Från riskbedömning till räddningsplan

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Modell för beskrivning av god praktik
Advertisements

Arbetssätt som stöder äldres funktionsförmåga
Hur vi arbetar mot hot, våld, kränkningar och trakasserier
FREDA – bedömningsmetoder i arbetet mot våld i nära relationer
LSO på skadeplatsen.
Märkning uteblev – patient opererades på fel sida
Att följa processer och resultat i Senior alert
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Att samverka i arbetsmiljöarbete
EIO-Q Ledningssystem - leder till bättre resultat
Kårkulla samkommun / Presentation 2012 Faktorer som ökar brand- och olycksfallsrisken hos specialgrupper Utmaningen är att upptäcka obalansen mellan funktionsförmågan.
December 2012 Förskrivnings- processen. 2 Bedöma behov av insatser Bedömning av hjälpmedelsbehov är en del av en habiliterings-, rehabiliterings- och.
Systematiskt arbetsmiljöarbete
Stadsrevisionens modell för intern kontroll
Riskbedömning vid ändring i verksamheten
På arbetsplatsen Hot och Våld.
1 Rutin hantering av bostadsärenden (reviderat ) Ada och Maria.
Punktprevalensmätning Trycksår och Fall
Risk analys. Obetydlig Skada Skadlig Svår Skada Högst osannolikt Obetydlig risk Liten risk Måttlig risk Kanhända Liten risk Måttlig risk Allvarlig risk.
Vad gör man vid skada/olycka?
Principer för riskbedömning på basen av kemikaliernas farlighet och uppskattad exponering Kerstin Engström.
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Vanliga fel vid riskbedömning
SORKANALYS Systematisk risk- och konsekvensanalys vid organisatorisk förändring. HE LAGERSTRÖM AB.
Patientsäkerhetslagen SFS 2010:659 Del 1, 1 – 7 kap
Vems ansvar? vad kan vi göra?
Reglemente för God hushållning och intern kontroll
§ 41 Räddningstjänstlagen
Förebyggande åtgärder undernäring
”Saker att beakta för att höja säkerheten i ungdomsarbetsverkstäder” Juha Dahlbo JDA CONSULT.
Steg 3 – Mötet RUTINER FÖR VÅRT ARBETSMILJÖARBETE
En enklare och bättre sjukförsäkringsprocess
Med systematiskt arbetsmiljöarbete menas
Förberedelser för arbetet
TYNNINGÖ FÖP VA-FRÅGAN  Vart är vi idag? VA-frågan är en direkt följd av hur många som kommer förväntas bo på Tynningö i framtiden. Därför.
Miljöriskhantering vid miljöfarliga verksamheter
Kartläggning av stöd- och ledningsprocess
Utvärdering av projekt- att mäta hur förväntningar uppfylls?
Samordnad vårdplanering Regelverk och konfiguration Mats Forsberg Ingrid Joustra Enquist.
QULTURUM Mari Bergeling 2014 Kartläggning av stöd- och ledningsprocess Personcentrerad processkartläggning – PCP Före- byggande Identifiering av förutsättningar.
Steg 2 – Mötet HUR ÄR VÅR ARBETSMILJÖ OCH VAD BEHÖVER VI GÖRA?
AFS 2001:1 Om kunskaper och kompetens Chefer och arbetsledande personal har avgörande betydelse för att arbetsförhållandena skall vara tillfredsställande.
Risktillsyn vid Miljöfarliga verksamheter
Nya föreskrifter och allmänna råd
Om riskkartläggning Identifiering Bedömning - analysering
Patientsäkerhetslagen SFS 2010:659
Riskgranskning av organisatoriska förändringar
ELEVER I SKOLAN = ELIS
AFS 2001:1 Systematisk Arbetsmiljöarbete, SAM
Arbetsmiljölagen och det systematiska arbetsmiljöarbetet.
© Brandskyddsföreningen ”Skydda ditt hem-branden tar allt Ansvar för fastighetsägare - Cirka 120 personer dör varje år i bostadsbränder -
Utbildning i förebyggande av brand och hemolycksfall för personal inom social- och hälsovård.
Utbildning för personal inom hemsjukvård och -tjänst samt andra tjänsteproducenter inom öppen social- och hälsovård Risk management för specialgruppernas.
Introduktion till kontinuitetshantering
AFS 1993:2 Våld och hot i arbetsmiljön 1§ Dessa föreskrifter gäller arbete där det kan finnas risk för våld eller hot om våld. Risken för att utsättas.
AFS 1993:2 Våld och hot i arbetsmiljön
Inledande åtgärder vid insats
Framtidsmöte Trygg hemma Vi kommer alltid att vara på väg! Kiruna
Riskhantering! Riskhantering / Bosse Axelson.
Riskbedömning vid förändring i verksamheten
Kännetecknande för det goda arbetet
AFS 1993:2 Våld och hot i arbetsmiljön
Riskbedömning vid förändring i verksamheten
Statusbedömning av byggnadsverk
Vad är medlemsstaterna skyldiga att tillse när det gäller användning av maskiner? De ska ansvar inom det egna landets gränser att befolkningens, husdjurs.
Systematiskt hälso- och arbetsmiljöarbete (SHAM)
Om bildspelet Det här bildspelet är tänkt att vara ett stöd till dig som ska kommunicera hur kontinuitetshantering hänger ihop med andra områden. Det kan.
MedControl Instruktion för ärendeansvarig
Om bildspelet Det här bildspelet är tänkt att vara ett stöd till dig som ska kommunicera hur kontinuitetshantering hänger ihop med andra områden. Det kan.
Presentationens avskrift:

