvägspaketet Förslag till ändring av direktiv om järnvägssäkerhet Susanna Angantyr och Folke Bark Arlanda
Vad kan du lämna ut till vem?
ADBJ Datalagringsdirektivet: vad gäller och vad händer? Daniel Westman
Information om det nya kravet på yrkesförarkompetens
Sektionen för avfall och kemikalier
(CAP-) Övervakning av tvärvillkoren på mjölkproducerande gårdar Utbildning i tvärvillkoren för rådgivarna för systemet för jordbruksrådgivning Rådgivningsdel.
Byggproduktförordningen CPR
Hantering av brännbart avfall
Sjöfarts- och Hamnskyddsmöte Kalmar Hamn Mars 2013
Fjärde järnvägspaketet
Personuppgiftslagen (PuL) och Polisdatalagen (PdL)
Tidigare lagstiftning baserades på; EU direktiv 1999/13/EU, från 11 mars Solvent Emission Directive eller “SED”. I detta direktiv finns regler som.
Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
Gränsöverskridande transporter av avfall
Europaparlamentets och rådets direktiv 2012/18/EU av den 4 juli 2012 om åtgärder för att förebygga och begränsa faran för allvarliga olyckshändelser där.
DV29bis Kommissionens nya rekommendation för godkännande av fordon och delsystem Arbetsmöten 14 nov o 12 dec Kommissionens Rekommendation och Ändring av.
Single European Railway Committee (SERAC)
Sören Öman Ändringar i personuppgiftslagen Normgivningsbemyndigandena 1/ Samordningsnummer 1/ Överföring till tredje land med adekvat skyddsnivå.
Definition av avfall & när avfall upphör att vara avfall
Strandskydd och miljöpolitik
Integrerat växtskydd modul 13 I Alvesta 18 mars 2014.
Beslut i Riksdagen Betänkande 2013/14:UbU6 Vissa bestämmelser om legitimation och behörighet för lärare och förskollärare Regeringens proposition.
Tvärvillkorskontroller inledning
Brussel- och insolvensforordningarna og forholdet mellom dem Den Norske Sjørettsforeningen Internasjonal gjeldsforfølgning i skipsfarten 18 november 2014.
Lars Asteborg, Medicinteknisk samordnare Tillsynsavdelningen
Vilken hjälp kan svenska myndigheter ge företag som söker EU:s skydd av beteckningar? 19 januari 2011 Stefan Ernlund, Livsmedelsverket.
Utbildning om tvärvillkoren/foder Utbildning om tvärvillkor för rådgivare inom systemet för jordbruksrådgivning Böle FODER Sakkunnig.
Offentlighet och sekretess
Miljökvalitetsmålet Giftfri miljö - målmanual för uppföljning
CE-märkning och tillsyn i praktiken Hearing Näringslivets hus Nils Ahlén.
Livsmedelslagstiftning
Sverige och EU:s arbetstidsdirektiv
Informationsträff Livsmedel Evertsbergs Bygdegård Välkomna!
1 Marknadskontrollrådets seminarium ”Din produkt, ditt ansvar ” Nalen 21/ Olika roller, olika ansvar: Tillverkare, importör, distributör Göran Lundmark,
Välkomna JTF referensgrupp 26 maj Dagordning Inledning Transportstyrelsens föreskrifter om bedrivande av tågtrafik Framtiden efter JTF Workshop.
REGERINGENS BESLUT I PRÖVNINGEN AV VATTENFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM.
Masshantering Avfallsbegreppet Massor i infrastrukturärenden
Tillsyn över sprängämnes-prekursorer
Kick-off dag Amal Shabibi och Victor Muñoz.
Den nationella planen för kontrollen i livsmedelskedjan - mål och prioriteringar, samarbete och ständiga förbättringar.
Hantering av brännbart avfall
Kick-off dag Amal Shabibi och Victor Muñoz.
Vad kan du kontrollera hos en importör?
Vad är medlemsstaterna skyldiga att tillse när det gäller användning av maskiner? De ska ansvar inom det egna landets gränser att befolkningens, husdjurs.
Foderkontroll i primärproduktionen
Den nationella planen för kontrollen i livsmedelskedjan - mål, prioriteringar och ständiga förbättringar Presentation av Sveriges fleråriga plan för.
Dataskyddsförordn ing GDPR- ny lag som gäller
Grundkurs i tvärvillkor för rådgivare
Enheten för foder och djurprodukter
Miljöbalken SFS 1998:808.
Hållbar användning av bekämpningsmedel
SMR 9 djursjukdomar TSE , kurs för tvärvillkorsrådgivare.
Integrerat Växtskydd – Regelverk och tillsyn
Sveriges nationella kontrollplan för livsmedelskedjan
Växtskydd Tvärvillkorsutbildning, sept. 2018
Tvärvillkorsutbildning Rådgivning djurskydd
Presentationens avskrift:

ABP Kerstin Edeen 2013-04-18

Lagstiftning Förordning(EG) nr 1069/2009 (Biproduktsförordningen) Förordning (EU) nr 142/2011 Förordning (EG) nr 882/2004 kontrollförordningen Lag (2006:805) om foder och animaliska biprodukter Förordning (2006:814) om foder och animaliska biprodukter Förordning (2006:1165) om avgifter för offentlig kontroll av foder och animaliska biprodukter

