Inkludering – med plats för alla

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Mål med samverksanssystemet
Att identifiera och utveckla ledare
- en positiv och realistisk självbild
Demensvård utifrån palliativ vårdfilosofi
Vårdande/stödjande handlingar inom kommunala boenden Delrapport 7
IFLA manifest för bibliotekstjänster till personer med läsnedsättning Framtaget av LPD/ IFLA Godkänd av IFLA styrelse april 2012 Antagen av Unesco nov.
Bemötande o etiskt förhållningssätt med utgångspunkt i lagstiftning
Supported Employment & Customized Employment
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
SAMTAL.
Grupparbete 2 Hur tar vi nästa steg vidare ?
Innehåll Tidig Bedömning och Fortsatt Bedömning
Positiva tecken - de som funderar över olika existentiella frågor har ökat från 20% till 30%. - de som ägnar sig åt korta stunder av kontemplation och.
VART SKA VI…?.
SET Social Emotionell Träning
Mikaelskolan : Den utvecklande skolan Inriktning 2012 Presentation 19 mars 2012.
Konsten att leda sig själv
Hur fungerar värdegrundsarbetet i vardagen, på operation 2010? På kliniken IVAK/OPERATION, startade ett värdegrundsprojekt Detta har lagt grunden.
Nivå- Bas Ämne: Human Resources & Volontärsamordning Modul 1: Introduction till volontärsamordning DU 1.1:Introduktion till ideellt engagemang Vad är ideellt.
Annika Ghafoori Kvalitetsdrivet 2013 En öppen högskola?
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
Välkommen som student på Ekonomihögskolan vid Linnéuniversitetet
Föräldramöte Ht
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Hur ser världen ut - och vad vill ÅAB vara i den? margita vainio
Scenario Tjänsten produceras Beskrivning av tjänsten Värderingar
Livslångt lärande EU:s nya gemensamma utbildningsprogram Mål ” Ett konkurrenskraftigare kunskapssamhälle, med bättre arbetsmarknad och ökad social.
Kompetens KUB Kvalitet. IFLA:s beskrivning av bibliotekens uppdrag Bibliotek inspirerar människor till att drömma och att förverkliga sina drömmar, att.
KulturpolitisK Konferens Öresund 2011 Yngve Petersson ordförande i Kulturnämnden, Region Skåne Regional kulturplan för Skåne.
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Självbild, självkänsla & Självförtroende
Harriet Borg Unander Leg psykolog
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Folkhälsoarbete och arbete med social hållbarhet ur ett regionalt och kommunalt perspektiv Nora
Alla har rätt till läsning – läsombud gör det möjligt Johanna v.Rutenberg
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
Konferens om Forskning och utvecklingsarbeten inom funktionshinderområdet i Öresundsregionen 5 april 2011 Rafael Lindqvist Från sociala rättigheter.
Kan man lära gamla hundar sitta och varför?
företag, din ledarposition och ledartyp
Hållbart engagemang. Vad betyder ett hållbart engagemang?
Ledarmöte Innehållsförteckning 1.Övergripande – Vår policy i stort 2.Att vara ledare inom SGoIF 3.Barnfotboll, upp till 12 år 4.Ungdomsfotboll,
Ledarskap i multiprofessionella organisationer
Överenskommelsen inom integrationsområdet Uppsala 30 september 2014 Julio Fuentes Organisationsrepresentant Styrgruppen.
Kristina Yondt LEDARSKAP.
Elisabet Strand Engagerad, rak och empatisk problemlösare som blir uppskattad och omtyckt när man upplevt mig ”in action”.
Personalpolitisk inriktning
Hälsa och Ledarskapsprogrammet Framtidens utbildning!
Nämndplan 2015.
Resultat: Under de två veckorna med schemalagda promenader har de utförts 10 dagar av 14. Välbefinnandekurvan hos de boende visar på en minskad oro och.
Stadens vision Staden för de som vill något – den mest attraktiva staden. Den skapande Pulserande Gemensamma Globala Balanserade ……STADEN Kulturnämndens.
Hållbart engagemang. Vad ska vi prata om? Ideellt engagemang Hållbart engagemang (övning) KASAM UNFs policy för ett hållbart engagemang.
Inkludering Lizbeth Engström Phd, universitetslektor Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier, Uppsala universitet.
Mobilisering av en innovationsmiljö SKB:s laboratorier och tillväxt i regionen.
1 KIF:s AFF Black Knights Värderingar
Möjlighet till Egen Kraft!
Åsa IF Stiftelsen Dunross
Vilken typ av konflikt står du inför?
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Inkludering eller exkludering?
Vad skiljer de bästa instruktörerna från de bra?
TRYGGA RELATIONER I KLASSEN
V I S I O N Bättre, Starkare och Roligare Sigtuna IF Fotboll
Inkludering och skolans uppdrag
Det här är Folkbildningen i Västmanland
Tisdag – “Nya” aspekter som dyker upp med anledning av Agendan.
ArtDatabanken Till styrmodell .
Drömarbetsplatsen.
Dagens diversifierade klassrum
Nulägesanalys 3in Incitament för ökad digital och hållbar innovation i utvecklingen av morgondagens transportsystem.
Presentationens avskrift:

