Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vilken typ av konflikt står du inför?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vilken typ av konflikt står du inför?"— Presentationens avskrift:

1 Vilken typ av konflikt står du inför?
Kan du identifiera vad den i grund och botten handlar om blir det lättare att tackla den. Källa:

2 1. Sakkonflikt Olika tolkningar av samma händelse eller samtal, snarare än relationsproblem. Olika referensramar är en bidragande orsak. Det får finnas flera vägar till målet som alla är lika ”rätt”.

3 2. Rollkonflikt Uppstår när det är oklart vem som gör vad.
Bestämma och tydliggöra ansvar och befogenheter.

4 3. Intressekonflikt Om intressen eller mål är oförenliga.
Leder ofta till prestigekamp. En variant på intressekonflikt är rangordningskonflikter som handlar om meriter, ålder och liknande. Hålla sig till fakta och saklighet.

5 4. Värderingskonflikt Detta är ofta den svåraste typen av konflikt att hantera eftersom den rör värderingar som ju är djupt rotade inom oss. Det kan handla om människosyn, moral, ideologi eller trosuppfattning. Respektera varandra trots olika värderingar och lära sig att leva med dem.

6 5. Beteendekonflikt Beter sig på ett sätt som andra upplever som störande. Ofta är beteendet inte knutet till en viss situation, utan skulle leda till konflikt även i andra situationer med andra människor. Negativa attityder, aggressivitet, trakasserier, besserwisserattityd eller själviskt agerande. Komma överens om spelregler och vilka beteenden som är accepterade.

7 6. Skenkonflikt Ett sätt att uttrycka allmänt missnöje, ilska och frustration. Små kontroverser förstoras och dramatiseras. Olika referensramar trots att man egentligen är överens i sakfrågan. Ibland kan konflikterna lösas av sig själva genom att någon säger: ”Hur tänker du egentligen?” Och sedan överraskat: ”Jaså, var det SÅ du menade!”


Ladda ner ppt "Vilken typ av konflikt står du inför?"

Liknande presentationer


Google-annonser