Statens Jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2006:84) om befattning med animaliska biprodukter och införsel av andra produkter, utom livsmedel, som kan sprida smittsamma sjukdomar till djur (K 14) Statens Jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2007:21) om offentlig kontroll av foder och animaliska biprodukter (kontrollföreskrifterna)

 Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1069/2009 av den 21 oktober 2009 om hälsobestämmelser för animaliska biprodukter och därav framställda produkter som inte är avsedda att användas som livsmedel och om upphävande av förordning (EG) nr 1774/2002 (förordning om animaliska biprodukter), och  Kommissionens förordning (EU) nr 142/2011 av den 25 februari 2011 om genomförande av Europaparlamentets och rådet förordning (EG) nr 1069/2009 om hälsobestämmelser för animaliska biprodukter och därav framställda produkter som inte är avsedda att användas som livsmedel och om genomförande av rådets direktiv 97/78/EG vad gäller vissa prover och produkter som enligt det direktivet är undantagna från veterinärkontroller vid gränsen. .

Livsmedel:. alla ämnen eller produkter, oberoende av om de Livsmedel: alla ämnen eller produkter, oberoende av om de är bearbetade, delvis bearbetade eller obearbetade, som är avsedda att eller rimligen kan förväntas att förtäras av människor Animaliska biprodukter: hela kroppar eller delar från djur eller animaliska produkter som avses i artiklarna 4–6 som inte är avsedda att användas som livsmedel, inbegripet ägg, embryon och sperma Foder: alla ämnen eller produkter, inbegripet tillsatser, och oberoende av om de är bearbetade, delvis bearbetade eller obearbetade, som är avsedda för utfodring av djur Avfall: varje föremål, ämne eller substans som ingår i en avfallskategori och som innehavaren gör sig av med eller avser eller är skyldig att göra sig av med

Denna förordning skall inte tillämpas på följande: Färskt sällskapsdjursfoder, där styckning och lagring enbart sker i samband med försäljning direkt till konsumenten. Mjölk som bortskaffats eller använts på det ursprungliga jordbruksföretaget. Kroppar av eller delar från vilda djur som inte misstänks vara infekterade med sjukdomar som kan överföras till människor eller djur, med undantag av fisk som fiskas i kommersiellt syfte och kroppar eller delar av vilda djur som används för att tillverka jakttroféer. Färskt sällskapsdjursfoder som skall användas inom det ursprungliga jordbruksföretaget, om detta foder framställts vid husbehovsslakt. Matavfall såvida inte detta i) härrör från transportmedel i internationell trafik, ii) är avsett som foder, eller iii) är avsett att användas i en biogasanläggning eller för kompostering. Ägg, embryon och sperma avsedda för avel.

Material som ska destrueras (genom förbränning eller nedgrävning) Material som får utnyttjas för viss begränsad teknisk användning Material (från slaktdjur) som mestadels får användas i djurfoder Kat. 1 Kat. 2 Kat. 3

ABP-sökväg Kontrollera först i artikel 2. 1069 om området innefattas Leta efter den artikel som omfattar området i 142:an Därefter hamnar man i bilagan

Länsstyrelsen ansvarar för kontroll avseende insamling, uppsamling, omlastning och transport av andra animaliska biprodukter än matavfall Utfodring av vilda djur Nedgrävning av häst Fisk i primärproduktionen

Transport Registrerad transportör Tät, säker behållare Märkning Handelsdokument Särskilda regler gäller vid utförsel till andra länder.

Handelsdokument

Vilda djur som foder

Kommunerna Är behöriga myndigheter att utöva offentlig kontroll över: Nedgrävning av animaliska biprodukter Hästar Frilevande vilt i hägn Utlämnande och transport av matavfall Från internationell trafik (hushållsavfall och enbart vegetabilier omhändertas enligt miljöbalken) Kompostering av matavfall när sådan kompostering genomförs på annat sätt än genom kompostering i en av jordbruksverket godkänd komposteringsanläggning

Förvaring av animaliska biprodukter i primärproduktionen Djurkadaver, slaktbiprodukter från hushållsavfall ska hållas åtskilt från de levande djuren, vilda djur Döda djur eller slaktbiprodukter ute i naturen, spåras – destruktion, ej spåras kap 15 miljöbalken Förbränningsanläggningar som förbränner animaliska biprodukter i primärproduktionen gårdspannor

Användning av andra organiska gödningsmedel och jordförbättringsmedel än naturgödsel Markansvarig ska föra register Primärproducenter ska vara registrerade hos JV Produktionsdjur ej tillträde Befattning med naturgödsel i primärproduktionen enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1069/2009 Handelsdokument om det ska gå till en biogas eller komposteringsanläggning vilken måste vara godkänd

Vägledningar Jordbruksverket, avdelningen för djurskydd och hälsa: Vägledning för länsstyrelsen Vägledning för kommunen med bilagor som rör olika kontrollobjekt

Frågor ?

Tack