Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vårt viktiga vatten förr och nu…

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vårt viktiga vatten förr och nu…"— Presentationens avskrift:

1 Vårt viktiga vatten förr och nu…
Vi har arbetat med vatten utifrån hur vi använder vårt viktiga vatten idag. Vi har gjort små jämförelser med förr i tiden och vi har ”stannat till” i våra hav runt Europa. Vi ska nu arbeta vidare med följande stora frågor: Varför bor människor där de bor? Varför har Östersjön varit viktig genom tiderna?

2 Länderna runt Östersjön
Handeln ökade i början av medeltiden och Hansan och dess köpmän blev en maktfaktor att räkna med. Den ökade handeln ledde till att städer växte upp eftersom att köpmännen ville vara ifred med sin handel. Det byggdes skyddande murar runt vissa städer som stod för rikedom. Hansan förbjöd andra länders köpmän att handla med Norden. Om en nordisk kung försökte ta ut tull av de tyska köpmännen blev det genast krig med Hansan. Danmark var litet land, som trots det lyckades övertala Estland att bli kristna. Det var mycket kostsamt för danskarna som blev tvungna att låna av de rika tyskarna. Återigen blev Danmark mycket litet, och i början 1300-talet ägde tyskarna nästan hela Danmark.

3 Länderna runt östersjön
Bönderna i Skåne ville tillhöra Sverige. Magnus Eriksson ( ) lånade pengar och köpte tillbaka (Skåne, Halland och Blekinge). En otursam man som mest är känd för att han satte ihop en lagbok gällande för alla. Digerdöden drabbade Sverige hårt. Många ansåg att det var Magnus fel och han avsattes som kung. Danskarnas kung Valdermar Atterdag tog tillbaka det de tidigare ägde av Sverige och seglade med sina krigare till Gotland.

4 Norden blir ett rike Kalmarunionen
Sveriges nya kung var Albrekt av Mecklenberg. – En kort historia. 1389 valdes Margareta även till Sveriges drottning. Margareta valdes alltså till ledare för hela norden efter en strid mot Albrekt av Mecklenberg. Sommaren 1397 samlades hon nordens högsta herrar till ett stort möte i Kalmar. Fostersonen Erik av Pommen kröntes till kung över hela norden. Nu ska Norden bli en stormakt – mäktigt land!?

5 Anfallet på sverige Hansan var emot och det blev krig som snabbt blev kostsamt. Skatterna i norden ökade och Sverige var inte längre helt överens om unionen. Sverige ville vara självständigt land med egna lagar. Svenskarna var missnöjda med kungen och ville inte längre vara en del av unionen. Engelbrekt ledde uppror mot de utländska fogdar som Erik av Pommen skaffade för att bekosta sina krig mot Hansan.

6 Stockholms blodbad Vad hände? Varför? Vad hände sen?

7 Ett nytt kapitel i nordens historia började 1523-1611
Vem var Gustav Vasa och varför fick han en hel tidsperiod uppkallade efter sig?


Ladda ner ppt "Vårt viktiga vatten förr och nu…"

Liknande presentationer


Google-annonser