ATT BLI EN EXPERTLÄSARE.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Det första du bör göra är att rita horisonten
Advertisements

om företaget där du gör din praktik!
Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
Samtala om böcker.
Hur kan vi arbeta mot mobbning. eller Hur kan vi arbeta för vänskap
Tips och råd som hjälper dig läsa, lära och plugga
Frågor på ytan, under ytan och på djupet
Din hjärna och ditt minne!
Att träna Läsförståelse
Att leva med multipel skleros
Välkommen Jag heter Bettan Källgren och arbetar här på Stodeneskolan som lärare i special-pedagogik. Jag har utbildat mig ”extra” i bl a Läsmetodik, alltså.
- Kroppens kontrollcentrum -
BILD
Del 4 Anteckna och planera
Textrespons Vad är bra i berättelsen? En händelse? En formulering
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Åk 9 - året då det händer -.
Vi vill sända denna lilla saga som en extra tanke till julen
Att läsa och studera.
Hur du skriver en bra historia
Alla har inneboende.
Att lära på mottagarens villkor
= att visa istället för att berätta
ORDKUNSKAP Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
Instruktioner Vilken grupp av frågor känner du att du instämmer mest med? Instämmer du i hög grad med de första 10 frågorna är din självkänsla lägre.
Om du vill att dina barn ska bli kloka, läs sagor för dem Om du vill att dina barn ska bli kloka, läs sagor för dem. Om du vill att de ska bli.
Röd & Grön Zon I RÖD ZON Pratar jag till … DIG! I GRÖN ZON
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
I taket lyser stjärnorna Johanna Thydell
Mental Träning Hallsberg Hockey – 96/97
Ett arbetsområde om poesi
DAGENS DIKT I dag är det måndag och det är mulet - men inte så kallt.
Reportage Något som bärs eller förs tillbaka!
Känner du igen denna logotyp? 1.Ja 2.Nej 3.Kanske?
Vad är du för typ av person?
Aktivt lyssnade.
Retorik Konsten att tala Hur håller man ett bra argumenterande tal?
Att skriva efter en litteraturdiskussion
Att övertyga ! Disposition och mall.
Mot Vuxenvärlden Level 1.  Man får och kan behålla många kompisar Rena kläder - varför?  Du kommer vara omtyckt av det motsatta könet  Du kommer att.
Riktad skrivning Vad kommer du ihåg för några läsförståelsese- medhjälpare ? Vad minns du om dem? Skriv tills jag säger stopp, sen läser ni upp vad ni.
Hur gör du för att förstå en text?
Etik Moral Filosofi.
Ordkunskap Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Lässtrategier Att använda lässtrategier innebär att få mentala verktyg för att förstå en text. Lässtrategier är riktade handlingar som utförs medvetet.
Luncha & lär! Tänka, tycka eller tro?.
Studieteknik och inlärning
Argumenterande text.
Skriva noveller.
Hur man lär sig saker på bästa sätt!
DU GAMLA, DU FRIA Du gamla, du fria, du fjällhöga Nord, du tysta , du glädjerika sköna! Jag hälsar dig, vänaste land uppå jord, din sol, din himmel, dina.
Lässtrategier Att läsa på olika sätt.
Sju ”SAKER” som du ska bli duktig på när vi läser historia
Diskussionstillfälle 4
Reportage En journalistisk text som på nära håll beskriver människor, platser, händelser och företeelser Journalisten måste ut i verkligheten för att.
om företaget där du gör din praktik!
-att förstå bildspråk liknelser, metaforer, idiom och ordspråk
Studieteknik Vad ska det vara bra för?.
Hur du tar hand om din kunskap
Del 3 Din hjärna och ditt minne!
Utveckla skrivandet.
Bergvretenskolan 4A Klasslärare Helena Saari Elevcoach Philip Edman
Socialpsykologi.
Riktad skrivning Varför jobbar vi med läsförståelse- medhjälparna (tror du)? Skriv rubrik och svar tills jag säger stopp, sen läser ni upp vad ni har skrivit.
Reportage.
Konsten att läsa skönlitteratur
Några ord från författaren När jag fick frågan om jag kunde tänka mig att skriva en till lättläst bok bestämde jag mig för att skriva en lättsam och rolig.
Presentationens avskrift:

ATT BLI EN EXPERTLÄSARE

HJÄRNAN Alla människor är olika och lär på olika sätt. Vänster hjärnhalva tänker logiskt, analyserar, uppfattar tid, läser, räknar och skriver. Höger hjärnhalva känner rytmer, är bra på bilder, färger och form. Lever sig in i andras känslor. Minnas innehåll i en text. Fantisera och drömma. Läsförståelse kräver samarbete i hjärnan!

BRA SAKER ATT HA KOLL På FÖR NÄR DU DJUPLÄSER Varför tror jag att boken har den titeln den har? Kan jag läsa något intressant om vad boken handlar om på baksidan? Vem är författaren? Ger illustrationerna mig förslag om bokens handling? Vem är berättarjaget i boken?

DEN RÄTTA KÄNSLAN För att boken skall gripa tag i dig måste du träna dig på att DJUPLÄSA Det kan man göra genom att vara uppmärksam på olika saker ...

PERSONBESKRIVNING Här är en 40 årig kvinna. Hon har brunt hår, vit tröja och stora pösiga blå byxor. Hon är snäll, bra på att lyssna, envis och ganska bestämd. Idag är hon glad för solen skiner och det är det bästa hon vet.

MILJÖBESKRIVNING Husen är höga och ligger tätt. Flera av husen har formen av ett rätblock. Staden ligger vid bergens kant och luften är hög och klar. Himlen lyser starkt blå. Det är tidig vår och inga växter har blivit gröna ännu.

PROBLEMET Var uppmärksam på vad problemet är i berättelsen. Då blir handlingen mer intressant. Om det är något du inte förstår så fråga!

FÖRUTSPÅ Lev dig in i din läsning och pröva att förutspå handlingen. Vad kommer hända sen? Vem är tjuven? osv

ATT KÄNNA IGEN SIG GÖR LÄSUPPLEVELSEN BÄTTRE Känner du igen det du läser? Har du upplevt något liknande? Har du läst något liknande? Eller sett något som påminner om det du läser? Kan du känna känslan av att cykla?

KNYTA IHOP SÄCKEN - vad betyder det? Blev det en bra lösning? Var det något som var otydligt? Var boken värd din tid? Kan du rekommendera den till någon annan? Fick du en läsupplevelse?

EN TÄNKANDE LÄSARE = EXPERTLÄSARE