Ingrid Ademar, samordnare för studenter med funktionsnedsättning, Malmö högskola Elna Johansson, dyslexipedagog, Malmö högskola Lena Johansson, samordnare.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kompetensplattform Västra Götaland Westum
Advertisements

Service till studenter med läsnedsättning Umeå Universitetsbibliotek Maud Johansson Studiedag om MTM:s service till studenter
Folkhälsan i Sverige: Årsrapport 2012
Mottagande i särskolan för elever med utländsk bakgrund
EDU-vuxen Vuxenutbildningsservice på svenska Behov av fortbildning i framtidens vuxenutbildningsorganisationer Korsholm Iselin Krogerus-Therman.
Tillgänglig läsning - en mänsklig rättighet
Ökande tillgänglighet gynnar alla studenter
Konkurrera med kvalitet – studieavgifter för utländska studenter Albin Gaunt God morgon Tack för att vi fått komma hit.
Socialdepartementet Strategi för funktionshinderpolitiken Nationell konferens 16 mars 2011 Ulrik Lindgren Politisk sakkunnig för Maria Larsson.
38 minuter med tåget från Göteborg!
Policy för miljö och hållbar utveckling
Kvinnofridsprogrammet i Malmö Grundvärderingar •Samhället har ansvar för att skydda, hjälpa och stödja våldsutsatta kvinnor.
Rökfria skolgårdar - när når vi dit?
En reviderad läroplan för förskolan
Hur är läget i kommunerna? • 31 kommuner har inventerat sitt bostadsbestånd • Flest hinder kvar i vårdcentraler, socialkontor och skolor • Hälften har.
En kommunal pilotverksamhet för romsk inkludering
Kulturdepartementet Kulturpolitik – regeringens tre prioriteringar Barn och ungas rätt till kultur Vård av kulturarv Förbättrade villkor för kulturskapare.
Hälsofrämjande transportsystem för ett hållbart samhälle Johan Hallberg, 15 mars 2012.
LSO som verktyg i det kommunala säkerhetsarbetet
Svenska palliativregistret Anita Ottosson.
Grunden i den nya strategin grunden för uppföljning och rapportering ett ramverk, verktyg och vägledning Konventionen och den nationella handikappolitiken.
DETTA ÄR MALMÖ HÖGSKOLA Inrättades studenter medarbetare 35% av lärarna har disputerat Sex flervetenskapliga områden för utbildning och.
Institutionen för hälsa vård och samhälle / I Hallström/ Kick off/ Hälso och vårdvetenskaplig forskning vid Institutionen för hälsa, vård och.
20-24 år år -19 år Aborter i Norrbotten fördelat på åldersgrupper, årsvärden 2002 – 2011 samt 1:a halvåret 2012 för åldersgrupp – 19 år. Mått: antal.
Informationsväg Försäkringskassan – Vården
Kan vi mäta den handikappolitiska utvecklingen?
Forsknings- och utbildningsstrategier 2009–2012 Förändring för kvalitet och förnyelse.
Göteborg Härryda Mölndal
SAM Eva Marie Sjöberg Leg arbetsterapeut, specialist inom hälso- och sjukvård Leg psykoterapeut med auktorisation inom KBT Samordnare vid Arbetsmarknadsenheten.
Högskoleverket Högskoleutbildning och kompetensförsörjning Nationellt / Regionalt Torbjörn Lindqvist.
En kommunal forsknings- och förnyelsestrategi antogs av styrelsen 2009 Bakgrunden var följande: Kommunförbundet Skåne har sedan 1998 bedrivit en FoU verksamhet,
Ansvar för Länsstyrelsen I samband med allvarliga händelser  vara en sammanhållande funktion  verka för att en samlad regional lägesbild sammanställs.
1 Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan Aktuellt från gymnasiefronten Eva-Lena Arefäll Augusti 2008.
MITTUNIVERSITETET I SIFFROR Mittuniversitetet i siffror1.
Bakgrund och syfte Ska ses i ljuset av tidigare utredningar Organisationers önskan om ett annat och bättre sätt att samverka Regeringen vill erkänna,
Välkomna Alla ni fantastiska föreningsledare. Unga som idrottar tror mer på samhället än andra ungdomar. De. litar på andra människor och tycker att man.
Vad skiljer APL från APU??
Sjukgymnastik för äldre personer
1 Hänt sedan vi sågs i Åbo… ►Regeringen har ett starkt engagemang i utbildningspolitiken, skolan, högskolan, en ny yrkeshögskola ►Verksamheten vid CSN.
Socialstyrelsen, mängd – individstatistik
Två bilder av Avaya användarförenings utveckling Bilderna är gjorda med hjälp av den statistik som finns arkiverad, därför saknas vissa år.
”I Trollhättan finns det en lång tradition av inkludering. Här råder ett gott samarbete mellan studentkåren, kommunen och Högskolan Väst för att förbättra.
Bakgrund Fem underlag o Kulturens utmaningar och tendenser 2011 o Kommunernas kulturstrategiska arbete 2013 o Kulturplaner i Västra Götaland
Entreprenörskap Initiativ Problemlösning Samarbetsförmåga Handling
”I Trollhättan finns det en lång tradition av inkludering. Här råder ett gott samarbete mellan studentkåren, kommunen och Högskolan Väst för att förbättra.
Lund Tekniska Högskola 2012 Forskning Forskarutbildning Grundutbildning.
Behöver den lokala samverkan stärkas och kompetensen inom psykisk ohälsa utvecklas? KUR- projektet ger möjligheten! KUR-projektet vänder sig till anställda.
KTH ROYAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY Utvärdering – vad, vem, varför? Sara Karlsson, kvalitetssamordnare KTH.
Förslag till resultatmål från och med Den sårbara familjen -Andelen som är behöriga att söka till gymnasieutbildning efter avslutad årskurs 9, ska.
Samhällsentreprenörskap/ socialt entreprenörskap på Malmö högskola Stadshuset Malmö 26 februari Fredrik Björk, Urbana Studier.
POWERPOINTMALL DET HÄR ÄR MALMÖ HÖGSKOLA Grundad studenter och medarbetare Fem flervetenskapliga fakulteter:  Fakulteten för.
POWERPOINTMALL DET HÄR ÄR MALMÖ HÖGSKOLA Grundad studenter medarbetare Fem flervetenskapliga fakulteter: Fakulteten för hälsa.
Tillit, Tid och Reflektion Tre nyckelbegrepp i klinisk handledning
Forum för genusvetenskap
Styrel Ett modernt system för prioritering av elanvändare vid elbrist som införs
Mälardalens högskola som kompetensförsörjare Åsa Lundkvist 28/9 1.
Vision Västra Götaland det goda livet - ur ett medborgarperspektiv
Andelen elever (åk 9) som är behöriga till gymnasieskolan 2007/ /2009 Riket 88,8 % 2007/2008 För att en elev ska vara behörig till gymnasieskolan.
Ett modernt, internationellt universitet i Småland.
SKAPAD AV. Trygghemma med digital teknik - går det att samordna? - Svar: Kort sikt, nej- Lång sikt, ja.
Institutionen för hälsa, vård och samhälle MEDICINSKA FAKULTETEN L U N D S U N I V E R S I T E T
Förenkla för företagen Träff miljökonsulter Hösten oktober, Malmö.
Tillgänglighet på Skolverket Förordning (2001:526) om de statliga myndigheternas ansvar för genomförande av funktionshinderspolitiken 1 § Myndigheter.
Sv Hur ska högskolan lyckas med breddad rekrytering? 16 maj 2016 Aleksandra Sjöstrand.
37 minuter med tåget från Göteborg!
Hur kan ett Trackitperspektiv bidra till kvalitetsarbetet?
DIFFUS VARAKTIGHET: LSS-handläggares upplevelser av möten med trafikskadade i kommunerna - en enkätundersökning Jörgen Lundälv, universitetslektor i socialt.
NAD 2.0.
IBIC/ICF Digital delaktighet Öppna jämförelser
Ingrid Petersson, Generaldirektör Formas
Presentationens avskrift:

