En vanlig vardag rymmer många farliga situationer

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Sätt kryss vid ett av följande alternativ:
Den som har flest prylar när han dör – vinner!
Vi karlar får alltid höra om “reglerna” som gäller från våra kvinnor
Nästa. VAD KAN HÄNDA?  Skolan är byggd på sådant sätt och med sådana material att någon storbrand inte ska kunna uppkomma under skoldagen.  Brand i.
LSO på skadeplatsen.
Säker i butik Gratis utbildning på Internet
UNGA OCH NÄTET Hur kan vi vuxna, på ett bra sett,
Härnöstudier.
SSQ12-B Instruktioner Namn Datum Ålder
Elsäkerhet.
Tema: Uppfinning Av Thomas Mesumbe.
Ekologiskt fotavtryck och miljömärkningar
Ett beprövat format för 112-dagen. Varför anordnas 112-dagen? •Vi firar 112-dagen därför att vi vill minska antalet olycksfall. •På evenemangen får du.
1. Vad är en personuppgift?
Hälsa och Kondition.
Eskilstuna Räddningstjänst
NEUROPSYKIATRISK COACH
God Kharma! Detta är en kort men trevlig läsning. Njut! Det här är vad Dalai Lama har att säga inför Allt tar bara några få sekunder att läsa och.
Ålder Namn Datum SSQ12 SSQ12 Instruktioner Jag använder en hörapparat (vänster öra) Jag använder en hörapparat (höger öra) Jag använder två hörapparater.
Vad gör man vid skada/olycka?
Instruktioner Vilken grupp av frågor känner du att du instämmer mest med? Instämmer du i hög grad med de första 10 frågorna är din självkänsla lägre.
Konsten att leda sig själv
Lag om skydd mot olyckor
LSO som verktyg i det kommunala säkerhetsarbetet
Passion, Samhörighet och Kärlek
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
Svenska Kraftnät Arbetsmiljö
Vi fostrar en ny generation av hjälpare Finlands Röda Kors FRÄMJANDE AV BARNS SÄKERHET INOM FRK.
Ajattelee ja tuntee? Näkee? Sanoo ja tekee? Kuulee? KipupisteetOnnistumiset Tänker och känner? Hör?Ser? Säger och gör? SvårigheterFramgångar.
Etik- Modet att välja!.
Brott & Straff.
Lag och rätt V
Vi karlar får alltid höra om “reglerna” som gäller från våra kvinnor. Här följer nu några regler från oss karlar.
Handlingsprogram enligt LSO
Ta ställning och handla!
Ny patientlag 2015 Syftet med lagen är att stärka och tydliggöra patientens ställning samt att främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet.
Ungdomar & Alkohol.
Socialtjänstlagen, SoL
Positiv Livskraft © Att komma dit du vill
Men jag tror att jag sakta börjar se en kontur Några armar och ben
Etik och Moral Läran om rätt och fel.
Första hjälpen.
Storstockholms brandförsvar
TRYGG-HANSA FÖRARKOMPETENS Förarprofil / Riskmedvetenhetstest.
Lektion 2.. I EN VERKLIG SITUATION FÖRHASTAR VI OSS INTE 2.
Coaching –vad är det? Positiv Livskraft ©.
ETIK - MORAL.
Läs din bibel varje dag!. 4 Läs din Bibel varje dag!
Hur man lär sig saker på bästa sätt!
Förebygga Tersen 1. Förebygga är bättre än ”ta hand om”! Sociologen Aaron Antonovsky flyttade fokus från externa faktorer som orsak till ohälsa till individens.
Religionskunskap 1, 50 p. Religionskunskap 1, 50 p.
Samhällets krisberedskap – kommunen i fokus
Del 1 – mellanösterns bokreligioner
Leif Sandahl Avdelningen för olycksförebyggande verksamhet Bebyggelse och miljö Räddningsinsatser i tunnlar Förebyggande åtgärder.
En liten guide i brandskydd Bo Sandström 2002.
Etik och moral Vad är rätt och fel?.
1 Döden, bränder och media Allmän serviceskyldighet Allmänheten har rätt att bli informerad Myndigheter ska: lämna upplysningar, vägledning,
1 Mångfald Hur leder man en arbetsgrupp som präglas av mångfald ?
Karma är resultatet av en människas handlingar, ord och tankar under dennes livstid
Hälsa och Kondition.
Passion för livet utvecklas och stödjs av Region Jönköpings län
Naturkatastrofer och klimatförändringar 21-22/ Kurslitteratur: Keller, E.A. & R. H. Blodgett. 2006: Natural hazards. Earth’s processes as hazards,
Socialpsykologi.
Sjukdomar och besvär.
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
.. Föräldramöte Tomtebogård Tomtebogårds vision Vi lär, samarbetar och tar ansvar för en hållbar livsstil och värld. Vi trivs och bygger framtiden.
LPP – Rörelse Simning och livräddning åk 8
LPP – Rörelse Simning och livräddning åk 7
Vad är motivation? Vad är motivation? Drivkraften att förändra ett beteende.
Presentationens avskrift:

