ÅRJÄNGS KOMMUN Välkomna till Fokusgrupp i Projektet CREARE VIVERE finansierat av Europeiska Socialfonden.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Naturvetenskaps- och tekniksatsningen. Syftet med uppdraget Att under åren planera och genomföra systematiska utvecklingsinsatser inom ämnesområdena.
Advertisements

Hålltider för dagen 9.00 Kaffe 9.30 Inledning, start
Gunilla Kajrup, proj.ledare Mikael Lennartsson, bitr.
Socialfondens regionala plan. Styrkor - Stockholm är en fungerande och funktionell region där lokala problem kan lösas regionalt - Stockholm har en stor.
ANOVA ökad tillväxt och entreprenörskap
Samordningsförbundet. Förstudie Arena Projektperiod 1 febr – 31 dec 2014 Projektledare; Päivi Johansson.
Kompetensutvecklingsprojektet Koh-I-Noor
Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa
Effektiv miljötillsyn Ett projekt för Ökat Lärande och Hälsa.
Välkommen till information om utvecklingsarbete
Länsstyrelsen Västra Götalands län
Koh-I-Noor Berg av ljus
EBP Barn o unga Kunskap till praktik Psykiatri Funktions hinder Bättre liv E-hälsa Regional stödstruktur Våld i nära relationer Koh I Noor Barn och unga.
Projekt. Varför startades projekt Carpe? Funktionshinderområdet är litet i varje kommun men för brett för att varje enskild kommun ska klara av att fylla.
Samordning för Psykisk (o)hälsa
1 - Förstudien Tillväxt för alla - Socialfonden
BPSD-registret -nuläge 24 oktober 2012
Välkommen till ESF:s seminarium
Creare Vivere – att skapa är att leva. Creare Vivere – nytt CV för dig Sunne, Munkfors, Torsby och Årjäng samverkar 1300 anställda omfattas –Sunne 700.
Skörda frukterna! Socialfondens växthus för kompetensutveckling.
Hälsofrämjande ledarskap och medarbetarskap
Kjerstin Larsson Fil. Dr. FoU-ledare Fokus Kalmar
Finansiell samordning – för vem ger det resultat ?
Tidiga insatser för barn i förskolan
FAS 05 FÖRNYELSE- ARBETSMILJÖ- SAMVERKAN.
ÅRJÄNGS KOMMUN Sunne kommun Creare Vivere Finansierat av Europeiska socialfonden.
Folkhälsoarbetet i Karlskrona kommun
Mervärden och aha-upplevelser
Bakgrund Utsatthet Utanförskap Låg tillit till sin profession
Behöver den lokala samverkan stärkas och kompetensen inom psykisk ohälsa utvecklas? KUR- projektet ger möjligheten! KUR-projektet vänder sig till anställda.
LIFT MÅL LIFT Ett utvecklingsprogram för deltagaren och deltagarens företag.
© APeL Några iakttagelser – generella mönster och möjliga tolkningar Enkätundersökning KNUT II 2009.
WORKSHOPS - Effektiv Miljötillsyn – ett Projekt för Ökat Lärande och Hälsa.
Ett aktivt medarbetarskap
Hur fungerar samhällets insatser för ensamkommande flyktingungdomar? Om ensamkommande flyktingungdomars introduktion och etablering i Umeå Projekt finansierat.
Luleå 4 juni 2012 Arbetsförmedlingen och Arbetsintegrerande sociala företag.
Program informationsmöte 4 dec  Genomgång utlysningstext  Ansökningsmallen  Övrig information.
Personalpolitisk plattform
STs arbetsmiljörapport 2008 ST-veckorna. ST jobbar hårt för en bättre arbetsmiljö! Långsiktigt och medvetet arbete med arbetsmiljön ST- undersökningar.
I samarbete med Arbetsförmedlingen och kommuner i Stockholms län Consensio- Kompetensutveckling i samspel.
Consensio- Kompetensutveckling i samspel
Sara Nyberg, ECE/Lärande Dan Borglund, ECE/Lärande
Effektiv miljötillsyn Ett projekt för Ökat Lärande och Hälsa.
Kvalitetsutveckling - administrativa processer
Botkyrkas styrmodell och kommunens ekonomi
Attraktiv Hemtjänst Ökat inflytande och självbestämmande för brukarna
Europeiska socialfondens nationella strukturfondsprogram för Sverige
Europeiska socialfonden: EU-medel + nationella anslag:270 milj kr Projektens medfinansiering:161 milj kr...ett verktyg för att finansiera EU-strategin...
Samhälle Mål: ”Gotland erbjuder hög livskvalitet med social rättvisa, inomregional balans och en hållbar tillväxt som gör att människor vill bo och verka.
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
ESF:s förstudiestöd ( 2014)
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Aktuella utlysningar “En jämställd och inkluderande arbetsmarknad”
Strategi för patient- och brukarmedverkan
Fokus Yrkesutbildning VO
- Översikt Socialfondsprogrammet ESF16feb/ E Ramel
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Omställningen av hälso- och sjukvården
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Competence Academy – Public Sector
Bättre brukarinflytande 2017
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Strategi för närvårdssamverkan i Uppsala län
Maria Nordin Institutionen för psykologi
Samordnad utveckling för god och nära vård
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Daglig verksamhet i utveckling
Presentationens avskrift:

ÅRJÄNGS KOMMUN Välkomna till Fokusgrupp i Projektet CREARE VIVERE finansierat av Europeiska Socialfonden

Bakgrunden till Creare Vivere Ökat tryck på kommunala verksamheter. Högre krav från medborgarna på de kommunala insatserna. Generationsväxling samtidigt som Värmland tappar mest befolkning i Sverige. Höga ohälsotal i regionen. Regionen sämst på jämställdhet i landet enligt statistik från SCB. Omställningsbehov ställer ökade krav på den enskilde medarbetarens förmåga och flexibilitet.