Inkludering – med plats för alla

Mångfald och inkludering på Navet ”Mångfald är en process där vi på Navet är öppna, ser möjligheter och värdesätter olikheter och likheter hos oss själva och vår omvärld” Varför vi har intresserat oss för definitionen av inkludering som en självklar sammankoppling till mångfald

Inkludera – inte exkludera Exkludering – utestänga helt Assimilitation innebär total anpassning till normen, inget av det olika får finnas kvar. Om du t ex som nyinflyttad skulle passa in på en plats motsvarande Solsidan skulle du behöva tala prickfri svenska, helst med belevad stockholmsdialekt, klä dig i märkeskläder, ha eller vilja ha ett perfekt hem och åka på utlandssemester minst en gång om året (danmark och Norge räknas inte) . Avviker du på något sätt kan du välja mellan att bli som de andra eller inte vara med. Integration bygger på idén att lite olikhet är okej, så länge den olikheten inte hotar gruppen för mycket. Som exempel är det okej att du inte talar svenska direkt när du flyttar hit från ett annat land, men det funkar inte att inte vilja lära sig det Inkludering innebär att du kan vara precis som du är så länge du respekterar gruppens grundvärderingar. Gruppen är villig att anpassa sig till en grad för att den som kommer till gruppen ska kunna vara sig själv så mycket som möjligt.

” en inkluderande verksamhet är den där alla deltagare, oberoende av förutsättningar ska få ett meningsfullt utbyte och aktivt kunna delta i det gemensamma och gemensamhetsskapande”

Inkludering handlar om: att ta vara på de olikheter som finns ibland oss och se dem som en tillgång att anpassa verksamheten till särskilda behov och förutsättningar som finns – den ska INTE sträva efter att ta bort olikheterna hos dem som deltar att med professionellt handlag ge människor stimulans och uppmuntran där målet är meningsfullt gemensamhetsskapande. målet är att skapa ett bättre samhälle som är till för alla och motverkar utanförskap och utslagning

Inkludering som inriktning är bra för alla i lärande situationer (belagt med forskning, både nationellt och internationellt) Att vara inkluderad i en lärande gemenskap med blandade kompetenser ökar lärandet för alla på sikt Motsatsen till inkludering är segregerade grupper med specialinriktningar – där definierar inriktningen hur högt du kan nå samstämmig forskning visar att lärande fungerar bättre i heterogen sammansättning Kunskapsmässigt starka grupper – är den enda grupp som kan visa positiva resultat kunskapsmässigt – men de TRIVS inte lika bra som i heterogena grupper De som blir kvar när vi plockat bort – blir så homogena att det inte finns några motsättningar eller dynamik kvar – resultaten höjs INTE Kunskapsmässigt svaga grupper – alla vi som har några problem – det är allt annat än positivt för lärandet att vara här – definieras på det man inte kan. Resultaten höjs INTE

Att leda inkluderande: Är att tro på och agera den inställningen i sitt ledarskap Att ha höga förväntningar på att alla kan och vill Problemlösande och positiv attityd Agera engagerat och professionellt samstämmig forskning visar att lärande fungerar bättre i heterogen sammansättning Kunskapsmässigt starka grupper – är den enda grupp som kan visa positiva resultat kunskapsmässigt – men de TRIVS inte lika bra som i heterogena grupper De som blir kvar när vi plockat bort – blir så homogena att det inte finns några motsättningar eller dynamik kvar – resultaten höjs INTE Kunskapsmässigt svaga grupper – alla vi som har några problem – det är allt annat än positivt för lärandet att vara här – definieras på det man inte kan. Resultaten höjs INTE

En verksamhet för alla - är det vad vi vill ha? det är tilltron till deltagares FÖRMÅGA är nyckeln till framgång