Samordning av den sociala tryggheten Arbetslösa som påbörjar deltidsarbete i annat land.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Europaparlamentet och rådets förordning (EG) nr 883/2004 om samordning av de sociala trygghetssystemen och dess tillämpningsförordning (EG) nr 987/2009.
Advertisements

Idéer för ett bredare entreprenörskap
Försörjningsstödstagare: Bara 1 av 7 får försörjningsstöd av rätt skäl.
Kreditmarknad, Arbetsmarknad, Aktiemarknad
Tryckfrihetsförordning (1949:105) 2 kap
Bra villkor på jobbet Bli medlem i ett Sacoförbund – det tjänar du på
Information Gränsproblematik Samordning Gränslös verksamhet.
Lisa Lönn, Asmeret Gebrengus, Bietros Berhe, 2014
Vårdförbundet avdelning Västra Götaland
Rapport Medlemspanelen augusti 2010 FöretagarFörbundet.
Betyg i årskurser där man ej haft undervisning i ett ämne
En helhetlig diskrimi-neringslov i Norge?
En översyn av riksintressen pågår
Framtidens tjänstepensioner Michael Møller & Niels Chr. Nielsen.
Håkan Svärdman Folksam
Informationstjänsten
Rätt stöd till arbete Handikappförbundens syn på arbetsmarknadsfrågan.
Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Gränshinder inom arbetslöshetsförsäkringen •Bruten försäkringsperiod vid arbete i annat land.
FMN, MAJ BRA ATT VETA OM Budgivning vid försäljning av fastigheter, tomträtter och bostadsrätter som förmedlas av fastighetsmäklare Vid köp av fastighet,
Garantiprogrammen med särskild fokus på fas 3
Beslut om liv och död har alltid varit en del av läkaryrket
1 Bosättningskravet och EU-domstolens mål C-542/09.
Analys av regeringens promemoria Införande av en rehabiliteringskedja
Internationell Ekonomi
1 ASIN och EU ur ett studiestödsperspektiv Vid Direktörsmötet på Färöarna 2008 beslutades att ASIN under den kommande perioden skulle följa: Den.
1 A-kassan och facket A-kassans finansiering Bertil Holmlund Nationalekonomiska institutionen, Uppsala universitet LO-seminarium om arbetslöshetsförsäkringen,
Handläggning enligt SoL
DIVISION Landstingsdirektörens stab Ny patientlag Lagen träder ikraft den1 januari 2015.
Offentlig upphandling SFÖ-konferensen i Göteborg 20 april 2013
Anställning av tredjelandsmedborgare (ej medlem i EU, ESS-stat eller Schweiz) Ag skyldighet att kontrollera att At från 3:e land har uppehålls- och/eller.
0 EU / Norden och arbetslöshetsförsäkringen – generella utgångspunkter EU:s regelverk och nationella regelverk är inte fullt ut anpassade till hur rörligheten.
1. 2 Öresundskomiteen - en politisk plattform Öresundskomiteen 36 folkvalda politiker, 18 svenska och 18 danska Bildades 1993 Möts minst två gånger per.
Kina ett U-land? Enorm ekonomisk utveckling, risk att man ser ner på Kina som en kommunistisk diktatur. Stora problem... Men samtidigt måste vi inse att.
ST inom FK Arbetsplatsfacket
Lund Tekniska Högskola 2012 Forskning Forskarutbildning Grundutbildning.
Läkaren och sjukintyget
Nya föreskrifter och allmänna råd
Några reflektioner kring LSS/LASS-verksamheten
Budgetunderlag Samrådsmöte,
Dagens schema:  Gå igenom dagens schema  Snabb genomgång av föregående lektion  Dagens fråga som ska besvaras: Hur ser lagstiftning och etiska regler.
FMN, SEPTEMBER BRA FÖR FASTIGHETSMÄKLAREN ATT VETA OM ________________________________________________________________ Budgivning vid förmedling.
Trygghetssystemen i internationellt perspektiv – några kommentarer Per Molander 22 maj 2012.
Workshops Finsam maj 2012 Per Skoog Strateg
Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan
ABFF 04 - Omfattning Titel:
En enklare sjukförsäkringsprocess
1 När politiken kom till köksbordet LO-seminarium 7 mars.
NORDEN IMK seminarium Kompensation för privatkopiering – nu och framtiden Stockholm 28 augusti 2015 Stefan Widmark.
1 Bli medlem i ett Saco-S-förbund Nytt pensionsavtal för unga akademiker
Utsatta EU-medborgare i Trollhättan. Dagens regelverk är utformade utifrån grundtanken med fri rörlighet och att de personer som kommer hit förutsätts.
Läkaren och sjukintyget
Rehabsamordnare 2015 Vårt uppdrag kommer från riksdag och regering Arbetsförmedlingen Har rehabiliteringsansvar Två kundgrupper - Arbetsgivare - Arbetslösa.
Ålderdom utan fattigdom Om äldrefattigdom och kvinnors låga pensioner.
 Offentlig sektor – all verksamhet som drivs av stat, landsting och kommun. Främst tjänster inom offentlig sektor ex lärare, sjukvårdspersonal, poliser.
Patientlagen ur ett hjälpmedelsperspektiv Karlskrona den 26 maj 2016.
Finansdepartementet Använda myndigheters information - vad får man och vad har man rätt till? Mikael Vall Finansdepartementet.
Pressmeddelande för Örebro augusti 2015.
Överenskommelse med Svenska Kraftnät och Trafikverket.
Moderna beredskapsjobb
Ökad rörlighet över gränserna
Det går bra för våra kunder!
Arbete i både Sverige och Danmark för olika arbetsgivare
Högre bidrag för unga arbetslösa
Välkommen till pressträff torsdagen den 27 maj 2010 Medverkande: Arbetsförmedlingen Henrietta Stein, chef för Avdelningen Rehabilitering till arbete.
FTFs inkomstförsäkring
Tandvårdsförmåner - det statliga tandvårdsstödet
Moderna beredskapsjobb
Tandvårdsförmåner - det statliga tandvårdsstödet
Vladimir från Ryssland
Läkarintyg för sjukpenning
Presentationens avskrift:

Samordning av den sociala tryggheten Arbetslösa som påbörjar deltidsarbete i annat land

Bestämmelser Lagvalsbestämmelserna säger att en person ska omfattas av den sociala tryggheten i det land där han/hon arbetar Lagvalsbestämmelserna säger också att en person som får exempelvis arbetslöshetsersättning i ett land fortfarande ska anses arbeta i det landet Alltså ska en person som får arbetslöshetsersättning från sitt bosättningsland, och som deltidsarbetar i ett annat land, anses arbeta i två länder. Då pekar lagvalsbestämmelserna ut bosättningslandet som det land vars sociala trygghetssystem ska vara tillämpliga, om inte för mycket arbete utförs i det andra landet.

Bestämmelser AK:s Rekommendation U1 tydliggör att det är så regelverket ska läsas, och öppnar även för möjligheten att bortse från mängden arbete som utförs i de olika länderna. Rek. U1 också mycket tydlig beträffande att detta gäller även för inbetalning av avgifter. Gäller dock bara om man bor i det land som betalar ut arbetslöshetsersättning.

Citat, Rekommendation U1 ” I överenskommelserna ska det föreskrivas att en person som får förmåner vid arbetslöshet i sin bosättningsstat och samtidigt förvärvsarbetar på deltid i en annan medlemsstat enbart ska omfattas av lagstiftningen i den förstnämnda staten, både när det gäller inbetalning av avgifter och när det gäller beviljande av förmåner.”

Går Rek. U1 att följa i Norden? Det finns rent administrativa problem med att följa Rekommendation U1, inte minst beträffande kommunikationen och rutinerna mellan arbetslöshetskassorna och Försäkringskassan. Båda behöver förenklas och förbättras. Kunskapen om Rekommendationen, och dess konsekvenser, skulle också behöva stärkas, såväl på våra svenska institutioner och myndigheter, som utomlands

Går Rek. U1 att följa i Norden? Det största hindret mot att agera i enlighet med Rekommendation U1, är dock att det skulle leda till att danska och norska arbetsgivare skulle behöva betala svenska sociala avgifter för sin arbetskraft. Relativt danska och norska motsvarigheter, är de svenska avgifterna höga. Att tillämpa Rekommendationen fullt ut skulle därför medföra att många arbetstillfällen skulle försvinna för den svenska arbetskraften.

Parallell till faktiskt arbete i 2 länder Samma problematik även i de fall personer tar ett kompletterande arbete i Sverige, efter att först ha börjat arbeta i DK eller NO. Inte ovanligt med krav på kontrakt, där den enskilde avsäger sig rätten att också arbeta i Sverige.

Konsekvenser av nuvarande situation Ovilja att anställa arbetskraft från Sverige, eller dåliga villkor för den enskilde Dåliga incitament för den enskilde att meddela förhållanden till Arbetsförmedlingen eller a- kassan Enskilda riskerar att betala till två länders system eller stå utan försäkringsskydd Osäkerhet kring vilket lands system som gäller Risk för oenhetlig tillämpning och dålig rättssäkerhet, samt dålig transparens Svårt att lämna god information till enskilda.