Kulturdepartementet Nationell samordning för en positiv supporterkultur och mot våld och annan brottslighet i samband med idrottsevenemang Agneta Blom.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Barns psykiska ohälsa – ett prioriterat arbete
Advertisements

Halvtidsrapport: Trygghetsgruppen Stockholmskommissionen, träff den 31 augusti 2012.
Barnets rättigheter från teori till praktik
Uppdrag om myndighetssamverkan inom kompetensförsörjningsområdet
Projekt. Varför startades projekt Carpe? Funktionshinderområdet är litet i varje kommun men för brett för att varje enskild kommun ska klara av att fylla.
En tydligare lag om kommunernas bostadsförsörjningsansvar
Vad är eHälsa? Nationell strategi för tillgänglig och säker information inom vård och omsorg sedan Sedan 2010 är socialtjänsten med fullt ut. Vision:
Kulturdepartementet Arbetet med att ta fram en nationell strategi för digitalisering, digitalt bevarande och digital förmedling(/tillgängliggörande)
Avtalet mellan staten och SKL 2013 • Båda spänner över socialtjänstens olika verksamhetsområden • Inom båda områdena är hanteringen av standardiserad och.
VÄSTBAS TIDIGT – TILLSAMMANS Ett sätt att samverka kring barn och unga
Samordnare Digital agenda Västra Götalands län
Innehåll Tidig Bedömning och Fortsatt Bedömning
Rökfria skolgårdar - när når vi dit?
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Uppdrag att stärka utveckling av lokal service Syfte: Ökad tillgänglighet till service i gles- och landsbygder.
Samhällsråd T. Innehåll Vi ansluter till den nationella ANDT-strategin De 7 länsmålen bygger på länets folkhälsoplan, regionalt program för social välfärd.
Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting har kommit överens om samordnade och långsiktiga insatser som ska stödja en evidensbaserad praktik i socialtjänsten.
Regionala kompetensplattformar - bakgrund
Kulturdepartementet Kulturpolitik – regeringens tre prioriteringar Barn och ungas rätt till kultur Vård av kulturarv Förbättrade villkor för kulturskapare.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Pilotkommuner för serviceutveckling - vad erbjuds och vad krävs?
Centrum mot våld Förstudie Bakgrund Länsstyrelsen har ett regeringsuppdrag att stödja samordningen i länet av insatser mot våld i nära relation.
Näringsdepartementet Pilotlän för grön utveckling Regional workshop 28 maj 2013 Fredrik von Malmborg, Näringsdepartementet.
Samverkan mellan social ekonomi och Göteborgs stad
Kvalitetsdialog KB, den regionala biblioteksverksamheten och biblioteksplaner.
Förebyggande rådet i Enköpings kommun
Om CARPE Projekt.
Jämställdhetspolitiken Tillväxtverket 26 september
Kulturpolitik Västra Götaland
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 RKG 2 juni 2010.
Projekt. Varför startades projekt Carpe? Funktionshinderområdet är litet i varje kommun men för brett för att varje enskild kommun ska klara av att fylla.
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
Socialdepartementet Konferens om drogsituationen i länet och framtidens förebyggande arbete Maria Renström Gruppledare för regeringskansliets samordningssekretariat.
Bakgrund och syfte Ska ses i ljuset av tidigare utredningar Organisationers önskan om ett annat och bättre sätt att samverka Regeringen vill erkänna,
Framtidsspåret.se ett steg framåt……...
Behov av habilitering och rehabilitering
19 november 2014 Varför SIP ? 19 november
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
KOMMUNIKATIONSPLAN – Psynk – skarpt läge 2014
Vägen till en polismyndighet 2015
Ambition och ansvar SOU 2006:100
Idéburet Offentligt Partnerskap
Agenda myndighetsmötet 21 mars
AT-utbildning februari 2014 Försäkringskassans ansvar och uppdrag i sjukförsäkringsprocessen Camilla Nohammar, Försäkringskassan.
Hur väl verksamheten uppfyller nationella mål
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Välkommen till temagrupp Skapa och utveckla kulturella mötesplatser! Det här vill vi utveckla tillsammans! 2 maj 2012 Första året.
Förslag till verksamhetsplan med ekonomisk plan för 2014 RF-stämman 2011 beslutade attuppdra till RS att, efter samråd med DF, klargöra och fastställa.
ÖP-läget i kommunerna. Den 21 juni tog riksdagen beslut om en ny plan- och bygglag som börjar gälla den 2 maj I och med förändringen stärks översiktsplanens.
Regional utvecklingsstrategi – RUS – antogs 2010 Mobilisering och kraftsamling Regionala prioriteringar En riktningsgivare med vision, mål och strategier.
Förenkla för företagen Företagsträffar Hösten , 9 och 11 november, Malmö.
Lägesrapport ESF- Strateg Åsa Fichtel Köping 19 maj 2014.
Välkommen! Stormöte 22 oktober 2013 Ortsutveckling FLENS STAD.
Etableringsreformen - Hur har det gått?. Reformen Började gälla den 1 december 2010 Syftar till att påskynda nyanländas etablering i arbets- och samhällslivet.
Överenskommelse mellan Regeringen och SKL Prioriterade grupper Barn och unga år som har, eller riskerar att utveckla, psykisk ohälsa Personer.
Inger Krekula Strategisk översiktsplan Ett nytt begrepp? PBL 1987:10 PBL 2010:900 -bestämmelser om ÖP:s innehåll -ett led i kommunens utvecklings-
LEDARTRÄFF Torsdag den 13 mars Nolltolerans Införs i Uppland 1 april 2008.
Förenkla för företagen Träff miljökonsulter Hösten oktober, Malmö.
Krishanteringssystemet & grundläggande lagar
RAMBÖLL MANAGEMENT CONSULTING KRONOBERGS LÄN UPPFÖLJNING AV REGIONALA DIGITALA AGENDOR September 2015.
Förstudie om gemensam insatsmarknad i Nacka. Bakgrund och syftet med förstudien Nacka kommun och Arbetsförmedlingen Nacka Värmdö har under flera år har.
Socialdepartementet En samlad strategi för ANDT- politiken Maria Renström Ämnesråd och gruppledare ANDT och Socialtjänst Socialdepartementet.
MSB:s syn på stödet till den enskilde Skånsk brandskyddsdag 9 september 2010 Svante Werger Kommunikationsdirektör.
Samordnad utveckling för god och nära vård
Barn- och ungasatsningen
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Varför ett nytt åtgärdsprogram?
VGR Skaraborg 22 september 2017
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Vägledningsdokument för Vuxna Psykiatri Missbruk
Förstudie Otålighet Läsa redan beslutade Intervjua aktiva och berörda
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Strategi för närvårdssamverkan i Uppsala län
Presentationens avskrift:

