Vintersporter på artificiella underlag Historik, nuläge, framtid.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Idéer för ett bredare entreprenörskap
Advertisements

Atomer, molekyler och kemiska reaktioner
Hur kan vi arbeta mot mobbning. eller Hur kan vi arbeta för vänskap
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
Joakim Eriksson Luciano Hermansen
~ Den första mobiltelefonen ~
Krafter, tyngdpunkt, tröghet
En sammanfattning på saker som man inte får glömma till provet
Spänst 5 Veckors program för att förbättra din SPÄNST
Valet i USA
Flygplanets Historia Nutidens flygplan Leonardo Da Vincis.
VÅRDFÖRBUNDET 2007.
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är en form av energi.  En viss temperatur hos ett ämne.
Injustering värmesystem
DITT BOENDE.
Kvalitetsäkring , avd. Holmen, Tullens förskola, Tema: Matematik i vardagen Varför matematik? Matematik används dagligen i många olika situationer.
Slöjd Presentation! Av: Malte Bergman.
Tema: Uppfinning Av Thomas Mesumbe.
Ungas frågor om alkohol och droger
Historiebruk.
Dokumentera och utvärdera IKT-resurser Céline Rocher-Hahlin.
Echolog En vidareutveckling.
Turismen växer fram kapitel 2
Ritteknik.
E-bläcket. E-bläcket är ett läs- och teknikprojekt för ungdomar i åldern år i Kungälvs kommun som pågick från februari 2010 fram till våren 2012.
Bilder och responsive webb Andreas Cederbom
”Så skulle det kunna bli” Nätverket Uppdrag Hälsa Stockholm,3 mars 2009 Karl-Henrik Pettersson.
Vad man kan få ut av statistik över alumnerna - några exempel
Mobiltelefonins utveckling
ayer_embedded Källkritik
Rörelse och kraft Sid
Kundundersökning mars 2010 Operatör: Granbergs Buss AB Trafikslag: Buss Sträcka: Skellefteå - Bodö.
Teknisk rapportskrivning
Den uppsats ni är på väg att skriva skall en vacker dag presenteras muntligt. I betygskriterierna för Svenska C står det att eleven, skall använda sig.
Nytt golv av finaste furu
John Bauer antogs redan vid 18 års ålder till konstakademin efter två års förberedande studier på olika konstskolor i Stockholm. Han illustrerade sagosamlingen.
Motorcyklisters attityder och beteende
IKT i nöd och lust! Hur får man eleverna att ta eget ansvar? Hur får man dem att samarbeta? Och hur får man lärare att vilja jobba ämnesövergripande?
David Christensson Rymden.
STOCKHOLMS UNIVERSITETSBIBLIOTEK Te l e f o n v x l: F ax: w w w.s u b.s u.se Källkritik Värdera sanningshalt Bedöma trovärdighet.
Genetik IV
Fritt efter Paul Vaderlinds bok Matte utan att räkna
”Entreprenörskap i vård och omsorg” Falun Anförande den 10 november 2008 Karl-Henrik Pettersson.
F10 Företagets lönsamhet, finansiering och tillväxt
Sveriges 4H – lära genom att göra. Sveriges 4H Internationell organisation: 80 länder 100 år gammal organisation medlemmar i Sverige bred verksamhet.
Felkalkyl Ofta mäter man inte direkt den storhet som är den intressanta, utan en grundläggande variabel som sedan används för att beräkna det som man är.
Mitt arbete om förändringar av Pontus och Matilda
SIM TEAM.
TIMBRO 20 september 2011 TIMBRO Timbro Economic Freedom of the World Index – Sverige.
NRG Bluewater WindNRG Bluewater Wind har föreslagit en vindpark 2,1 km utanför Delawares kust som förväntas försörja 100,000 hushåll med energi.Delmarva.
Utvecklingstrappan – en röd tråd från E - Senior
Varför ett helt kapitel om kol?
Träningsläger i Frankrike? Diskussionsunderlag - redovisning enkäten - diskussion
skola. hamarkfilm. se/index
Vattenskidskolan Grunderna i vattenskidåkning Slalom Trick Hopp Utrustning finns alltid att låna som: Skidor Dräkter Flytvästar.
Konsten att åka så energisnålt och fort som möjligt
Av: Jossan, Ellen, Nicklas, Gustav
Luftballonger de första flygfarkosterna av européer var varmluftballonger som utvecklades på 1700-talet. Som sen utvecklades till vätgasballonger i slutet.
Cyberbullying/ Nätmobbning
Textilarbete Alice Höök.
Söka information på internet. Vi ska prata om kapitel 3 Internet är det största nätverket som sträcker sig över hela världen. Om du är ansluten till internet.
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
NOVELL En novell är en kort berättelse. Det kan vara en djupdykning i en persons tankar under en kort tid, eller en spännande återgivning av en enda händelse,
Vi uppfattar verkligheten på olika sätt
Vad är historiebruk för spännande?. – Historiebruk handlar om hur vi använder (brukar) historia i samhället i olika sammanhang och för olika syften. –
Mobiltelefonins utveckling
GT76 P01 Bandyboken Bandybok_P01.
Undersök och analysera
Förebyggande av skador
Din företags-broschyr
Presentationens avskrift:

