CHOKLAD
Kakaobönan har odlats av Mayaindianer i Mellanamerika sedan 600-talet. Bild 1 kakaoträdet blommar 2 ggr/år och ger en frukt per 1000 blommor Bild 2 varje frukt innehåller 50-60 bönor 1 kg choklad 10-20 frukter Bild 3 frukterna måste skördas för hand, sedan sker jäsning, torkning och rostning. Barnarbete inte ovanligt
Ek Chuah Choklad betraktades förr som djävulens frestelse och var förbjudet att dricka för personer under 60 år i centralamerikanska byar. Köpmännens och kakaoodlarnas skyddsgud hos Mayafolket i Mexico. De offrade kakaobönor och dyrkade honom.
Efter sin fjärde resa i början av 1500-talet tog Christoffer Columbus med sig choklad till Europa. Drycken kallades kakao och blev så populär i det spanska hovet att kung Ferdinand gav order om tystnadsplikt. Skvaller betydde döden. Det tog 100 år innan drycken nådde andra länder.
Ett kilo chokladmassa kostade en hel månadslön för en vanlig arbetare. Under 1700-talet öppnades chokladklubbar i Europa där välbärgade personer kunde njuta av chokladdryck. Ett kilo chokladmassa kostade en hel månadslön för en vanlig arbetare. 1711 kom en överflödsförordning som handlade om att den som brukar avnjuta te, kaffe och choklad hemma i sitt hus betalar 2 daler silfvermynt dvs en slags skatt.
1847 tillverkades den första chokladkakan Den tillverkades i Bristol. Den första chokladkakan såldes 1870 i Sverige för 2 riksdaler och 50 öre, i dagens penningvärde ca 75 kr. Marabou mjölkchoklad är populärast i Sverige, den kom redan 1923
vi bakar chokladbollar kladdkaka chokladtårta sockerkaka småkakor Vad gör vi med choklad idag? Är choklad för alla? etc småkakor
har till efterrätt marängswiss chokladfondue chokladpudding/ chokladmousse
chokladkola chokladglass godis kokosprickar påskgodis praliner
Värdelöst vetande I början av 1900-talet gjorde en tysk fabrikant grammofonskivor av choklad. De var fullt spelbara och när man tröttnat på musiken var det bara att sätta tänderna i skivan. Snacka om att spisa musik. sånt kan hända även idag