Finnarnas förhistoria

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Lånord.
Advertisements

Befolkningsgeografi För cirka år sedan fanns de första människorna av arten Homo sapiens, de levde i Östafrika. Idag lever över 6,5 miljarder människor,
”språk som talas av en minoritetsgrupp i ett land”
Börja studera ryska nu genast! Сейчас!
Språkhistoria.
Svenska språkets utvecklig
När blir ett ord svenskt då?
Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation
Minoritetsspråken i Sverige
En av de första städerna var Ur
Nordiska språk.
Urnordiska Mellan ca 200 – 800 e Kr. talade de nordiska folken i stort sett samma språk. Isländskan är i dag mest likt det språket.
Norge.
Svenska minoritetsspråk
SPRÅKHISTORIA.
Sveriges ursprungsfolk
Färöiska Färöarna tillhör Danmark men har ett eget språk och styr lite själv Färöiskan fick ett eget skriftspråk under 1800 talet När dem hade fått egen.
Mitt modersmål.
Jordbruk i Sverige och Australien
Grej Of The Day de nordiska språken.
Finska.
Hur har ny teknik påverkat det svenska språket de senaste tusen åren?
Nordiska språk 1.
Nordiska språk.
MINORITETSSPRÅK.
Minoritetsspråk i Sverige
DANMARK.
Flerspråkighet, majoritetsspråk och minoritetsspråk
Nordiska språken del 1 Lgr-11 säger: ”Du ska känna till likheter och skillnader mellan svenska och de andra Nordiska språken”
Minoritetsspråken i Sverige
google. se/search
Du ska kunna ge exempel på de nationella minoritetsspråken. LGR-11
Svenska, norska, danska, isländska, färöiska (- inte finska! )
Motivationen att lära sig svenska
Norge Bild tagen från clipart.
1800-talet.
Nordiska språk 1.
Språkhistoria 3.
Språkförhållanden i Sverige och övriga Norden. Språket är individuellt 10 miljoner människor talar svenska. Av världens 6000 språk kommer svenska på en.
Svenska minoritetsspråk
SAMER Samerna har funnits i Sverige i flera tusen år. Det finns ungefär samer men alla bor inte i Sverige.
Samer. Samer kallas ursprungsbefolkningen i Sverige. De kom till de norra delarna av Skandinavien redan för ca för år sedan, när inlandsisen smälte.
SAMISKA. HUR MÅNGA TALAR SAMISKA? Det finns tre olika slags typer av samiska som talas i Sverige:  Nordsamiska, är det största språket som talas utav.
Minoritetsspråk i Norden SVENSKA 2 AV: DANIEL DREYDEL.
Romani Chib. Hur många talar språket idag i Sverige/världen? Cirka romer talar språket i Sverige ( 1500 talet) Språket talas i många länder över.
SKOP Bilder till Stockholms universitet - Humanistiska fakulteten -Institutionen för slaviska och baltiska språk, finska, nederländska och tyska, oktober.
Minoritetsspråken i Sverige. Vad är ett minoritetsspråk? Ett språk som talas av en minoritetsgrupp i ett land. Minoritetsspråk omfattar då både teckenspråk.
Finska. Ursprung Det finska språket kommer ifrån Uralbergen i dagens Ryssland. De finsk-ugriska språket har också influerat ungerskan och estniskan. Det.
Indoeuropeiska språk Ca 80% i Norden talar Svenska, Danska och Norska – Förstår varandra Utvecklats ur gemensamt urnordiskt språk. Isländska och Färöiska.
Språkbruk genom tiderna
Sveriges språkhistoria
Svenska språkets historia
Svenskans språkhistoria
Svenska språkets historia
Meänkieli.
Svenska språkets historia
Romani chib.
(Även kallat Romanska)
Förra gången… Jag har lärt mig att stava mitt namn på runspråk trots bokstavsbrist. Väldigt mycket historia som jag inte kunde. Svenska språket kommer.
                  Det svenska språket  Bildkälla: Marie Söderman 
Minoritetsspråken Samiska meänkieli romani chib jiddisch, Finska
Finska som minoritetsspråk
Svenska språkets historia
Språkhistoria Urnodiska, Runsvenska, fornsvenska, nysvenska, nusvenska, dagens och den framtida svenskan.
Danska.
Språkens samhörighet.
Språkens samhörighet.
Minoritetsspråken i Sverige
Minoritetsspråken i Sverige
Minoritetsspråken i Sverige
Presentationens avskrift:

Finnarnas förhistoria Finland har befolkats från många olika håll och här har under tidernas lopp talats många olika språk.

Låneorden tyder på att det ur finskafolken, som tidigare hade livnärt sig på fångst, har lärt sig boskapsskötseln och jordbruk av sina baltiska och tyska grannar. Att lagren av låneord är gemensamma för alla östersjö finska språk, visar att orden har lånats innan finskan hade utvecklats till ett eget språk

I områdena kring östersjön har finnarnas förfäder som grannar haft de indoeuropeiska folk som senare har utvecklats till balter och tyskar.

Det finns inga möjligheter att med säkerhet får reda på när de första människorna som talade ett uraliskt språk kom till Finland och om de uraliska förfäderna fanns bland de första inbyggarna. Senast under 3000 talet f kr anses det rådande språket i det nu varande Finland ha varit någon form av tidig ur finska, eftersom Finland då var en del av det kamkeramiska kultur området som har av hävd har associerats med det uraliska språk området.

Det finns låneord i finskan från tyskan och baltiska Det finns låneord i finskan från tyskan och baltiska. Baltiska låneord t.ex. Halla ”frost” häina ”hö” ohra ”korn”, och tyska ord t.ex. kaura ”havre” pelto ”åka” ruis ”råg”. Nu talar ca 5 miljoner finska i Finland, Sverige, nordvästra Ryssland och i norra Norge