Vintersporter på artificiella underlag Historik, nuläge, framtid

Bakgrund (1) Att ersätta snö och is med syntetiska material för att kunna åka skridskor och skidor oberoende av årstid och klimat har en lång historia. Sommarbackhoppning i plastbacke och även skridsko på solid plast har en historik som sträcker sig många decennier bakåt. För backhoppning används mattor av långa, hårda, liggande plastspröt i åkriktningen. I Vuokatti, Finland, byggdes i början av 80-talet ett längdskidspår ca 2 km baserat på samma underlag [källa: berättelse från Johan Lind, Wauhti Ski Wax]. Vuokatti byggde sedan världens första skidtunnel För slalomåkning anses inte den traditionella backhoppningsmattans konstruktion ge någon god snökänsla så konceptet med spröt-mattor har utvecklats. En modernare konstruktion är mattor av lodrätt stående strån som har en viss böjlighet. Med sådana mattor byggs pulkabackar och enklare slalomanläggningar. Snöanläggningar använder sådana mattor punktvis på sådana ställen som är mest utsatta vid töväder, exempelvis vid liftkön.

Bakgrund (2) Slalom-mattor av riktigt bra kvalitet (snökänsla) skapar förutsättningar för att även anlägga underlag för skateskidåkning. Det har lanserats av det italienska företaget Neveplast. Det finns även en variant med hårda kanter i sektioner för klassisk åkning [bild från där det även finns rörliga bilder

Bakgrund (3) På senare år har också utvecklingen gått starkt framåt avseende plastskridskobanor. Produkterna har förbättrats och har nått ett ganska stort kommersiellt genombrott. [bild av en 600 m2 bana i Växjö,

Vår idé (1) Utvecklingen på skridskosidan väckte tanken hos några skidåkare i Nacka-Värmdö SK om att göra längdskidspår av samma material, alltså solid plast utan spröt som därigenom kan produceras kostnadseffektivt i långa längder genom strängsprutning. Ett första test gjordes hösten Se bild nedan och även rörliga bilder på För fästpreparering utprovades ett gummibaserat smältlim.

Vår idé (2) Tanken med detta koncept är att skidklubbar, även små klubbar med begränsade medel, ska kunna ta makten över sin egen skidbana. Inga fasta anläggningar behövs och den relativt ringa finansieringen för en kortare teknikträningsbana skulle kunna ordnas genom en enklare ”runda med kollekthåven”. För att kunna träna diagonal och frånskjut med precis samma utrustning och teknik som används på snö räcker det gott med exempelvis 100m och en sådan bana ska snabbt och enkelt kunna läggas ut på en allmänning (gräsmatta) och transporteras med vanlig personbil. Ett bolag kallat Spårbolaget AB har bildats och under 2009 har man fortsatt utvecklingen av konceptet till en praktiskt användbar produkt, som man hoppas kunna lansera inom kort.