En bild ljuger mer än tusen ord

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Pedagogisk planering Åk 7 - 9
Advertisements

Snabbguide och tips.
Kunskapskrav för godtagbara kunskaper i slutet av årskurs 3 – Svenska
Att tydliggöra de långsiktiga målen i Lgr -11 och kunskapskravens fem övergripande förmågor för elever, föräldrar och pedagoger. THE BIG FIVE.
Från Vasatid till Vasalopp Lpp Historia åk 5, Vasatiden
E C A Du ska kunna läsa boken Ondskan med flyt genom att, på ett i huvudsak fungerande sätt, välja och använda lässtrategi. Du ska kunna göra en enkel.
Att tydliggöra de långsiktiga målen i Lgr -11 och kunskapskravens fem övergripande förmågor för elever, föräldrar och pedagoger.
IPad grundkurs.
Källor: Skolverket, Annika Hultén
Anneli och Christians Datorskola
Learning Study / Stöd för genomförande och dokumentation
Modersmålsenheten 28 oktober 2013
En genomgång av spelet: Dubbelkrig-Grön
Välkommen till internet för nybörjare
Ett Brott Är Ett Brott... Av Lovisa Wirdemo.
Årskurs 8 Entréskolan vt 2013
Mål och betygskriterier
Informationssökning och källkritik
Källkritik På internet.
Formellt, skarpt och snyggt
Syftet med en personlig handlingsplan
Logga in i Fronter och klicka på:  Rum  Alla rum  Biblioteket  Projektarbetet En plats att börja på Här hittar du massor av råd och tips – följ länkarna!
John Bauer antogs redan vid 18 års ålder till konstakademin efter två års förberedande studier på olika konstskolor i Stockholm. Han illustrerade sagosamlingen.
Bedömningskriterier för åk 6
©storm.
Svenska p Svenska p.
Eller formativt lärande…
Reportagets delar Rubrik Underrubrik Ingress Brödtext Mellanrubrik
Ett arbetsområde om poesi
En övning i att analysera ett tal
Max Wehlin Halmstads Kommun Oktober 2014
Information till föräldrar Madenskolan Hösten 2014
Sökstrategier. Skaffa dig en överblick över din upptäckare/upptäckt (Lektion 2)
TYSKA STEG 3 Fem arbetsområden: 1. Reisen und Schule in Deutschland
Om konsten att bedöma trovärdigheten hos det du ser, hör och läser
Lektion 4: Hur förändras språket och varför?
Sökrummet. ”På så sätt ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar ett kritiskt tänkande kring sina egna resultat, andras argument och olika.
Debattera.
Att rita en instruktion
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Informationssökningsprocessen:
Hur gör man en debattartikel?
Den retoriska arbetsprocessen
Skriva noveller.
Förstå, jämföra och föreslå åtgärder Centrala ord och begrepp
Religionskunskap 1, 50 p. Religionskunskap 1, 50 p.
Källkritik ID1A 25/ Svenska.
Annika Hultén Vem skriver vad till vem och i vilket syfte? Några källkritiska tips när du använder nätet.
KÄLLKRITIK & INFORMATIONSSÖKNING
Dagordning Träff med lärledare och skolledare Avesta
ERGONOMI Föreläsning 1 för ÅR
Tips - vad ska du tänka på när du svarar på läsfrågorna?
Debattartikel.
Identitet Vad formar oss till oss?.
DEMOKRATI Skriv ner dina tankar kring begreppet Demokrati. Vad betyder det för dig? Vad tänker du när du hör ordet? Går det att föreställa sig hur det.
MAKTLEKAR.
Analysförmåga Jämföra: Likheter och skillnader, för- och nackdelar
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Berättande text.
Genom undervisningen i svenska ska eleverna utveckla sin förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, anpassa språket efter olika syften,
Regler för citatteknik
Vad tycker du? När man diskuterar berättar man vad man tycker om något. När jag tycker något har jag en åsikt. Ett finare ord för att säga något är att.
Hållbar utveckling - förmåga 1 i biologi.
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
SUA – Skriva.
Litteraturhistoria – epoker och analys av textutdrag
Reklam Vem får synas och hur?.
Svenska som andraspråk 3
Betyg i moderna språk nu redan i år 6
Inför NP Svenska Våren 2019.
Presentationens avskrift:

En bild ljuger mer än tusen ord

KURSPLANEN I BILD (Lgr 11) Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förståelse för hur bildbudskap utformas i olika medier. Undervisningen ska ge eleverna möjligheter att diskutera och kritiskt granska olika bildbudskap och bidra till att utveckla kunskaper om bilder i olika kulturer, både historiskt och i nutid. Eleverna ska få kunskap om digital bearbetning av fotografier och andra typer av bilder. Bli medveten om massmediebilders budskap och påverkan och hur de kan tolkas och kritiskt granskas.