Från riskbedömning till räddningsplan

EVENTUELLA OÖNSKADE HÄNDELSER Riskbedömning PERSONENS EGENSKAPER OMSTÄNDIGHETERNA FAROR EVENTUELLA OÖNSKADE HÄNDELSER MEN OCH SANNOLIKHET OBETYDLIG SKADLIG ALLVARLIG OSANNOLIK MÖJLIG SANNOLIK

Riskbedömning Söker man metoder för att avlägsna eller minska faran När man bedömt risken: Söker man metoder för att avlägsna eller minska faran Ansvar för att vidta åtgärder – Vem har ansvaret? Tidtabell Utvärdering av resultat Förberedning på ett undantagstillstånd Riskbedömning är fortlöpande verksamhet. Bilderna: TUKES

Fasen av räddningsplanering 1 Starten 2 Identifiering av risker 7 Upprätthållande av räddningsplan 3 Förebyggande 5 Informations- förmedling 4 Förberedning på ett undantagstillstånd 5 Instruktioner för personalen och klienterna

I varje enhet Utredning av faror och värdering av risker Förebyggande så långt det är möjligt Klara, detaljerade instruktioner och arbetsfördelning vem skall göra vad och i vilken ordning vid eventuella undantagssituationer (baserar sig på kartläggningen) elavbrott, brand, sjukattack, inbrott, arbetsolycksfall, olycksfall för klienten, hot- och våldsituationer, osv. finns till hands för alla bottenritning med beskrivning av alla utgångar och släckare på ett synbart ställe Tydliga markeringar av utgångar och farliga ställen (höga trösklar, låga tak, trappor, osv) Utbildning och arbetsplatsorientering Uppföljning av säkerhetsläget och uppdatering av räddningsplan och instruktioner

Hjälpmedel för kartläggning Arbetsplatsriskkartläggningen Olika mätare för att kartlägga funktionsförmågan Checklista för att bedöma boendesäkerhet Checklista för att bedöma risken att falla Diskussion i olika sammanhang om besvärliga situationer i vardagen ger viktig information www.spek.fi , erityisryhmien asumisturvallisuus, materiaalit

Räddningsplan Datumet Hur räddningsplanen har gjorts och av vem Faror och risker i fastigheten Hurudana faror har man identifierat? På vilket sätt har man kartlagt faror och värderat riskerna? Finns det sådana verksamhetsformer och idkare som borde speciellt tas i beaktande? Förebyggande av faror och risker Vad har man gjort i förebyggande syfte? Beredskap På vilket sätt har man berett sig till undantagsförhållanden Anvisningar för olika olycksfall och undantagsfall På vilket sätt man informerar om räddningsplanen? Upprätthållande av räddningsplanen Uppföljning Vart och hur rapporteraara man om olägenheter/ säkerhetsbrister Utbildning

Bilagor till räddningsplan Grunduppgifter om fastigheten/byggnaderna Namn och adress Byggnadsår Antal av lägenheter Antal av boende Affärsfastigheter Antal av anställda Trappgångar Hissar Adress och kontaktuppgifter Fastighetsägaren Skyddsorganisationen Disponent Fastighetsservice Andra Anvisningar för olika olycksfall och undantagsfall, utrymningsplan