Gäster med funktionshinder - rörlighet och nödsituationer.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Motorstadion i Lidköping en idrottsplattform som specialanpassats för personer med funktionsnedsättning. Vi vill erbjuda funktionshindrade en fin upplevelse.
Advertisements

Europaparlamentet och rådets förordning (EG) nr 883/2004 om samordning av de sociala trygghetssystemen och dess tillämpningsförordning (EG) nr 987/2009.
Europeiska kommissionens förslag till:
Allmän trafikplikt En vägledning.
RISC möten oktober 2013 och januari 2014.
Disposition - Hållbar utveckling
Resmål och resvägar Önskan och behov.
Nya tider för kollektivtrafiken Välkomna! …till en dag om kollektivtrafiken i Dalarna i dag och i morgon. Buss Egen bil Tåg Taxi Integration Samordning.
IFLA manifest för bibliotekstjänster till personer med läsnedsättning Framtaget av LPD/ IFLA Godkänd av IFLA styrelse april 2012 Antagen av Unesco nov.
Strategi för Transportstyrelsens tillsyn över järnvägsmarknaden
Välkommen Barnet i rättsprocessen Brottsmål & Vårdnadsmål
Fjärde Järnvägspaketet Förslag till ändring av direktiv om järnvägssäkerhet Susanna Angantyr och Folke Bark Arlanda
Information om det nya kravet på yrkesförarkompetens
Turismen växer fram kapitel 2
Vad kostar resan? Det är svårare att sätta priset på en resa idag för det finns fler aktörer och många olika faktorer som spelar in.
Myter om mänskliga rättigheter - fritt efter Elisabeth Abiri
Fjärde järnvägspaketet
Studiens syfte Klarlägga om elevens rättsliga skydd mot kränkningar i samband med utbildning har stärkts sedan barn- och elevskyddslagens tillkomst, dvs.
RÄTTEN TILL BÄSTA MÖJLIGA FYSISKA OCH PSYKISKA HÄLSA
Laterna Compact Booking Saknar du ett bra bokningssystem? Pröva det här! Lättanvänt Flexibelt Pålitligt.
1 Ny LTP , 4 april 2013 Direktiv och tidplan Dialogmöte ny LTP 4 april 2013.
Rörelse Kapitel 7.
Resmål och resvägar Val av transport.
Yhmyndigheten.se En svensk referensram för kvalifikationer
Annika Ghafoori Kvalitetsdrivet 2013 En öppen högskola?
Granskning av handikappanpassning Sunne kommun juli 2012.
Handikappolitikens två kungsvägar  Stärka den enskilda människan (Hälso- och sjukvårdens aktörer och handikappförvaltningen)  Skapa tillgänglighet i.
Så styrs Sverige.
Sjukgymnastik för äldre personer
Jämlika och Jämställda beslut " Jämställdhet betyder att mamman och pappan producerar barnen tillsammans. Förr i tiden var det bara mamman som födde upp.
Mer om tidsvärden Jonas Eliasson Professor Transport systems analysis, KTH Director Centre for Transport Studies.
Utredningen om en ny kollektivtrafiklag Utredningen om en ny kollektivtrafiklag N 2008:03.
En utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina. (Brundtlandkommissionen) De åtgärder.
1 Offentlig upphandling och e-affärer, seminarium den 17 januari 2008 i Stockholm Vilka krav och möjligheter innebär de nya lagarana för upphandlande enheter?
Stora IT-Dagen 30 november 2005 Håkan Olsson. Skandinaviens största affärsresebyrå Vision: ”Världens bästa affärsresebyrå” VIA Travel VIA Gruppen AS Norge.
Om upphandling och arbete i EU-rätt och svensk rätt
Våga visa resultat i kulturverksamhet! Lena Dahlstedt Biträdande stadsdirektör
Resor och reseförmedlare
Val av transport till resmålet.
Turismens besöksmål tillgängliga för funktionshindrade.
Några reflektioner kring LSS/LASS-verksamheten
Nationell taxa PM den 6 november Varför ändra? Patienterna Saknas öppen kvalitetsredovisning, stödjer inte vårdkedjan, stödjer inte teamarbete EU-rätten.
Konsekvenser av marknadsöppningen – Fokus infrastruktur vs. marknadsöppning Maria Melkersson, projektledare.
Rörelse Kapitel 7.
EU-Regional Policy Structural actions Agenda Strukturstöd till kandidatländerna stöd under föranslutningsperioden fr.o.m. år 2000: 1 miljard.
En enklare och bättre sjukförsäkringsprocess
Demokratins metoder ”Folket ska styra”
Kundundersökning mars 2010 Operatör: Västtrafik Trafikslag: Tåg Sträcka: Töreboda - Nässjö.
Kundundersökning mars 2010 Operatör: Veolia Transport Sverige AB Trafikslag: Tåg Sträcka: Sundsvall - Trondheim.
Kundundersökning mars 2010 Operatör: Veolia Transport AB Trafikslag: Tåg Sträcka: Linköping - Kalmar.
Kundundersökning mars 2010 Operatör: Swebus AB Trafikslag: Buss Sträcka: Umeå – Mo i Rana.
Eva Lindgren och Annette Wisén Myndigheten för yrkeshögskolan
Välkomna JTF referensgrupp 26 maj Dagordning Inledning Transportstyrelsens föreskrifter om bedrivande av tågtrafik Framtiden efter JTF Workshop.
Kundundersökning juli 2010 Operatör: Destination Gotland Trafikslag: Färja Sträcka: Visby - Nynäshamn.
Presentation 4: Hur kan jag veta om nanomaterial finns på min arbetsplats?
Bristande tillgänglighet – en ny form av diskriminering
En översikt Jan-Åke Sandell Diskrimineringslagstiftning 1.
Nu gör vi social upphandling! Motala 4 november 2015 Mohamed Hama Ali Gärde Wesslau Advokatbyrå.
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Skolsamverkan - Göteborg.
Horisontella principer
Quiz Testet ger dig snabb känsla för hur mycket eller lite du vet om barnets rättigheter. Gör testet tillsammans med dina medarbetare. De rätta svaren.
Kundundersökning mars 2016 Operatör: Next Jet AB Trafikslag: Flyg
Kundundersökning mars 2016 Operatör: Norrtåg Trafikslag: Tåg Sträcka:
Kundundersökning mars 2016 Operatör: Next Jet AB Trafikslag: Flyg
Socialt ansvarsfull upphandling
Strategi för kollektivtrafik på jämlika villkor
Kampen för lika möjligheter för HBTI-personer i EU
Quiz Testet ger dig snabb känsla för hur mycket eller lite du vet om barnets rättigheter. Gör testet tillsammans med dina medarbetare. De rätta svaren.
Kampen för lika möjligheter för HBTI-personer i EU
Presentationens avskrift:

Gäster med funktionshinder - rörlighet och nödsituationer

Tillgängliga transporter och kvalitet inom turism Vid service till kunder med funktionsnedsättning kan det vara bra att känna till några lösningar som rör kollektivtrafik. Dessa lösningar kan underlätta eller till och med, överhuvudtaget, möjliggöra att turista.

Anpassad transportpolitik EU-länderna etablerade gemensamt en policy om tillgänglighet vid transporter för personer med funktionshinder och nedsatt rörlighet i syfte att förbättra deras sociala integration. Frågan om att resa är den första och ofta viktigaste frågan som rör deltagande inom turism för många personer med funktionsnedsättning

Anpassad transportpolitik Mål för tillgängliga transportpolitiken: För att se till att behoven hos samtliga personer med olika typer av funktionsnedsättningar och funktionshinder betraktas och främjas tillgängligheten som bedrivs i befintlig persontrafik för alla personer med funktionshinder; och se till att alla nya transporttjänster och tillhörande infrastruktur är tillgänglig för att främja genomförandet av principen om universell design i transportsektorn Källa: Europarådets rekommendation Rec (2006) 5 av ministerkommittén för EU: s medlemsstater.

Flygplatser och flygbolag Skyldigheter för flygplatser och flygbolag bärare: Skyldigheten att tillhandahålla gynnsamma resevillkor för alla passagerare Icke-diskriminering, utom när detta är motiverat på grund av säkerhetsskäl, möjligheten att få hjälp utan några extra avgifter, territoriella omfattningen av de rättsliga bestämmelserna och vanliga åtgärder på varje flygplats inom EU, tillgängligheten vid nya flygplatser och terminaler, information i alternativa format Källa Förordning (EG) Europaparlamentet nr 1107/2006 och den 5 juli 2006 om rättigheter för personer med funktionshinder och personer med nedsatt rörlighet samband med flygresor

Assistanshundar och förflyttningshjälpmedel Erkända assistanshundar får följa med en person med funktionshinder under hela resan Dock är föremål för nationella bestämmelser: transport av erkända assistanshundar i kabinen Förutom medicinsk utrustning, är det inte tillåtet att transportera två rörelsehjälpmedel per en funktionshindrad person eller en person med nedsatt rörlighet

Lika tillgänglighet till järnvägstransporter Personer med funktionshinder och personer med nedsatt rörlighet, oavsett om orsaken härtill är handikapp, ålder eller andra faktorer, bör därför ha möjligheter att resa med tåg som kan jämföras med andra medborgares

Skyldigheter för järnvägsopperatörer Personer med funktionshinder och personer med nedsatt rörlighet bör få information om tillgängligheten till järnvägstjänster och om villkoren för vagnarna och om anläggningar ombord För att lämna resenärer med sensorisk funktionsnedsättning bästa möjliga information om förseningar eller i nödsituationer, bör visuella och hörbara system användas, när så är lämpligt Funktionshindrade och personer med nedsatt rörlighet ska ha möjlighet att biträdas av järnvägsoperatörens personal om det behövs

Och vad händer i praktiken?

Nödsituationer I nödfall är det nödvändigt för många människor med funktionshinder att få personlig hjälp. Tänk på att använda alternativa larmmetoder, t.ex. både ljud- och visuellarm.

Tack för uppmärksamheten