Ingrid Ademar, samordnare för studenter med funktionsnedsättning, Malmö högskola Elna Johansson, dyslexipedagog, Malmö högskola Lena Johansson, samordnare för studenter med funktionsnedsättning, Malmö högskola Lena Lang, universitetslektor, Malmö högskola

Statliga myndigheter har ett särskilt ansvar och ska föregå med goda exempel i arbetet med att göra samhället tillgängligt för alla.

Utbildningsnivån för personer med funktionsnedsättningar är generellt lägre. För en person med en förvärvad funktionsnedsättning är benägenheten att ha avslutat en högskoleutbildning ungefär hälften så stor som för totalbefolkningen. Benägenheten för en person med ett medfödd funktionsnedsättning är ännu mindre. Riksförsäkringsverket, 2003:15

Framstår FördelningTiming Eugen medvetnasamhälleligt proaktivt processer samspelsansvar successivt kring studier Buck avsaknad av samhälleligt vakuum samverkanicke-ansvar individinaktuellt perspektiv organisatoriskt samhälleligt

En person kan ha en funktionsnedsättning men behöver inte vara funktionshindrad. Funktionshindret uppstår om omgivningen inte är tillgänglig och det gäller såväl den fysiska och studiesociala miljön som möjligheten till kommunikation och information. (Socialstyrelsen, 2011)

OmrådeSamtliga studenter 2008 Studenter dyslexi 2008 Samtliga studenter 2009 Studenter dyslexi 2009 Samtliga studenter 2010 Studenter dyslexi 2010 Lärarande och samhälle 85,487,786,486,082,387,4 Hälsa och samhälle 80,788,278,997,283,684,4 Kultur och samhälle 73,087,172,883,373,989,8 Teknik och samhälle 59,969,166, ,198,7 Odontologiska fakulteten 93,9%114,1 x 96,393,894,8--- SUMMA78,585,278,688,177,888,1 Studenter som klarade minst betyget G fördelat på Malmö högskolas olika områden 2008 – 2010 i procent.

Är kategoriseringen nödvändig för att likvärdiga möjligheter till högskolestudier ska kunna erbjudas? Är kategorisering förenlig med inkludering?