En vanlig vardag rymmer många farliga situationer En vanlig vardag rymmer många farliga situationer. De flesta olyckor som sker på arbetsplatsen, i trafiken, i hemmet och på fritiden kan avvärjas. Man kan ofta själv förebygga riskerna med små åtgärder och genom att ändra sina vanor. Det beror på dig själv hur du klarar dig, på din förmåga att observera omgivningen, förutse framtiden, följa regler och anvisningar och välja rätt i en farlig situation.

Den riksomfattande nummerdagen, dvs Den riksomfattande nummerdagen, dvs. 112-dagen, firas varje år den 11 februari. 112-dagen firades i Finland för första gången år 1997. Syftet med 112-dagen är att minska antalet olyckor med hjälp av upplysning. Dödligheten i olyckor i hemmet och på fritiden är större i Finland än i andra EU-länder. På 112-dagen hör och ser du hur du själv kan påverka din egen säkerhet! Avvärja olyckorna och missöna i förväg – var vardagens hjälte!

Vardagens hjälte förebygger bränderna i förväg Vardagens hjälte förebygger bränderna i förväg. En hjälte lämnar inte den heta oljan i stekpannan utan uppsikt och förvarar inte saker i spisens omedelbara närhet. Vardagens hjälte kommer ihåg att stänga av tv:n och andra elektriska apparater och använder gärna lågenergilampor. Detta sparar el, men det viktigaste är att en brand inte bryts ut. Hälften av bränderna orsakas av människan. Vardagens hjälte föregår med gott säkerhetsexempel för barn och hjälper dem att handla säkert. Vardagens hjärte använder cykelhjälm, flyvästt i båten, och säkerhetsbälte i bilen.

Vardagens hjälte identifierar de farliga situationerna i förväg, kan undvika dem och gör också sitt yttersta för att sådana inte heller uppstår. Med små åtgärder och genom att ha en positiv inställning till säkerheten kan du påverka din egen och dina närståendes säkerhet. Var och en bör själv förstå att ta säkerheten som vana. Den egna inställningen till säkerheten påverkar förutom den egna också andra människors säkerhet. Säkerheten innebär små handlingar och ansvarstagande.

En bra minnesregel är att man alltid ska ringa nödnumret 112 i brådskande, verkliga nödsituationer där det föreligger fara för liv, hälsa, egendom eller miljö, eller om det finns skäl att misstänka det. Man ska också ringa nödnumret om man vill anmäla polisen om ett pågående brott. Om du är osäker på huruvida det är fråga om en nödsituation, är det alltid bättre att ringa nödnumret 112 är att låta bli.

Nödnummerdagen arrangeras i samarbete med bland annat räddningsväsendet, polisen, social- och hälsovårdsväsendet, nödcentralerna, sjöräddningen, frivilliga räddningstjänsten samt andra organisationer och aktörer som arbetar med säkerhetsfrågor.