Syfte/övergripande mål med projektet Utveckla och tillvarata medarbetarnas förmåga och inflytande för att kunna anpassa verksamheterna utifrån framtida förutsättningar. Ge förutsättningar för medarbetarna att skapa bestående förändringar och att klara framtida omställningar. Öka kunskapen om och integrera olika metoder för minskad ohälsa hos medarbetarna.

Delmål för alla som medverkar Trivs på jobbet och har stora möjligheter att påverka sin arbetssituation. Har lättare att arbeta på en annan arbetsplats eller med flera arbetsuppgifter. Har god självkännedom, känner sig tryggare och har fler och bättre verktyg att möta kundernas behov. Organisationsklimatet är mer kreativt och tillåtande vilket ger bättre hälsa kompetens och resurser tas bättre tillvara. Högre kompetens och positiva attityder till jämställdhets- och mångfalds- frågor. Tillgängligheten har ökat.

Målgruppen 1300 medarbetare i Sunne, Årjäng, Torsby och Munkfors kommuner med fokus på medarbetare; -som arbetar nära kunder/brukare/medborgare där omställningsbehovet för att möta nya krav är stort. -som arbetar inom omsorg och utbildningssektorerna.

Finansieras av Socialfonden Socialfonden ska främja sysselsättning och stimulera tillväxt i EU:s medlems- länder. Viktiga aspekter av fonden är att projekten genomförs med bred delaktighet, med stor samverkan mellan olika verksamheter och framförallt att de bidrar till långsiktiga och varaktiga resultat som sträcker sig utanför projekt- perioden.

Projektets ”synsätt” Creare Vivere bygger på centrala idéer ”bakom” Socialfonden bland annat när det gäller: att skapa arbetsmiljö som tillåter lärande och kompetensutveckling och att integrera kompetensutveckling med arbetsplatsens verksamhets-utveckling (genomföra utbildning parallellt med utveckling av arbetsformer, organisationskultur och ledarskap).

Projektets två delar Projektet pågår under perioden februari 2012 – juni Genomförs i två delar: 1. En förprojektdel (mobiliseringsfas) där vi kartlägger medarbetarnas, verksamheternas och kommunernas utvecklings- och kompetens-utvecklingsbehov (pågår t o m augusti 2012). 2. En genomförandedel där vi genomför utbildning och samverkan (efter en förnyad bedömning av ESF).

Förprojektdelen (feb–jul 2012) Fokus- grupper Omfattar cirka 200 medarbetare. Fokus på övergripande behov av utveckling och kompetensutveckling. Ligger som underlag för enkätundersökningen. Enkät- undersökning Omfattar samtliga medarbetare/deltagare. Självskattning av kompetensbehov och syn på arbetsmiljö, inflytande och delaktighet. Medarbetarens syn på ”hämmande och pådrivande” faktorer. Gruppintervjuer med samverkansparter Sveriges Kommuner och Landsting, Lokala Näringslivsråd m fl Hur kan samarbetsparterna bidra till projektgenomförandet? Hur kan samverkan leda till effekter efter projektets slut?

Förprojektdelen (feb–jul 2012) Projektrapport Resultatsammanställning. Rådgivningsdel. Underlag för genomförande. Utbildnings- plan Efterfrågestyrda utbildningar med koppling både till medarbetarens och verksamhetens behov. Innehåll och omfattning av utbildningarna. Slutrapport Slutrapportering av projektet. Underlag för förnyad bedömning om medel för genomförande.

Genomförandedelen (sep 2012-jun 2014) Kompetensutveckling parallellt med insatser för att utveckla organisation och arbetsformer. Kan rör allt från kommunövergripande och/eller kommun- och verksamhetsgemensamma utbildningar till utbildningar för särskilda yrkeskategorier/funktioner i verksamheterna.

Tanken med förmiddagen! Att gemensamt reflektera över och diskutera följande övergripande frågor kopplat till den egna kommunen/verksamheten: Organisation och samverkan: Hur tror vi att den framtida kommunala verksamheten (organisation och arbetsuppgifter) kommer att förändras? Vilka förnyade arbets- och samverkansformer krävs för att möta dessa utmaningar? Hur kan/bör vi arbeta på nya sätt? Hur upplever vi arbetssituationen kopplat till stress och ohälsa? Hur kan vi förändra arbets- och samverkansformer för att skapa ”friskare” medarbetare?

Tanken med förmiddagen! Kompetensbehov: Vilka övergripande kompetenskrav och kompetensbehov finns i kommunen/ verksamheten utifrån min/vår bild av den framtida kommunen? Vilka specifika kompetensbehov finns kopplat till frågor om jämställdhet, mångfald och tillgänglighet – idag och i framtiden?