relativt god utvecklad relativt väl god välutvecklad väl SKRIVA Eleven kan skriva olika slags texter med (…) språklig variation, (…) textbindning samt (…) fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer. viss enkel i huvudsak relativt god utvecklad relativt väl god välutvecklad väl I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med (…) säkerhet. viss relativt god god Eleven kan skriva berättande texter med (…) beskrivningar, och en (…) uppbyggnad enkla enkel utvecklade relativt komplex välutvecklade komplex SAMTALA Eleven kan samtala och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra egna åsikter med (…) underbyggda argument. enkla och till viss del utvecklade och relativt väl välutvecklade och väl

Vågar du tro på vad du ser?

MANIPULERAD SKÖNHET Vilken av bilderna är manipulerad? Vilka ändringar har gjorts? Varför?

MANIPULERAD SKÖNHET Diskutera: På den redigerade bilden ändrades: – Ögonen och ögonbrynen – Näsan – Läpparna Dessutom har tjejen ”sminkats”; Bland annat jämnades hennes hy till. Diskutera: Varför gör man den här typen av redigeringar? Vem bestämmer att det ska se ut såhär? Vad beror det på? Kan man/vi påverka att det är så?

? Hur vanligt tror du att det är med manipulerade bilder i media? Om ”smutspartiklar” tagits bort från bilden, för att få den ren, är den då manipulerad? Hur påverkas trovärdigheten om man ofta använder manipulerade bilder?

STORTORGET I HELSINGBORG - Vilken av bilderna är manipulerad STORTORGET I HELSINGBORG - Vilken av bilderna är manipulerad? - Vad är det som är ändrat? - Varför tror du bilden ändrats?

STORTORGET I HELSINGBORG Den här bilden är från 1930-talet. Det ser främmande ut med en nazistflagga som vajar i en svensk stad. Men det är bilden med denna flagga som INTE är manipulerad. Förklaringen är att det fanns ett tyskt diplomatkontor i Helsingborg vid denna tid. Det är alltså bilden utan nazistflagga som är manipulerad – för exemplets skull.

VILKEN BILD VISAR VERKLIGEN EIFFELTORNET OCH PARIS? Den här bilden?

Eller kanske den här?

Den här? Sök på Internet och se om någon av bilderna kan vara äkta. Om de inte verkar stämma: - Vågar du lita på att de bilder du hittar på nätet verkligen är sanna?

VILKEN BILD ÄR MANIPULERAD? Är det verkligen den du tror?

VILKEN BILD ÄR MANIPULERAD? Rätt svar är: Båda två Ibland är det den lilla förändringen som är intressant för den som vill påverka. På den ena bilden vill någon få dig att höja på ögonbrynen för att en zebra letat sig in bland korna. Det ser du nog ganska lätt. På den andra bilden kan syftet med manipulationen vara ett annat – kanske att du ska tro att den som tagit bilden äger fler kor än han verkligen gör...

Det tar bara några minuter att med hjälp av gratisprogram på Internet få statsministern att se både tröttare och kanske 15-20 år äldre ut. Nu kanske du anar att bilden är fusk. Men, om du sett bilden i en tidning så hade du kanske bara tänkt att han såg trött och sliten ut?

Josef Stalin och på hans vänstra sida står I bildens mitt står Josef Stalin och på hans vänstra sida står Nikolai Yezhov, bl a chef för den sovjetiska hemliga polisen. Något år senare hade Yezhov hamnat i onåd hos Stalin. Han avrättades 1940. I historieböckerna fick han då inte längre synas tillsammans med Stalin. När nya upplagor trycktes var han helt enkelt borttagen från bilden. Källa: Wikimedia Commons

Kan man lita på dokumentära nyhetsbilder?

Manipulerade bilder: Tar bort Lägger till Förändrar Ändrar form Ändrar färg

VAD SKA NI GÖRA DÅ?

UPPGIFT www.pixlr.com Eller Manipulera och förändra en bild på ett så trovärdigt sätt som möjligt Välj en bakgrundsbild av något slag och infoga minst 2 valfria objekt från andra bilder på ett så trovärdigt sätt som möjligt. Tips: Tänk på hur t.ex. skuggor, färg och ljus ser ut för ett trovärdigt resultat. Kan du lura dina klasskompisar? Pröva, testa och utforska programmet: www.pixlr.com Eller http://photofiltre.sv.softonic.com/ NÄR DU ÄR KLAR med din bild: Döp din bild med namn Spara i formatet JPEG (Om du vill fortsätta att arbeta med din bild vid annat tillfälle; Spara i formatet PXD ) Spara OCH dela med anna@alleskolan-skurup.se