ST inom FK Arbetsplatsfacket

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Mål med samverksanssystemet
Kongress 2014 Vi utveck lar människor och industri Delfrågor i häftet Vår arbetsplats.
IPad grundkurs.
Förskolan Körsbäret Handlingsplan Ht-10, Vt-11
ARBETSGIVAREN                                        Som arbetsgivare har du ett lagstadgat ansvar för att ta tillvara dina medarbetares arbetsförmåga.
Hålltider för dagen 9.00 Kaffe 9.30 Inledning, start
Minnesanteckningar från förtroendevaldsträff 15/
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Mål och betygskriterier
VT-2003 Carina Svensson Svenska A och B En fråga om överlevnad!
Att tänka på vid köp av MC utrustning
Instruktioner Vilken grupp av frågor känner du att du instämmer mest med? Instämmer du i hög grad med de första 10 frågorna är din självkänsla lägre.
Syftet med en personlig handlingsplan
Om vi fick bestämma. För, med & av unga Vad är en ungdom?
Sydlänsträff i Karlstad Björn Lindbom, SGU
ERGONOMI Vad är det?.
Hur fungerar värdegrundsarbetet i vardagen, på operation 2010? På kliniken IVAK/OPERATION, startade ett värdegrundsprojekt Detta har lagt grunden.
Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa
Personalmöte Handlingsplaner Värdegrund.
POLICY OCH RIKTLINJER Dokumentet Policy och riktlinjer för Gislaveds kommuns hantering av klagomål och synpunkter beskriver : Varför det är viktigt att.
Läroplansträff förskolan - betydelse av förhållningssätt och syn på barn för att lyckas med pedagogisk dokumentation Välkomna!
Välkommen till Ledardagen!
i kommuner, landsting/regioner
Pilotgruppens egna erfarenheter från studiegruppen våren 2009
”Jag vill vara konstruktiv i debatten”. ”Jag vill inte vara en papegoja och upprepa vad andra sagt i syfte att höra min egen röst…även fast den är trevlig.
Barns delaktighet _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Systematiskt kvalitetsarbete i våra kommuner
Önskemål om omplacering Ärendet föredras för Au/Au:s delegater Ärendet bereds inom förvaltningen Ärendet återförs till Au/ Au:s delegater Beslut Omplaceringsprocess.
ST inom FK Arbetsplatsfacket
Lönesamtalet.
Samverkan  Syftar till  Uppfylla lagkrav  att främja effektivitet, förnyelse och kvalitet i stadens förvaltningar och bolag genom ett arbetssätt där.
Case Central samverkan i Eksjö kommun 1-3 oktober 2013
Ledamot i en beredning - vad innebär det? Anders Öberg.
Välkommen till utbildning som yrkesföreläsare! Vad gör Tria Trias samarbete med ST, SKTF och Unionen Yrkesföreläsningar Ditt uppdrag Hur går det till?
STs arbetsmiljörapport 2008 ST-veckorna. ST jobbar hårt för en bättre arbetsmiljö! Långsiktigt och medvetet arbete med arbetsmiljön ST- undersökningar.
Bättre psykiatrisk vård med kvalitetsregister Qulturum Arbetsuppgift LS4 – LS5 Förbättringsteam.
Synpunkter och klagomål kontra erfarenheter och upplevelser? Om vi tar emot patienter och personals erfarenheter och upplevelser som synpunkter och.
Personalpolitisk inriktning
Centralt avtal med lokala möjligheter, pass 1 Avtalsutbildning 2015
fokusgrupper En Kvalitativ datainsamlingsmetod Karina Kight
Gemensamt kartstöd för Blåljus Det kan bli verklighet ! Hitta rätt!
DEN GODA ARBETSMILJÖN Hur vår arbetsmiljö ska vara är tydligt reglerat i arbetsmiljölagen och arbetsmiljöförordningen I lagen lyfter man upp de grundläggande.
Några exempel på föregångare Växahuset 2001 Modellarbetsplatser 2003, Kravmärkt yrkesroll 2005 Lärande inom Äldreomsorgen 2006 Svenskutbildning med kompletterande.
Genom demokrati. Ordet demokrati betyder folkstyre. Alla människor i samhället får vara med och bestämma. 9 miljoner i Sverige – Vi skall dela på makten.
Hälsofrämjande arbetsplats Bild från Karolinska Universitetssjukhuset
Samverkansavtalet 2011 Material APT Personalstaben, HR Arbetsgivarfrågor och support Samverkansavtalet Bygger på: FAS 05 Medbestämmandelagen (MBL) Arbetsmiljölagen.
VISA DENNA BILD: INLEDNING
För enklare verksamhetsutveckling och samverkan mot en smartare välfärd SKL har, tillsammans med GR, tagit fram en digital samverkansplattform där man.
BasKraft - ökar förmågan att skapa resultat tillsammans
Metodstöd Att arbeta med MUSK-resultatet
DEN GODA ARBETSMILJÖN Hur vår arbetsmiljö ska vara är tydligt reglerat i arbetsmiljölagen och arbetsmiljöförordningen I lagen lyfter man upp de grundläggande.
Uppdraget Utvärdering av Kinda kommuns samverkansavtal
Heby kommuns kvalitetspolicy
Malin Forssell, Karolina Henningsson
Lön och verksamhet BILD 2: Introduktion forts.
Varför ska vi samverka?.
Samverkansavtal 2017 Största förändringarna
Vision för rätt lön.
Närvarande ledarskap för en hållbar välfärd
Grattis – så mycket är ditt kollektivavtal värt
Vision för rätt lön
Förstudie Friluftslivets år 2020
Kommunernas och Landstingens Arbetsmiljöråd (AMR)
Förhållningssätten.
Lönesamtal och bedömningsområden
Lönesamtal och bedömningsområden
Grattis – så mycket är ditt kollektivavtal värt
Förbättringsarbete för säker läkemedelshantering
Presentationens avskrift:

ST inom FK Arbetsplatsfacket Att tänka på som arbetsplatsombud när din arbetsplats startar sitt lean-arbete. ST inom FK Arbetsplatsfacket för alla!