Kulturdepartementet Nationell samordning för en positiv supporterkultur och mot våld och annan brottslighet i samband med idrottsevenemang Agneta Blom

Kulturdepartementet Bakgrund Nationell samordning Per Unckel först ut mars 2011, Byggde på ett arbete som han dragit igång på eget initiativ i Stockholms län. Björn Eriksson tog över uppdraget i november Lämnade två betänkanden SOU 2012:23 ”Mindre våld för pengarna” och SOU 2013:19 ”Mer glädje för pengarna”. Rose-Marie Frebran fick uppdraget september Betydligt mer tillbakadraget uppdrag.

Kulturdepartementet Regeringens åtgärder efter Björn Erikssons utredning 1.Slopat klubbarnas betalningsansvar för polisinsatser i samband med idrottsevenemang. 2.Skärpt bestämmelserna om tillträdesförbud – möjlighet till längre avstängning från högst 1 till högst 3 år. 3.På gång med register över dem som har tillträdesförbud. 4.Utredning i princip klar om precisering av förslag om maskeringsförbud.

Kulturdepartementet Nuvarande samordnares uppdrag Biträda Kulturdepartementet i arbetet med att stärka den positiva supporterkulturen och motverka våld och brottslighet i idrottssammanhang. Verka för ökat förtroende och samverkan mellan berörda myndigheter och organisationer på central, regional och lokal nivå. Stärka den kontinuerliga dialogen mellan aktörerna. Beakta de centrala aktörernas arbete på området, de pågående utredningar som är relevanta för uppdraget och betänkandet Mer glädje för pengarna (SOU 2013:19).

Kulturdepartementet Nuvarande samordnares uppdrag Särskilda frågor att följa Pyroteknikanvändningen Kriminell infiltration i klubbar Nyrekrytering till extrema, våldsbejakande supportergrupper Tilläggsuppdrag Insatser för ökad nykterhet avseende alkohol och andra droger i anslutning till idrotts- evenemang. Löpande samråd med de mest berörda klubbarna och idrottsförbunden för att följa vilka insatser som genom- förs, för en positiv supporter- kultur.

Kulturdepartementet Några lärdomar Viktigt att ha ”det normala” välorganiserat för att klara krisen. –Hockeyn har det. –Fotbollen har svårt att få till det. –Bandyn har börjat men behöver uppmuntran. Vem är supporter? Vad är positiv supporterkultur? Maskulinitetskulturer. Mediernas roll. Kommersiella intressens betydelse.

Kulturdepartementet En nationell strategi för att minska otrygghet, brott och ordningsstörningar i samband med idrottsevenemang Har arbetats fram och undertecknats av RPS, SEF, SvFF, SHL, SIF, SvBF. Den nationella samordnaren har inte varit en part i arbetet utan enbart deltagande observatör.

Kulturdepartementet Vision Välkomnande, trygga, säkra och stämningsfulla evenemang för alla.

Kulturdepartementet Målet med strategin Samverkansparterna ska tydligt visa att brottslighet, våld och ordningsstörningar i samband med idrottsevenemang inte accepteras. Detta ska visas i både ord och handling, före, under och efter evenemang.

Kulturdepartementet Handledningen… …syftar till att skapa kontinuerlig och strukturerad samverkan mellan parterna. …ska användas för parternas planering av arbete och evenemang. …ger en fördjupning av åtgärderna i strategin.  motverka illegal pyroteknik.  medveten hållning kring alkohol och droger i samband med evenemang.  samverkan mellan parterna kring kommunikation runt evenemangen.

Kulturdepartementet Målgrupp Parterna på regional och lokal nivå –klargöra roller och ansvar. –Etablera och/eller stärka kontinuerlig samverkan. –grund för tydligare styrning och prioritering av aktiviteter.

Kulturdepartementet Åtgärder Långsiktigt arbete med supporterkulturen. Inrättande av planer för samverkan. Gemensamma kommunikationsplaner. Aktivt arbete med pyroteknikanvändningen. Aktivt arbete kring alkohol och droger. Arrangörsavstängningar och tillträdesförbud.

Kulturdepartementet Vad göra nu? Utbildning Systematik Uthållighet och tålamod PlaneraProva Följa upp LäraRevidera