ST inom FK Arbetsplatsfacket För att få en grundläggande förståelse för vad lean är det lämpligt att du går den web-baserade utbildning som Försäkringskassan tagit fram. Du hittar den på Fia, under Kompetensportalen. Kursen heter ”Vad är lean?” och tar lite drygt en halvtimme att göra. Vill du ha lite djupare förståelse kan du även läsa boken ”Vad är lean? ”av Niklas Modig och Pär Åhlström.   Det fackliga arbetet kring lean, för arbetsplatsombuden, blir uppdelat på två nivåer. Dels i samverkansgruppen och dels i den direkta dialogen med medlemmarna. I samverkansgruppen På denna nivå fattas de mer generella besluten kring införandet och hur det skall gå till. Här är det viktigt att komma med tidigt och delta i planläggningen av införandet. Lyft frågor av denna typ i samverkansgruppen: När är det vår tur? Bra att veta så att AO hinner förbereda sig att delta i arbetet. ST inom FK Arbetsplatsfacket för alla!

ST inom FK Arbetsplatsfacket Hur ser införandeplanen ut? Detta är en av frågor som bör samverkas, hur kommer processen att genomföras hos oss? Hur skall samverkan fungera? Det finns ett samverkansavtal, enligt detta part-samverkar man inte på APT, detta skall göras i samverkansgruppen. Alla viktigare förändringar av verksamheten skall partsamverkas. Många av förslagen kommer upp ute på enheterna. Hur är det tänkt med eskaleringsordningen? Detta är en viktig fråga, hur går det till när man lyfter problem, vilken väg lyfter man dom, hur får man återkoppling, påverkar det andra enheter osv. Om en personalgrupp lämnar förslag som inte tas om hand kommer troligen att sluta komma med förslag. Hur mycket tid/resurser kommer att avsättas för detta? Många anställda arbetar idag en hel del övertid för att hinna med arbetet i försäkringen. Hur ser man på att den administrativa tiden ökar initialt på bekostnad av antalet producerade ärendet, hur tänker man kommunicera detta till de anställda? ST inom FK Arbetsplatsfacket för alla!

ST inom FK Arbetsplatsfacket Synen på kritiska anställda? Att inte jubla över förändringar betyder inte att man är oengagerad i sitt arbete, människor är olika. Det behövs dynamik och motsatta åsikter för att komma fram till ett balanserat och bra förslag på förändring. Får man ”lov” att vara emot förslaget? Att man tycker annorlunda är inte samma sak som att man är oengagerad/likgiltig i sitt arbete. Detta är mer en diskussion om förhållningssätt/människosyn. Hur skall vi tänka kring arbetsmiljö? I vilket forum skall dessa frågor diskuteras, var tar man upp eventuella problem? Medlemsdialogen   På denna nivå finns de olika grupper/team som konkret skall arbeta med förbättringarna. På denna nivå är det AO:s uppgift att dels kommunicera till medlemmarna vilka frågor som är viktiga för oss att bevaka i lean-arbetet. Och dels att fånga upp och bevaka hur arbetet fungerar. Det är främst tre olika områden som vi tror behöver lite extra insyn. ST inom FK Arbetsplatsfacket för alla!

ST inom FK Arbetsplatsfacket Avsätts det tid/resurser för lean-arbetet? Det är ett stort steg att gå från den produktionsfokus som präglat de senaste åren till ett fokus där förbättringsarbete är viktig och får ta tid. Hur påverkar detta vår arbetsmiljö? Dels vad gäller de beslut som gruppen kommer fram till, med så stort kundfokus är det viktigt att vi inte försämrar arbetsmiljön. Men också kopplat till föregående punkt, om detta blir ännu en uppgift som skall lösas på samma begränsade tid så är det stor risk att stressen ökar ytterligare. Är det accepterat att vara kritisk? En mycket viktig fråga att bevaka är samtalsklimatet i lean-grupperna. Hur arbetar man med detta? Hur bemöts anställda som inte är jätte-engagerade? Arbetar chefen med att få med alla och skapa förutsättningar den kreativa processen? Får man lova att tycka olika? Om alla tycker likadant i alla frågor blir det ingen dynamik i gruppen. Det är viktigt att det skapas ett samtalsklimat i grupperna som även medger att missnöje uttrycks.   Att man inte håller med majoriteten, är inte ett mått på en anställds engagemang. Människor är olika helt enkelt och det behöver finnas utrymme för dessa olikheter i lean-arbetet. ST inom FK Arbetsplatsfacket för alla!

ST inom FK Arbetsplatsfacket Detta är frågor som du som AO behöver diskutera med medlemmarna, fånga upp och föra vidare, dels i samverkan och dels till din sektion. För oss är det viktigt att en så stor förändring genomförs på ett sätt som tar vara på alla anställda. Vi tycker också det är viktigt att vår arbetsmiljö och våra arbetsvillkor inte försämras av införandet. Det är viktiga frågor som lätt kan glömmas bort i ett stort förändringsarbete. Det är ST:s uppgift att bevaka att det fungerar på ett bra sätt, det viktiga uppdraget börjar med dig som arbetsplatsombud. ST inom FK Arbetsplatsfacket för alla!